Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Άνθιμος και Ρυθμιστής των Εκλογών

Οι Δημοτικές Εκλογές τελείωσαν, και εδώ στη Θεσσαλονίκη, το αποτέλεσμα χρίζει μιας διαφορετικής ανάλυσης.

Η νίκη της υποψηφιότητας Μπουτάρη, απέναντι σε εκείνης του Γκιουλέκα, θεωρήθηκε από πολλούς ως ανέλπιστη.

Η μακροχρόνια κυριαρχία της ΝΔ, οι συνεχόμενες νίκες των υποψηφίων της με μεγάλα ποσοστά, αλλά και η προϊστορία του κ. Μπουτάρη ως υποψηφίου που δεν μπόρεσε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις να εμπνεύσει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, είχαν ως αποτέλεσμα όλες οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και όλοι οι πολιτικοί αναλυτές, να δίνουν ως φαβορί για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, τον υποψήφιο της ΝΔ, κ. Γκιουλέκα.

Όλοι όμως, λογάριαζαν χωρίς έναν πολύ σημαντικό παράγοντα. Τον παράγοντα ‘’Άνθιμος’’, ή αλλιώς ‘’πως εμπνέεις τους Θεσσαλονικείς, να ψηφίσουν από αντίδραση’’.
 

Η ιστορία της κόντρας του Άνθιμου με τον Μπουτάρη, είναι λίγο-πολύ γνωστή.


Μια θεοκρατική κοινωνία που εκφράστηκε μέσω της γνωστής δήλωσης του Άνθιμου, που την θυμόμαστε εδώ

φάνηκε αρχικώς ως ένα ακόμη εμπόδιο στην εκλογή Μπουτάρη.

Η πεποίθηση των περισσοτέρων, πως η Θεσσαλονίκη είναι μια συντηρητική πόλη, έδωσε σε κάποιους την διαβεβαίωση, πως η κίνηση Άνθιμου, να αναγάγει εαυτό του ηγήτορα των ψηφοφόρων, ήταν η ταφόπλακα του Μπουτάρη.

Αυτό που κανένας δεν υπολόγισε, είναι ο μηχανισμός επαγρύπνησης των πολιτών αυτής της πόλης, που τόσο εύκολα κάποιοι σπεύδουν να την χαρακτηρίσουν συντηρητική, απαξιώνοντας της ιστορία της.  

Αυτός ο μηχανισμός επαγρύπνησης που τέθηκε άμεσα σε λειτουργία, και οδήγησε πάρα πολλούς πολίτες, κυρίως νεαρής ηλικίας, πολίτες που είχαν αποφασίσει να μην πάνε καν να ψηφίσουν, αηδιασμένοι από το πλαστό πανηγύρι των εκλογών, να πάνε να ψηφίσουν, όχι για να επιλέξουν Δήμαρχο, ούτε για να καταγγείλουν ή να στηρίξουν το Μνημόνιο, δίλημμα που έθεσε το ΠΑΣΟΚ  , αλλά για να στείλουν ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα.

Ένα μήνυμα καταγγελίας προς κάθε προσπάθεια δημιουργίας μιας θεοκρατικής Εξουσίας.

Τις ημέρες πριν τις εκλογές, υπήρχε μια διάχυτη ανησυχία και ένας πρωτόγνωρος εκνευρισμός από όλους τους Θεσσαλονικείς, για την αυθαίρετη αυτο-ανακήρυξη του Άνθιμου, ως ρυθμιστή των εκλογών.
Ο εκνευρισμός οφειλόταν στην προκλητική του δήλωση, ενώ η ανησυχία οφειλόταν στην ψευδαίσθηση πως τα λόγια του Άνθιμου, είχαν βάση.

Πολλοί ήταν αυτοί, οι οποίοι ,αν και αρνητές του ρόλου που αυτόκλητα έχει αναλάβει ο Άνθιμος, ενδόμυχα δικαίωναν αυτή την στάση του, μιας και αναγνώριζαν πως όντως, η Εκκλησία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Πάρα πολλοί, θεώρησαν απαράδεκτη τη στάση του Άνθιμου, επειδή πραγματικά πίστευαν πως μπορεί με την κατήχησή του να πείσει αρκετούς πολίτες να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα τους υποδείξει.

Αυτοί οι άνθρωποι, που από τη μια εντόπιζαν την λανθασμένη οδό του Άνθιμου, στο να ανακατεύεται στα πολιτικά, αλλά από την άλλη, δικαίωναν την αυτό-ανακήρυξή του ως ρυθμιστή, μέσω του φόβου τους πως θα τα καταφέρει, είναι οι μεγαλύτεροι υποκριτές.

Διότι, μέσω του φόβου τους, δικαίωναν και δικαιώνουν τέτοιες ψευδαισθήσεις του Άνθιμου και όλων όσων πιστεύουν πως η Ελλάδα, μπορεί να γίνει θεοκρατικό κράτος.

Τα αποτελέσματα, δεν τους δικαίωσαν. Ίσα-ίσα που ξεσκέπασαν την λανθασμένη τους φοβία.

Η επαγρύπνηση των πολιτών, ήταν άμεση. Δεκάδες χιλιάδες έσπευσαν να ψηφίσουν, δηλώνοντας όχι την στήριξη στον Μπουτάρη, αλλά την  κατακραυγή του Άνθιμου.

Την ημέρα των εκλογών, άκουγες πολλούς να λένε πως ψήφισαν Μπουτάρη λόγω Άνθιμου, αλλά δεν άκουγες κανέναν να λέει πως δεν ψήφισε Μπουτάρη λόγω Άνθιμου.

Η νίκη του Μπουτάρη στις εκλογές για το Δήμο, απέδειξαν περίτρανα πως οποιαδήποτε προσπάθεια καπήλευσης της συνείδησης των πολιτών από φορείς πέραν της Πολιτικής, ξυπνάει ένα αίσθημα αντίδρασης που κανένας ‘’πολιτικός αναλυτής’’ δεν μπορεί να προβλέψει.

Και δεν μπορεί να το προβλέψει, διότι η αντίδραση του λαού, σε καταστάσεις τέτοιας ψευδής αυτό-ανακήρυξης είναι ανέλπιστη.

Αναμένουμε μετά πόθου, μιας έρευνας που να καταδεικνύει πόσοι Θεσσαλονικείς ψήφισαν Μπουτάρη ως αντίδραση στις δηλώσεις Άνθιμου, ενώ πόσοι καταψήφισαν Μπουτάρη, υπακούοντας τις υποδείξεις Άνθιμου. Όχι για να αποδείξουμε τα λεγόμενά μας. Για αυτά, είμαστε σίγουροι χωρίς να χρειαστεί έρευνα.

Αναμένουμε την έρευνα, ώστε να πείσουμε όλους αυτούς τους υποκριτές, πως η φοβία τους, είναι χωρίς βάση, και πως όσοι αυτοί συνεχίζουν να πιστεύουν πως ο κάθε Άνθιμος μπορεί να ρυθμίζει εκλογικά αποτελέσματα, τόσο θα του δίνουν δικαίωμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις.

Και στην τελική, αν τόσο πολύ θέλουν να πιστεύουν στο ρυθμιστικό ρόλο του Άνθιμου, μπορούν να το κάνουν. Ο Άνθιμος, όντως έπαιξε ρυθμιστικό ρόλο στις πρόσφατες εκλογές. Αλλά από την ανάποδη.

6 σχόλια:

  1. Οκ θελατε να καταψηφισετε τον ανθιμο
    Και?

    ο ανθιμος παραμενει εκει που ειναι
    συνεχιζει να λεει αυτα που ελεγε
    τον πουλο δηλαδη

    παρτε τωρα μπουταρη
    παρτε κεμαλ ατατουρκ
    παρτε ισλαμισμο
    παρτε μακεδονια του βαρκαρη

    καλα να παθετε ζωα που μου θελετε και συμπρωτευουσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Άνθιμο, δεν βλέπω να τον κατακρίνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ε, αν θεωρείς τον Μπουτάρη
    επικίνδυνο,

    τότε, πως θα χαρακτήριζες εκείνον που

    ''άνοιξε την κερκόπορτα'';;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. την κερκοπορτα και την ευθυνη την εχουν αυτοι που τον ψηφισαν

    μεταθεση ευθυνης οποτε μας συμφαιρει δεν παιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευθύνη, έχει και αυτός, ο οποίος
    ξεσήκωσε και όσους ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑΝ, να πάνε να ψηφίσουν Μπουτάρη.

    Και για αυτό, ευθύνη μεγάλη φέρει και ο Άνθιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή