Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Πράσινη Ανάπτυξη και Διέξοδος από την Κρίση

Κάθε οικονομική κρίση, ξεπερνιέται.
Πάντα.
Το θέμα είναι, κατά πόσο, η κάθε οικονομική κρίση, θα ξεπεραστεί με τρόπους και τακτικές, που δεν θα ανοίξουν τον δρόμο για την επόμενη κρίση (οικονομική, πολιτική, περιβαλλοντική, κοινωνική κτλ).

Το πρώτο που πρέπει να μελετήσεις, όταν προσπαθείς να ξεπεράσεις μια οικονομική κρίση, είναι που αυτή, έπληξε περισσότερο την οικονομία σου. Που ,δηλαδή, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης, έγιναν τόσο εμφανή, που αναγάγει την επίλυσή της, ως επιτακτική λύση.

Εδώ στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση, χτύπησε σχεδόν στο σύνολο της αγοράς. Κάθε τομέας και κλάδος του εμπορίου, της παραγωγής, των υπηρεσιών, δέχθηκε και μια πίεση ,στην καλύτερη, ή έναν κλονισμό ,στην χειρότερη, το τελευταίο διάστημα, αποτέλεσμα σαφώς της έως σήμερα, άναρχης (*) κατάστασης που επικρατούσε στην ελληνική οικονομία.

(*) λέγοντας ‘’άναρχη’’, δεν εννοούμε έλλειψη νόμων, άλλα έλλειψη εφαρμογής των νόμων, έλλειψη ισονομίας, έλλειψη σεβασμού στους κανόνες της αγοράς.

Αν έπρεπε, βέβαια, να επιλέξουμε ποιος κλάδος είναι αυτός, που δέχθηκε τα μεγαλύτερα και περισσότερα πλήγματα, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η επιλογή μας θα ήταν εύκολη. Διότι, τα νούμερα, μιλάνε από μόνα τους.
r
Επενδύσεις στην ιδιωτική οικοδομή
(Πτώση από 2006 έως σήμερα 46,3%)
Πηγή: ΟΟΣΑ

Ο κλάδος αυτός, είναι ο χώρος της Οικοδομής.Και λέγοντας ‘’χώρο της Οικοδομής’’, συνυπολογίζουμε τα πάντα, σε ότι αφορά χτίσιμο, κατασκευή, ανακαίνιση, διακόσμηση κτλ.
Όπως είπαμε και πιο πάνω, η άναρχη κατάσταση που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στο χώρο της οικοδομής, ήταν ο προθάλαμος αυτής της κρίσης.
Η ευκολία με την οποία ο οποιοσδήποτε αυτο-προσδιοριζόταν ως εργολάβος, ως κατασκευαστής, ως τεχνικός, μπορούσε να λάβει το δικαίωμα να χτίσει και να κατασκευάσει, οδήγησε σε μια έξαρση της Οικοδομικής Δραστηριότητας, η οποία όμως δημιούργησε ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ ζήτησης-προσφοράς.
Και πράγματι, κάποια στιγμή, στην Ελλάδα, χτίζονταν περισσότερα σπίτια, από ότι χρειάζονταν.

Αποτέλεσμα αυτής της άναρχης έξαρσης, ήταν να γεμίσουν οι πόλεις και οι κοινότητες με δεκάδες χιλιάδες απούλητα σπίτια, με άδειες οικοδομές, οι οποίες με τη σειρά τους, έγιναν βάρος και τροχοπέδη στη τσέπη του εκάστοτε εργολάβου ή κατασκευαστή, βάρος το οποίο και αυτός, με τη σειρά του, το πέρασε (ή στην καλύτερη το μοιράστηκε) στην υπόλοιπη αγορά.

Στην πρόσφατη οικονομική κρίση, ο χώρος τη Οικοδομής, έλαβε το μεγαλύτερο πλήγμα. Διότι, όπως είπα παραπάνω, εκεί, η κρίση, ξεκίνησε πιο νωρίς, με τη μορφή της ‘’κρίσης αρχών και αξιών’’.

Η εξέλιξη της οικοδομικής δραστηριότητας
http://www.3comma14.gr/pi/?survey=1822
(Μέσος όρος Μείωσης 23,7%)
Πηγή: ΕΣΥΕΑ


Το τελευταίο διάστημα, τα αποτελέσματα είναι τραγικά.
Σπίτια και διαμερίσματα, μένουν απούλητα και μετουσιώνονται είτε σε χρήμα που κάθεται, είτε, χειρότερα, σε χρήμα που χάνεται.

Οι Εργολάβοι και οι Κατασκευαστές, παγώνουν κάθε νέα δραστηριότητα, μιας και κοιτάζουν πίσω τους, και βλέπουν 30 ή 40 χιλιάδες σπίτια απούλητα, σε πόλεις του μεγέθους της Καβάλας, της Ξάνθης ή των Σερρών.
Εννοείτε πως στις μεγαλύτερες πόλεις, τα νούμερα είναι τραγικά μεγαλύτερα.

Οι ίδιοι οι τεχνίτες, οι εργάτες της οικοδομής, βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση, μιας και βλέπουν τις δουλειές με το κιάλι, αναγκάζοντας πολλές φορές να ανταγωνίζονται σε τέτοιο βαθμό μεταξύ τους, ώστε να κατεβάζουν το μεροκάματο σε επίπεδα μισθού δεκαετίας του ’80.

Η εκμετάλλευση της εργασίας, είναι συχνό φαινόμενο στο χώρο της Οικοδομής, και ήρθε να ενισχυθεί με την οικονομική κρίση, δίνοντας το δικαίωμα σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλο-κατασκευαστές να ρίχνουν την τιμή εργασίας σε επίπεδα απάνθρωπα και εξευτελιστικά.
Αλλά, εν μέσω κρίσης, όλα τα περιμένεις και τίποτα δεν μπορεί να μην ‘’αιτιολογηθεί’’, από κάποιους.

Ο χώρος της Οικοδομής, είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για κάθε χώρα. Η συχνότητα των κατασκευών, η ποιότητα αυτών και αρκετές φορές και η τοποθεσία αυτών, δείχνει και την ποιότητα της κάθε οικονομίας, καθώς και την ευμάρεια των κατοίκων της κάθε χώρας.
Κάθε Κρατική Οικονομία, βασίζεται πολύ στο χώρο της Οικοδομής. Από αυτό το χώρο, κινούνται πολλές δυνάμεις οικονομικής δραστηριότητας, που κάθε κρατικός προϋπολογισμός, συνυπολογίζει πάντα στα πλάνα τους.
Λογικό είναι λοιπόν, το ίδιο το Κράτος, να θέλει να ωθήσει το χώρο, να τον βοηθήσει να επαναλειτουργήσει, ώστε να μπορέσει, με τη βοήθειά του, να δώσει ώθηση και στην υπόλοιπη αγορά.

Εδώ στην Ελλάδα, μέσα στην ατυχία μας (οικονομική κρίση) σταθήκαμε και τυχεροί (έλλειψη τεχνογνωσίας).

Τα πλαίσια κατασκευής στην Ελλάδα, είναι από το ’30 και το ’40.
Οι ανάγκες που εξυπηρετούν, έχουν παρέλθει προ καιρού, αλλά εμείς, ως γνήσιοι Έλληνες, συνεχίζουμε και τους ακολουθούμε πιστά, δηλώνοντας την προάσπιση των παραδόσεών μας.
Σήμερα, μια Οικοδομή στην Γερμανία, με μια οικοδομή στην Ελλάδα, διαφέρει όπως διαφέρει μια Mercedes από ένα Lada.
Ναι, και τα δύο είναι αυτο-κινούμενα, αλλά οι διαφορές του ενός από το άλλο, πέραν των εμφανών (ποιότητας κατασκευής) είναι σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της αξιολόγησης.

Στην Ελλάδα, χτίζουμε όπως χτίζαμε πριν από 60 χρόνια. Χρησιμοποιούμε ακόμη τα ίδια υλικά, χρησιμοποιούμε ακόμη τις ίδιες μεθόδους, οι υπηρεσίες κοιτάζουν να καλύψεις τις ίδιες με τότε ανάγκες, και το χειρότερο από όλα, ακολουθούμε την ίδια νοοτροπία κατασκευής, με τότε, πριν από 60 χρόνια.
Σε μια εποχή, όπου οι ανάγκες πχ εξοικονόμησης ενέργειας, λόγω περιβαλλοντολογικής κρίσης, έχουν αυξηθεί, στην Ελλάδα, συνεχίζουμε να μονώνουμε τα σπίτια μας, όπως τα μονώναμε πριν από 60 χρόνια.

Και αυτό, αυτή η άρρωστη νοοτροπία, που χαρακτηρίζει σε πάρα πολλούς τομείς τους Έλληνες, φάνηκε αρχικά να ήταν η απαρχή της εξόδου του χώρου, από την οικονομική κρίση.
Όσο περίεργο και να ακούγεται, είναι έτσι ακριβώς.

Όταν τα αποτελέσματα της κρίσης, έγιναν τελείως ξεκάθαρα, σε όλους τους τομείς της οικονομίας, όλοι στράφηκαν προς το χώρο της Οικοδομής, προσβλέποντας σε μια αύξηση της δραστηριότητας, που θα λειτουργούσε σαν μοχλός εκκίνησης και για την υπόλοιπη αγορά. Αυτή όμως η αύξηση, δεν ήρθε, λόγω όλων όσων αναφέρθηκαν παραπάνω.
Οι ίδιοι οι κατασκευαστές και οι μεγαλοεργολάβοι, αιτιολογήθηκαν πως δεν μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, αν δεν πουληθούν πρώτα οι χιλιάδες των απούλητων κατοικιών που βρίσκονται ανά την Ελλάδα.

Η ''βουτιά'' της Οικοδομής στην Ελλάδα
http://www.3comma14.gr/pi/?survey=1686
Πηγή: ΕΣΥΕ

Η πολιτική εξουσία, είχε προτείνει τότε, να γίνουν κάποιες θαρραλέες μειώσεις του κόστους αγοράς πρώτης κατοικίας, ώστε να πάρει ανάσα ο χώρος της Οικοδομής και η υπόλοιπη αγορά.
Αυτό, δεν έγινε αποδεκτό από τους κατασκευαστές και τους μεγαλοεργολάβους.

Οι ίδιοι οι κατασκευαστές, αντιπρότειναν στις τράπεζες, να μειώσουν τα στεγαστικά δάνεια, ώστε να μπορέσει ο κόσμος, να αιτηθεί δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας.
Αυτό, δεν έγινε αποδεκτό από τις τράπεζες.

Και εκεί, που έβλεπαν όλοι όσοι ασχολούνται με το χώρο της Οικοδομής, ένα τέλμα στις μεθόδους αποφυγής της κρίσης, ήρθε ως θείο δώρο η ‘’καταστροφή του περιβάλλοντος’’.
Ναι, ναι, ήρθε ως θείο δώρο, η καταστροφή του Πλανήτη.

Να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του Περιβάλλοντος, είναι ανησυχητικές. Οι κλιματολογικές αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον Πλανήτη, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα τις καταστροφής που προξενεί ο πολιτισμός του ανθρώπου στη Γη.
Οι καταναλώσεις ενέργειας, είναι τόσο μεγάλες, που δεν μπορούν να ‘’απορροφηθούν’’ από τον Πλανήτη που μας φιλοξενεί.

Όλοι οι σχετικοί φορείς και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε ο πολιτισμός μας, η νοοτροπία μας, να αρχίσει να σέβεται τον Πλανήτη μας, δηλαδή, να αρχίσει να σέβεται το μέλλον των παιδιών μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει μια παγκόσμια δραστηριότητα στον τομέα ‘’εξοικονόμηση ενέργειας’’. Αναζητά δηλαδή πλέον ο άνθρωπος, τρόπους και μεθόδους, ώστε να μην χρειάζεται να καταναλώνει τόση πολύ ενέργεια, για τις ανάγκες του.
Νέα υλικά και νέα προϊόντα, κάνουν την εμφάνισή τους, τώρα, που το πρόβλημα έχει μας χτυπάει την πόρτα. Λίγο αργά, θα πούνε μερικοί, κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πούνε κάποιοι άλλοι.

Μετρήσεις και μελέτες που γίνονται από διάφορους φορείς, αποδεικνύουν πως η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, στην Ελλάδα, γίνεται μέσα στις ίδιες μας τις κατοικίες, στα σπίτια μας.

Η Ελλάδα, ούτε βαριά βιομηχανία έχει, ούτε κάτι άλλο, που να καταναλώνει υπέρμετρη ενέργεια.
Έχει όμως εκατομμύρια Έλληνες, που αφήνουν τα φώτα ανοιχτά, όταν φεύγουν για τριήμερο, κάθονται με τις ώρες μπροστά στο ανοιχτό ψυγείο, σκεπτόμενοι τι να μαγειρέψουν, αφήνουν το καλοριφέρ να καίει, όταν φεύγουν από το σπίτι, και άλλα πολλά.
Οι μετρήσεις, είναι ξεκάθαρες. Οι μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, στην Ελλάδα, γίνεται στα σπίτια μας.

Οικοδομή και ενεργειακή σπατάλη στην Ελλάδα
-13,6 δισ. € η συνολική αξία κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα το 2003
-36% της ενεργειακής ζήτησης αντιπροσωπεύουν τα κτίρια στην Ελλάδα
-127% υψηλότερο, είναι το κόστος της θέρμανσης για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, λόγω της έλλειψης μόνωσης στα κτίρια
-23% των επενδύσεων της χώρας αντιπροσώπευαν προ της κρίσης οι κατασκευές κατοικιών
- 7% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα
- 24% αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια κατά την περίοδο 2000-2005
Πηγή: Τα Νέα 04/04/2009

Και για αυτό, δεν παίζει ρόλο μόνο η νοοτροπία του Έλληνα.
Σημαντικό ρόλο επίσης, παίζει και η νοοτροπία κατασκευής, που αναφέραμε και παραπάνω.
Τα σπίτια μας, εδώ στην Ελλάδα, είναι κάκιστα, ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή θερμότητας. Οι απώλειες ενέργειας, βρίσκονται παντού, σε ταράτσες, σε υπόγεια, στους τοίχους, στις πόρτες, στα παράθυρα, παντού.

Τα “τεκμήρια” της σπατάλης στο σύνολο των 3,8 εκατ. οικοδομών της χώρας
-Το 5,1% έχει μόνωση στους εξωτερικούς τοίχους
-Το 2,1% διαθέτει διπλά τζάμια
-Το 30,4% έχει μόνωση δώματος
-Το 12,7% έχει μόνωση πυλωτής
-Το 4,2% έχει μόνωση σωληνώσεων και εγκαταστάσεων θέρμανσης
Πηγή: Ελευθεροτυπία 5/6/2009

Η πεπαλαιωμένη νοοτροπία κατασκευής, που εξυπηρετούσε ανάγκες άλλων εποχών, σήμερα, δημιουργεί σπίτια που απαιτούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, για να θερμανθούν το χειμώνα, ή για να δροσιστούν το καλοκαίρι. Σε συνδυασμό δε, με την κλιματολογική αλλαγή στον τόπο μας, με καλοκαίρια πολύ θερμά, και με πολύ βαρείς χειμώνες, έχουμε σπίτια υπέρμετρης κατανάλωσης ενέργειας.
Το καλοκαίρι, όλη μέρα καίμε το air-condition, και το χειμώνα, όλη τη μέρα ανάβουμε την θέρμανση.
Αλλά λόγω τρόπου κατασκευής, οι απώλειες ενέργειας, είναι τόσο μεγάλες, που ούτε εμείς, οι κάτοικοι των κατοικιών, μένουμε ικανοποιημένοι, ούτε βεβαίως η κατανάλωση ενέργειας, μένει σε αποδεκτά επίπεδα.
Και αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε και την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο και σε ρεύμα, τότε αντιλαμβάνεστε πως αυτός ο φαύλος κύκλος, έχει άμεση επίπτωση και στις τσέπες μας.
Καίμε όλη μέρα το καλοριφέρ, πληρώνουμε τριπλάσια αξία σε πετρέλαιο, και το σπίτι, χάνει σε τέτοιο βαθμό την θερμότητά του, που μοιάζει σαν να μην ζεσταίνεται.
Σαν να μην μπορεί να ζεσταθεί.

Όλα αυτά, έγιναν γνωστά, όταν άρχισαν οι διάφοροι φορείς, να μελετούν τις υπέρμετρες καταναλώσεις ενέργειας στη χώρα μας. Τα συμπεράσματα ήταν τεκμηριωμένα και μετρήσιμα. Ο τρόπος κατασκευής των κατοικιών, δεν βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Κάτι έπρεπε να γίνει.
Στο εξωτερικό, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο τρόπος κατασκευής έχει αλλάξει.
Όχι τόσο για το περιβαλλοντολογικό θέμα, που ήρθε πρόσφατα να μας αφυπνίσει, αλλά κυρίως για το κόστος των πηγών ενέργειας.
Οι Ευρωπαίοι, κατασκευάζουν εδώ και 50 χρόνια, κατοικίες που έχουν πολύ καλή μόνωση, πολύ καλή στεγάνωση, ώστε να ξοδεύει λιγότερα μια οικογένεια, για να θερμάνει ή να ψήξει το σπίτι της.
Οι πράσινες ταράτσες, δεν πρωτο-δημιουργήθηκαν ως απάντηση στην έλλειψη πρασίνου, αλλά κυρίως ως ο πλέον αποδοτικός τρόπος μόνωσης ταράτσας.

Η πράσινη στέγη...
-Αυξάνει την προστασία έναντι της υχορύπανσης κατά 8 dB και μειώνει την αντανάκλαση του ήχου κατά 3 dB
-Μειώνει τη απορροή των ομβρίων υδάτων από 50% έως 90%
-παρέχει από 8,5% έως 9,13% εξοικονόμηση για ψύξη
-παρέχει από 14,56% έως 16,57% εξοικονόμηση για θέρμανση
Πηγή: ΑΠΘ 20/10/2009

Μέσα σε αυτό το κλίμα, άρχισαν και εδώ στην Ελλάδα, να σκέφτονται λίγο διαφορετικά.
Άρχισαν να αξιολογούν τους έως σήμερα τρόπους κατασκευής, και να καταλήγουν στο συμπέρασμα, πως αν θέλουν πραγματικά να επιτύχουν μείωση της χρηματικής κατανάλωσης για θέρμανση, και συγχρόνως μείωση της απώλειας –άρα μείωση της κατανάλωσης, της ενέργειας, θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τις τακτικές κατασκευής στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο όρος ‘’πράσινη ανάπτυξη’’ έγινε καραμέλα στα χείλη κάθε πολιτικού και κομματικού φορέα, και ο όρος ‘’εξοικονόμηση ενέργειας’’ έγινε το προπύργιο των προεκλογικών δηλώσεων, στις πρόσφατες εκλογές.

Πριν λίγο καιρό, δύο νέα Επιδοτούμενα Προγράμματα, γνωστοποιήθηκαν στο χώρο της Οικοδομής, μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης.

http://www.ypan.gr/c_announce/45_5395_cms.htm

http://www.ypan.gr/c_announce/45_5545_cms.htm


Και τα δύο αυτά προγράμματα, ήρθαν να απαντήσουν στην ανάγκη ενίσχυσης της αγοράς της Οικοδομής.

Ως σκέψη είναι σωστή:
‘’Αν δεν μπορούμε να χτίσουμε άλλο, έως να πουληθούν τα υπάρχοντα απούλητα, μπορούμε να ‘’ανακαινίσουμε’’ και να ‘’διαμορφώσουμε’’ κατάλληλα τις παλαιές κατοικίες, ώστε να ‘’εξοικονομούμε ενέργεια’’.

Τα προγράμματα αυτά, μιλούσαν για διάφορες εφαρμογές στην κατασκευή των υφιστάμενων κτηρίων, εφαρμογές που επιφέρουν τη μείωση των απωλειών ενέργειας, και άρα την εξοικονόμηση της κατανάλωσης.

Από μονώσεις ταράτσας, έως αλλαγές καυστήρων, και από φωτοβολταϊκά έως μονώσεις τοιχοποιίας,
ο χώρος της Οικοδομής, άρχισε να βλέπει την διέξοδο από την κρίση, ως κάτι το εφικτό, και συνάμα , ως κάτι το υγιώς συνακόλουθο με το πνεύμα της εποχής για προστασία του Περιβάλλοντος, αλλά και της τσέπη του κάθε πελάτη.
Και μαζί με το χώρο της Οικοδομής, άρχισαν να αναθαρρούν και οι υπόλοιπες αγορές.

Όλα τα μεγάλα κόμματα, μιλούσαν για εκμετάλλευση των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων, ώστε να προστατέψουμε το Περιβάλλον μας, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να δραστηριοποιηθεί ο ζωοδόχος χώρος της Οικοδομής.
Νέα κόμματα που προέκυψαν βασιζόμενα στην ανάγκη για Πράσινη Ανάπτυξη, άρχισαν να περνάνε μηνύματα θετικής διεξόδου από την κρίση.

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες του χώρου της Οικοδομής, άρχισαν να πιστεύουν πως ίσως αυτός, να είναι ένας έξυπνος, και συνάμα ‘’οικολογικός’’ τρόπος, να ανασάνουν λιγάκι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποίησε τον σχεδιασμό των δύο προγραμμάτων Επιδότησης για Εξοικονόμηση Ενέργειας σε κτήρια και οικίες.
Δημοσίευσε το πρόγραμμα, το πλαίσιο, τους κανόνες και τις προϋποθέσεις, και ανέφερε και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Βέβαια, δεν πρόλαβε να κάνει κάτι στην πράξη, διότι επήλθαν οι εκλογές, και άλλαξε η κυβέρνηση.
Αλλά, αυτό δεν ανησύχησε τους επαγγελματίες του χώρου. Διότι, η νέα κυβέρνηση, ήταν αυτή που πρώτη ανέφερε τον όρο ‘’Πράσινη Ανάπτυξη’’ και ‘’Εξοικονόμηση Ενέργειας’’, οπότε υπήρχε η βεβαιότητα πως τα προγράμματα αυτά θα υλοποιηθούν με την νέα κυβέρνηση και πως τελικά ο χώρος της Οικοδομής, θα μπορέσει να βρει διέξοδο από την κρίση.

Αυτά, έως εχθές.
Διότι σήμερα, μάθαμε αυτά:
http://www.skai.gr/articles/news/environment/%CE%91%CE%BD%CF%84%CE%B9%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%95%CE%BE%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CE%BD/

όπως επίσης μάθαμε και αυτά:
http://www.skai.gr/articles/news/greece/Μπλοκάρειτοπρόγραμμαενεργειακήςαναβάθμισηςκατοικιών/
όπως , τέλος, μάθαμε και αυτά:
http://www.skai.gr/articles/news/politics/ΑντιδράσειςΧατζηδάκηγιατοπρόγραμμαΕξοικονόμησηκατοίκον/

Όπως καταλαβαίνουμε, ακόμη και σε ένα τόσο φλέγον θέμα, όπως η Εξοικονόμηση Ενέργειας, άρα η μείωση των Απωλειών Ενέργειας, άρα η Σωστή Κατανάλωση Ενέργειας, άρα η Προστασία του Περιβάλλοντος, τα κόμματα εξουσίας, αρχίζουν τα γνωστά παιχνίδια τους.
Όπως επίσης καταλαβαίνουμε, ακόμη και σε ένα τόσο φλέγον θέμα, όπως η ώθηση του ζωοδόχου για την Ελληνική Οικονομία, χώρου της Οικοδομής, τα δύο μεγάλα κόμματα, παίζουν το παιχνίδι των Πολυεθνικών.
Όπως τέλος, καταλαβαίνουμε, αυτά τα 400 εκατομμύρια €, ποσό που αντιστοιχεί στα Επιδοτούμενα Προγράμματα Εξοικονόμησης Ενέργειας, πήγαν σε κάποιες τσέπες...

Ελλάς, το μεγαλείο σου....


ΥΣ :Κάθε στατιστικό στοιχείο που παρατήθεται στο παρών άρθρο, έχει αντληθεί από τον δικτυακό χώρο www.3comma14.gr

3 σχόλια:

  1. ΕΣΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ ΟΜΩΣ ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ...
    Π=3.14
    ΣΥΝΕΧΙΣΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι ένας από τους κύριους λόγους της κρίσης στην Ελλάδα ήταν η φούσκα της Οικοδομής.

    Είσαι μηχανικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαι μηχανικός, αλλά παρακολουθώ από κοντά τις εξελίξεις. Η γνώμη σου, για το συγκεκριμένο θέμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή