Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Καρατζαφέρης και λανθασμένη αντίληψη της Πολιτικής

Εχθές ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρης, εμφανίστηκε στην καθιερωμένη για προεκλογική περίοδο, συνέντευξή του στη ΝΕΤ.

Ο δημοσιογράφος, έκανε αυστηρές και δύσκολες απαντήσεις, αλλά και ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε σε όλες, αποφεύγοντας να αδιαφορήσει για την ουσία των ερωτήσεων, όπως μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί, όταν βρίσκονται απέναντι από δύσκολες για αυτούς ερωτήσεις.

Μερικές παρατηρήσεις, που δημιουργήθηκαν από την συνέντευξη:


1. όταν η συζήτηση έφτασε στη γνωστή ερώτηση του κ. Καρατζαφέρη προς τον κ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια του debate των αρχηγών, περί ‘’λιγότερων εδαφών-μεγαλύτερης ασφάλειας’’, ο δημοσιογράφος, αντιδρώντας στη βεβαιότητα του προέδρου του ΛΑΟΣ, για την δήλωση-βόμβα του κ. Παπανδρέου, επέμενε πως ‘’αρνούμαι να δεχθώ, άνευ αποδείξεων, πως ένας Έλληνας πολιτικός, προέβη σε μια τέτοια δήλωση’’.
Ο κ. Καρατζαφέρης, επιμένοντας στην εγκυρότητα της πληροφορίας του, σχολίασε πως έχει ‘’ηχητικό υλικό’’ που αποδεικνύει πως η δήλωση έχει γίνει από τον κ. Παπανδρέου.
Ο δημοσιογράφος έμεινε άφωνος. Ζήτησε λεπτομέρειες, μιας και μυρίστηκε δημοσιογραφικό ‘’λαβράκι’’.
Τότε μόνο, ο κ. Καρατζαφέρης αποκάλυψε πως το ‘’ηχητικό ντοκουμέντο’’ δεν αφορά τον κ. Παπανδρέου, αλλά την πηγή του κ. Καρατζαφέρη, το οποίο ‘’αποδέχεται μπροστά σε μικρόφωνο, πως ήταν παρών όταν ο Παπανδρέου, έκανε εκείνη τη δήλωση’’.
Ο δημοσιογράφος, ικανοποιημένος, άλλαξε θέμα, επαναλαμβάνοντας απλώς, αυτό που είχε απαντήσει και ο Παπανδρέου στον Καρατζαφέρη στο debate: ‘’Πρέπει να είστε πιο προσεχτικός με τις πηγές σας’’.

Θυμίζω σε όλους το περιστατικό με ‘’τα επίσημα έγγραφα, από το press.gr’’.http://www.youtube.com/watch?v=0hmR6KoSqMk

Θυμίζω το πόσο είχε ξεφτιλισθεί τότε το κόμμα του ΛΑΟΣ, με τον ερασιτεχνισμό που είχε δείξει απέναντι σε ένα θέμα, στο οποίο εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως είχε απόλυτο δίκαιο (θυμίζω πως τελικά αποδείχθηκε πως ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποχώρησε από την ψηφοφορία για την πώληση Γερμοανού), και πόσο πολύ είχε μειώσει την αξιοπιστία του, από μια τόσο ‘’αφερέγγυα’’ πηγή, όπως τα γραφόμενα σε ένα blog.
Κάτι το παρόμοιο, συνέβη και εχθές.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αποδέχθηκε πως η πληροφορία που έχει, περί της δήλωσης του Παπανδρέου για ‘’λιγότερα εδάφη-μεγαλύτερη ασφάλεια’’, είναι αφερέγγυα, ή, έστω, δεν είναι σε τέτοιο βαθμό αξιόπιστη, ώστε να βασιστεί μια ολόκληρη προεκλογική καμπάνια, σε αυτή.
Θέλει προσοχή η Πολιτική, κ. Καρατζαφέρη.
Θέλει εγκυρότητα και σεβασμό στην Αλήθεια, αν θέλεις να επιτύχεις.

2. Για το ίδιο θέμα, και πριν κλείσει το κύκλο ο δημοσιογράφος, ο κ. Καρατζαφέρης, αντιλαμβανόμενος πως έχει εκτεθεί στα μάτια του τηλεοπτικού κοινού, που τον είδαν να αποδέχεται πως ΔΕΝ έχει τελικά στοιχεία που να αποδεικνύουν πως ο κ. Παπανδρέου προέβη σε μια τέτοια δήλωση, προσπάθησε να μας πείσει πως ισχύει η κατηγορία του, αναφερόμενος σε ένα περιστατικό.
Σύμφωνα με τον κ. Καρατζαφέρη, μετά το debate, όπου έκανε την γνωστή ερώτηση στον κ. Παπανδρέου, λαμβάνοντας μια απαξιωτική απάντηση, δέχθηκε ‘’πιέσεις από τον στενό κύκλο του κ. Παπανδρέου να μην συνεχίσει το θέμα’’.

Ο δημοσιογράφος, ξεπέρασε εύκολα αυτή τη δήλωση, αλλά εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο.

Τι εννοείται κ. Καρατζαφέρη με το ‘’δέχθηκα πιέσεις’’;
Ποιος σας πίεσε;
Πως σας πίεσε;
Πως αντιδράστε;
Αξιότιμε κ. Καρατζαφέρη, η Πολιτική θέλει Σοβαρότητα και Ειλικρίνεια.
Αν δεχθήκατε πιέσεις, οφείλεται να κατονομάσετε τους μοχλούς πίεσης.
Αν δεχθήκατε πιέσεις, οφείλεται να το μοιραστείτε με τους ψηφοφόρους σας, αλλά και με τον υπόλοιπο λαό.
Διότι, αλλιώς εκτίθεσθε εσείς ο ίδιος, μιας και θα φανείτε αφερέγγυος ως προς τα όσα μας λέτε περί άμεμπτος και αδιάφθορος. Δηλαδή, τι έγινε; Υποκύψατε στις πιέσεις;
Ή απλώς και αυτό το περιστατικό, είναι αποτέλεσμα ‘’κακών και αφερέγγυων πηγών’’;;

3. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης, ο δημοσιογράφος, άγγιξε το σημείο ‘’τζάκια’’ στην πολιτική. Ο κ. Καρατζαφέρης, ακόμη μια φορά ξεκίνησε την κασέτα του ‘’αυτοδημιούργητου’’, του ‘’αυτο-επιτυχημένου’’, την γνωστή ναρκισσιστική του προβολή. Κάποια στιγμή, είπε κατά λέξη : ‘’Έχω ένα κόμμα’’. Δεν είπε ‘’Ηγούμαι ενός κόμματος’’, ούτε είπε ‘’εκπροσωπώ ένα κόμμα’’. Είπε ‘’έχω ένα κόμμα’’.
Όπως λέμε ‘’έχω ένα αυτοκίνητο’’, ‘’έχω ένα οικόπεδο’’, ΄’έχω ένα περίπτερο’’.

Λοιπόν, για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους.
Ένα κόμμα δεν μπορεί να ανήκει σε κανέναν.
Τουλάχιστον τα κόμματα εκείνα, που δεν εκπροσωπούν τις επιθυμίες ενός ανθρώπου, αλλά εκπροσωπούν ένα χώρο.
Τα κόμματα που εκπροσωπούν ένα χώρο, ηγούνται από έναν άνθρωπο, που δεν έχει δικαιώματα ιδιοκτησίας πάνω τους, αλλά έχει απλώς την συγκατάθεση να ηγηθεί.
Λέει ο Καραμανλής ‘’έχω την ΝΔ’’;
Λέει ο Παπανδρέου ‘’έχω το ΠΑΣΟΚ’’ ή η Παπαρήγα ‘’έχω το ΚΚΕ’’;

Σαφώς και όχι. Επειδή, απλά, αυτοί οι κομματικοί φορείς, εκπροσωπούν έναν συγκεκριμένο χώρο και οι ηγέτες τους, εκπροσωπούν επίσης αυτό το χώρο. Ηγούνται του κόμματος, δεν τους ανήκει το κόμμα.
Σαφώς και κάποιος μπορεί να συλλάβει μόνος του, την ιδέα της δημιουργίας ενός κόμματος.
Σαφώς και κάποιος, μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην πραγματοποίηση της δημιουργίας ενός κόμματος.
Αλλά κανένας, δεν μπορεί να θεωρεί πως ένα κόμμα του ανήκει.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως, ποια είναι η σχέση του Καρατζαφέρη με το ΛΑΟΣ.
Εκπροσωπεί ο Καρατζαφέρης το ΛΑΟΣ, ή το ΛΑΟΣ εκπροσωπεί τις φιλοδοξίες του Καρατζαφέρη;
Είναι ο Καρατζαφέρης το ίδιο το ΛΑΟΣ, ή απλώς το ηγείται.

Πρέπει να απαντηθεί αυτή η ερώτηση άμεσα, αν θέλουμε να κατανοήσουμε πλήρως, τι στόχους και τι βλέψεις έχει το ΛΑΟΣ ως κόμμα, και πως αυτό θα μπορέσει (ή όχι) να εκπροσωπήσει επάξια έναν πολιτικό χώρο, που έως σήμερα, δεν υπάρχει άλλος εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου