Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Safe & Secure, Ασφάλεια & Θυσία - μια ιστορία για το Παρίσι

Στην Αγγλική Γλώσσα, υπάρχουν δύο λέξεις με παρόμοια σημασία. Safe και Secure.
Στα Ελληνικά, χρησιμοποιούμε και για τις δύο λέξεις, την ίδια σημασία: Ασφάλεια.

Στην πραγματική κοινωνία, την κοινωνία του 21ου αιώνα, δυστυχώς η σχέση των δύο αυτών λέξεων είναι αντιστρόφως ανάλογη. Δηλαδή, όσο αυξάνεται η μία, μειώνεται η άλλη και όσο ενισχύεται η δεύτερη, μπαίνει στο περιθώριο η πρώτη.
Από την 11η Σεπτεμβρίου με τους Δίδυμους Πύργους, οι Αμερικάνοι αποδέχθηκαν να θυσιάσουν την μία ‘’ασφάλεια’’, εις το όνομα της δεύτερης. Θυσίασαν το Safe για το Secure.


Από την 13η Νοεμβρίου 2015 με τα γεγονότα στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρχίζουν και εντάσσουν τον όρο Safe όλο και πιο συχνά στις δηλώσεις τους, δείχνοντας όμως πως πίσω από την λέξη που χρησιμοποιούν, ελλοχεύει η λέξη Secure.

Και εδώ ακριβώς, όλοι εμείς, οι Ευρωπαίοι Πολίτες, θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ τους Ασκούς του Αιόλου που κινδυνεύουμε να ανοίξουμε.

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε ατάραχοι κρούσματα κρατικής και αστυνομικής βίας που λαμβάνουν χώρα στις Η.Π.Α. απέναντι σε πολίτες που …κινούν την περιέργεια.

Συγχρόνως, η ελεύθερη Οπλοκατοχή στις Η.Π.Α., αν και πρωταγωνιστεί συχνά σε μακελειά σε σχολεία και πανεπιστήμια, σε θέατρα και κινηματογράφους, φαντάζει στους περισσότερους πολίτες των Η.Π.Α. ως απαραίτητη προϋπόθεση για να νιώθουν Secured.

 Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί λοιπόν, το επόμενο διάστημα, στο πως θα ορίσουμε την Ασφάλειά μας, εδώ στην Ευρώπη.

Αν χρειαστεί να θυσιάσουμε την ατομικότητά μας, ή την κοινωνικότητά μας, για να νιώθουμε ασφαλείς (secured) ή αν χρειαστεί να προβάλουμε την ατομικότητα και την κοινωνικότητά μας για να νιώσουμε πραγματικά ασφαλείς (safe).

Ήδη κάποιοι ανοίγουν συζητήσεις για αύξηση ελέγχων, αύξηση μηχανισμών ασφαλείας (δημόσιες κάμερες κτλ), μείωση ατομικών ελευθεριών. Ο υποψήφιος των Η.Π.Α. δήλωσε πως αν οι Γάλλοι οπλοφορούσαν, δεν θα υπήρχε το μακελειό, τουλάχιστον στο βαθμό που κατέληξε. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, ήδη σκέφτεται να αλλάξει το Σύνταγμα της Γαλλίας, για να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στην Κρατική Ασφάλεια.

Πρέπει να προσέξουμε όλοι μας. Η θυσία που θα μας ζητήσουν να κάνουμε, στο όνομα της Ασφάλειάς μας, ίσως να είναι και κάτι που θα αλλάξει τον τρόπο που έως σήμερα ζούσαμε και σκεφτόμασταν.
Και ίσως, εν τέλει, να αποδειχθεί και ποιος ήταν ο πραγματικός στόχος των τρομοκρατικών ενεργειών στο Παρίσι.

2 σχόλια:

  1. adjective, securer, securest.
    1.
    free from or not exposed to danger or harm; safe.


    adjective, safer, safest.
    1.
    secure from liability to harm, injury, danger, or risk:
    a safe place.


    η πολλη σοφιστεια τυφλωνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βάλε και την ετοιμολογία για το insurance.
    Εκεί βέβαια δεν θα βρεις κοινές λέξεις στην επεξήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή