Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Κρίση και Μαθήματα Ιστορίας

Η κρίση είναι μια πραγματικότητα. Πραγματικότητα επίσης, είναι πως η κρίση είναι κρίση του Οικονομικού Συστήματος των Τραπεζικών Ομίλων. Η κρίση, οφείλεται σε δάνεια, δάνεια χρημάτων όχι υπαρκτών, αλλά δημιουργήματα τραπεζικών λογαριασμών, τραπεζικών κινήσεων, τραπεζικών πράξεων. Είτε οφείλεται σε ιδιωτικό, είτε οφείλεται σε δημόσιο χρέος, η κρίση είναι αποτέλεσμα ενός λανθασμένου, ενός άδικου, ενός παράλογου τρόπου λειτουργίας των τραπεζών, μιας νομιμοποιημένης τοκογλυφικής δραστηριότητας.

Το παραπάνω είναι μια πραγματικότητα.

Μία ακόμη πραγματικότητα, είναι πως αυτή η κρίση είναι μη ανατρέψιμη. Δεν πρόκειται, δεν δύναται να επιλυθεί, δεν δύναται να αποφευχθεί.

Ακόμη και αν αποφασίσουν οι Τράπεζες να σβήσουν όλα τα χρέη, είτε από τα κράτη, είτε από τους ιδιώτες, να μηδενίσει όλες τις οφειλές, η κρίση δεν θα περάσει. Απλά, θα ‘’πεταχτεί κάτω από το χαλάκι’’.
Λόγω του λανθασμένου τρόπου λειτουργίας, ενός τρόπου που στοχεύει σε μια πλαστή ανάπτυξη, η οποία βασίζεται σε ‘’αέρινο χρήμα’’, πάλι μετά από μια χρονική περίοδο, θα επανεμφανιστεί, το ίδιο απειλητική, το ίδιο αμείλικτη.

Και το παραπάνω, είναι μια πραγματικότητα.

Πραγματικότητα επίσης, είναι πως αυτή η κρίση, δεν έχει χτυπήσει μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες τις Ε.Ε., χώρες με πιο ισχυρές οικονομίες, χώρες με πιο οργανωμένες παραγωγικές δομές, χώρες με πιο ‘’ευρωπαϊκό χαρακτήρα και ευρωπαϊκή αντίληψη’’, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία.
Οι κάτοικοι αυτών των χωρών, δεν είναι τεμπέληδες. Δεν είναι καλομαθημένοι. Δεν δουλεύουν κατά χιλιάδες στο Δημόσιο εις βάρος του κράτους, δεν είναι διεφθαρμένοι στο βαθμό που κατηγορούν τους Έλληνες, δεν καταναλώνουν χωρίς να παράγουν.
Κι όμως, οι χώρες αυτές, περνάνε την ίδια κρίση με την Ελλάδα. Την ίδια ακριβώς κρίση, ίσως και σε μεγαλύτερο και ισχυρότερο βαθμό από ότι η Ελλάδα.

Η Ελλάδα απλώς υπήρξε η πρώτη χώρα που καλέστηκε να αντιμετωπίσει την κρίση. Ακολουθούν μια Ιταλία, μια Ισπανία, ένα ντόμινο χωρών, που απλώνεται σε όλη την Ε.Ε., αλλά και όλη την παγκόσμια οικονομία.

Ως λογικό επακόλουθο, η Ελλάδα, ως χώρα χωρίς δομές, ως χώρα χωρίς σταθερές βάσεις, χωρίς παραγωγή, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, χωρίς κανένα εφόδιο, βρέθηκε απροετοίμαστη για να διεκδικήσει μια δίκαιη, μια ανθρώπινη, μια εφαρμόσιμη μέσα σε ρεαλιστικά πλαίσια, επίλυση του προβλήματός της.

Η πραγματικότητα που λαμβάνει χώρα σήμερα, είναι η εξής:

Αυτά που περνάει σήμερα η Ελλάδα, θα τα περάσουν και άλλες χώρες, μέσα και έξω από την Ε.Ε. Η κρίση που έχει φέρει τους Έλληνες, σε κατάσταση απελπισίας, θα οδηγήσει και τους λαούς των άλλων χωρών, στην ίδια κατάσταση.

Και τότε, αυτή η πλαστή φούσκα του υπάρχοντος Τραπεζο-οικονομικού συστήματος, θα σκάσει.
Η ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι τόσο επιτακτική, που θεωρείται αναπόφευκτη.

Η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι η εξής και είναι δεδομένη-την διδασκόμαστε συνεχώς μέσα από την ανθρώπινη ιστορία:

Πάντοτε ο πρώτος, σε μια αλλαγή, ο πρώτος σε μια επανάσταση, είναι αυτός που ‘’πεθαίνει με τον πιο επαίσχυντο τρόπο’’.

Η Ιστορία μας το δείχνει ξεκάθαρα.

Όλες οι μεγάλες αλλαγές, χρειάστηκαν κάποιους πρωτοπόρους. Όλοι αυτοί οι πρωτοπόροι, είναι εκείνοι που πλήρωσαν ακριβά, την διάθεσή τους για αλλαγή.

Από τις Εθνικές έως της Κοινωνικές Επαναστάσεις, οι πρώτοι που φύσηξαν τον άνεμο της αλλαγής, είναι και εκείνοι που πλήρωσαν πολύ ακριβά το μάρμαρο.

Στην σημερινή κατάσταση, η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στον κυκλώνα της κρίσης. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης για μια προβλεπόμενη αλλαγή.

Το δίλλημα που υπάρχει, δεν είναι ‘’Ευρώ η δραχμή’’, ούτε ‘’μέσα στην Ε.Ε. ή έξω από αυτή’’.

Το δίλλημα που υπάρχει, είναι ένα. Βγάζουμε πρώτοι το φίδι από την τρύπα, ή περιμένουμε τους επόμενους να το βγάλουν;

Υπάρχει διάχυτη η αντίληψη μέσα στην Ένωση, πως αν η Ελλάδα, ζητήσει επίσημα την μη καταβολή των μέτρων του Μνημονίου, η ποινή της θα είναι πολύ αυστηρή. Θα βγει από την Ε.Ε., θα βγει από την ζώνη του Ευρώ, θα μείνει μόνη της χωρίς στήριξη, θα επέλθει η καταστροφή.

Αν όμως δεχθεί το μνημόνιο, άσχετα με το πόσο δύσκολα μέτρα θα παρθούν, άσχετα με το σε πόσο επαίσχυντη θέση θα βρεθούν οι πολίτες της, η χώρα θα μπορέσει να συνεχίσει να βρίσκεται στην Ε.Ε.

Αλλά σε ποια Ε.Ε.;

Αμέσως μετά την Ελλάδα, στη θέση της θα βρεθούνε χώρες δυνατές, χώρες ισχυρές, με δεσμούς οικονομικούς και τραπεζικούς με μεγαλύτερο βαθμό αλληλεπίδρασης με άλλες χώρες, από ότι η φτωχή Ελλαδίτσα.

Θα μπορέσει η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει το ίδιο ψεύτικο δίλλημα ‘’Ευρώ ή Λιρέτα’’ στην Ιταλία; Στην Ισπανία μήπως; Μήπως στην Ολλανδία;

Και τι θα γίνει αν σε αυτές τις χώρες, οι κάτοικοί της , όπως οι Έλληνες, δεν αντέξουν τα σκληρά μέτρα της διασφάλισης του τραπεζικό-οικονομικού τρόπου λειτουργίας;

Σίγουρα τότε, η Ε.Ε. θα βρει την λύση. Μια άλλη λύση, που δεν θα περιέχει εξόδους από την Ένωση, ή εξόδους από το Ευρώ.

Τότε, η Ε.Ε. θα βρει τρόπο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, μέσω μιας αυτοκριτικής και όχι μέσω ‘’τιμωρίας’’ του κακού μαθητή.


Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε ως Έλληνες;

Να δεχθούμε υποταγμένοι την τιμωρία μας, και να αναμένουμε τους επόμενους, ευελπιστώντας πως η επιείκεια που θα δείξει η Ένωση στις επόμενες χώρες, θα βοηθήσει και εμάς ;

Ή να σταθούμε πρωτοπόροι σε μια μη ανατρέψιμη αλλαγή που έρχεται, το βλέπουμε όλοι μας;

Πολλοί , εκ των κυβερνώντων αλλά και απλών πολιτών, επιλέγουν το πρώτο.

Οφείλουμε , υποστηρίζουν, να αποδεχθούμε την τιμωρία μας, διότι αν υψώσουμε ανάστημα, λόγω του ότι είμαστε η τελευταία τρύπα του ζουρνά, η Ε.Ε. θα εξαντλήσει την αυστηρότητά της πάνω μας.

Η αλλαγή θα έρθει, αργά ή γρήγορα. Το θέμα είναι να μην είμαστε εμείς που θα την φέρουμε, διότι, σύμφωνα με την Ιστορία, πάντα οι πρώτοι είναι εκείνοι που την πατάνε.

Άσε, να βγάλουν άλλοι το φίδι από την τρύπα.

Η παραπάνω άποψη είναι μια άποψη που ακούγεται και υποστηρίζεται δεξιά και αριστερά.
Είναι μια άποψη που την υποστηρίζουν μετά βδελυγμίας τα κόμματα που έως σήμερα κυβερνούσαν, τα κόμματα που έως σήμερα αυτοχαρακτηρίζονταν ‘’πατριώτες’’, τα κόμματα  που κόπτωνται για την σωτηρία της χώρας, τα κόμματα που αγωνιούν για το μέλλον του τόπου.

Το 450πΧ, ο Ξέρξης κατέβηκε σχεδόν με ένα εκατομμύριο στρατό στις Θερμοπύλες. Εκεί βρέθηκαν γύρω στις 4-5.000 Έλληνες, να σταθούν απέναντι στο πελώριο στράτευμα των Περσών και των συμμάχων τους.

Όταν, μετά από δύο ημέρες φονικότατων μαχών, οι Έλληνες κυκλώθηκαν και αναγκαστικά έπρεπε να υποχωρήσουν για να αποφύγουν την σφαγή, μια χούφτα ανθρώπων, αποφάσισαν να μείνουν εκεί, να πολεμήσουν και να πεθάνουν μαχόμενοι.

Δεν το έκαναν διότι θεωρούσαν εαυτούς τους αθάνατους. Ούτε βεβαίως διότι είχαν την ψευδαίσθηση της νίκης. Η οσμή του θανάτου τους έπνιγε, όταν ξημέρωσε η τρίτη μέρα, που λιγότεροι από 1.000 Έλληνες, έβαλαν τις πανοπλίες τους, και ύψωσαν τα όπλα τους απέναντι από αμέτρητους βαρβάρους.

Το έκαναν επειδή θεώρησαν προτιμότερο το να πέσουν μαχόμενοι, παρά να ζήσουν υποταγμένοι.

Κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν ηλίθιο. Κάποιοι άλλοι προϊόν φανατισμού και προκατάληψης. Κάποιοι πάλι, εντελώς μιλιταριστικό και παράλογο.

Εκείνοι όμως, το βίωσαν ως η υπέρτατη στάση ζωής ενός αξιοπρεπούς ανθρώπου.

Μας απειλούν σήμερα θεοί και δαίμονες πως αν δεν δεχθούμε ασυζητητί τα απάνθρωπα μέτρα του ΔΝΤ και της Τρόϊκα, η Ελλάδα θα δεχθεί τέτοια δυνατά χτυπήματα που δεν θα αντέξει. Μας απειλούν πως θα μας διαλύσουν. Αν τολμήσουμε να κάνουμε κιχ, θα μας πετάξουν στην απομόνωση.

Από την άλλη, ποιος μου απαγορεύει να θέλω να παλέψω; Ποιος μου απαγορεύει να επιθυμώ να δώσω την μάχη μου; Ποιος θα μου απαγορεύσει να πάρω το ρίσκο να διεκδικήσω να ζήσω όπως θέλω και επιζητώ;

Σίγουρα όχι αυτοί που η πολιτική τους με έφεραν σε αυτή τη θέση.

Σίγουρα όχι αυτοί, που ενώ εδώ και δεκαετίες μου θέτουν μονόδρομους και μονοδιάστατες οπτικές, σήμερα σπεύδουν να κατηγορήσουν την επιλογή μου να δώσω τη μάχη μου ως ‘’μη πατριωτική και προδοτική’’.

Δεν θα πέσω σε αυτή την παγίδα.

Θέλω να δώσω τη μάχη μου. Ακόμη και αν κάνω θάλασσα, θέλω να προσπαθήσω να πολεμήσω.

Δεν ευελπιστώ να νικήσω το τέρας του τραπεζό-οινομικού συστήματος. Αυτό θα πέσει σε άλλες μάχες, σε κάποιες επόμενες ‘’Σαλαμίνες ή Πλαταιές’’.

 Αλλά δεν μπορώ να περιμένω εκείνες της μάχες. Τώρα, ήρθε η σειρά μου. Και ή θα υψώσω την ασπίδα μου και θα εμπνεύσω τους επόμενους ‘’Σαλαμινομάχους’’, είτε θα σκύψω το κεφάλι, επιλέγοντας να ζήσω, με τον κίνδυνο η στάση μου να λειτουργήσει ανασταλτικά στους επόμενους πιο ισχυρούς συν-μαχητές μου.

Θέλω να πάρω το ρίσκο να ζητήσω από την Ε.Ε. παύση των μέτρων. Με κάθε κόστος.

Ακόμη και αν η ετυμηγορία θα είναι να με διώξουν από Ένωση και Ευρώ, δεν θα τα βάλω κάτω. Θα παλέψω. Θα δώσω μάχη να επιβιώσω. Είτε με Ευρώ είτε με δραχμή, οφείλω να συνεχίσω να προσπαθώ.

Έτσι ώστε όταν οι επόμενες μάχες μέσα στην Ε.Ε., αναδείξουν αυτό το καινούριο που δεν θα βασίζεται στο υπάρχων σύστημα, που δεν θα ενισχύει και δεν θα οδηγεί σε μια περιοδική οικονομική κρίση, εγώ, ως Έλληνας που έδωσα τη μάχη μου, άσχετα αν τελικά νίκησα ή όχι, θα μπορώ να επανέλθω στην Νέα Ένωση, με το κεφάλι ψηλά.

Θέμα υπερηφάνειας είναι.

Κάτι που αυτός ο τόπος, γεννάει από τα σπλάχνα του.

22 σχόλια:

  1. ακουγεσαι τοσο σιγουρος

    Λες και δε σου περναει απο το μυαλο οτι κανεις λαθος

    Εχεις αναρωτηθει ποτε μηπως η δικη σου ελλειψη ειναι το προβλημα σου και οχι καποιοι αλλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αυτό το ύφος, συζητάμε.

    Θεωρώ πως η πιθανότητα λάθους της ανάλυσής μου είναι ελάχιστη.

    Η Ε.Ε. είναι ένας ζωντανός οργανισμός.

    Ως τέτοιος, δεν μπορεί να ''καταδικάζει'' εις το πυρ το εξώτερο, όσα κράτη πέφτουν στην παγίδα ενός Συστήματος Τραπεζο-οικονομικής διαχείρισης, που έτσι και αλλιώς οδηγεί σε κρίση.

    Άσε την Ελλάδα λοιπόν, τον φτωχό συγγενή και πιάσε Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία.

    Σε αυτές τις χώρες, πιστεύεις πως θα τεθεί το δίλλημα ''μέσα ή έξω από την Ε.Ε.'', όταν και αυτές με τη σειρά τους, θα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα τεράστια χρέη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ. Η Ελλάδα σήμερα έχει τη δυνατότητα να σώσει την Ε.Ε (την Ευρωπαϊκή Ένωση των Κοινωνιών και των Πολιτών, όχι την Ευρωπαϊκή Ένωση των τραπεζών)...

    Και δυστυχώς ή ευτυχώς, πιστεύω ότι ο μόνος που μπορεί να ηγηθεί ενός τέτοιου αγώνα, είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Αρκεί βέβαια, να κάνει δυο-τρεις παρατηρήσεις σε ορισμένους εκ των βουλευτών του (όπως πχ, Στρατούλης, Τατσόπουλος). Η γλώσσα τους συνήθως προηγείται του μυαλού τους, και ορισμένες από τις χαζομάρες τους, τσακίζουν κόκαλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σπύρο,

    θεωρώ πως ο Τσίπρας θα κατανοήσει πως η ευθύνη της ψήφου είναι πολύ μεγάλη.

    Ήδη, από την Κυριακή των εκλογών, φάνηκε πιο μετριοπαθής, λέγοντας πως θα σεβαστεί ΚΑΙ την ψήφο όσων διαφωνούν μερικώς με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Θεωρώ πως στα Εθνικά θέματα, θέματα που κατά κύριο λόγω διαφωνούν οι περισσότεροι με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας θα αποδεχθεί πως δεν μπορεί να συνεχίζει να υποστηρίζει τόσο ακραίες θέσεις.

    Αν πάλι όχι, δεν με ενοχλεί.

    Θεωρώ πως αξίζει το ρίσκο μια ''ζαριά'' με τον Τσίπρα,
    από το να ξαναδώ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο ξαναπεναλαμβανω ισως γιατι δεν το καταλαβες

    Εχεις αντιληφθει πως κανεις λαθος θεωρωντας δεδομενο ως σωστο τα σχηματα λογου που αναλυεις?

    Μηπως ηρθε η ωρα να μελετησεις πρωτα τι σημαινει καπιταλιστικη χρηματοπιστωτικη δομη και πως δουλευει το τραπεζικο συστημα?

    Μηπως πρεπει επιτελους ο κλασσικος νεοελληνας να σταματησει να φορτωνει στους αλλους τα δικα του λαθη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο όλος προβληματισμός, ξεκινάει με μια διαπίστωση που δεν μπορεί να την αρνηθεί κανένας, ούτε οι υπέρμαχοι του υπάρχοντος Συστήματος:

    Το τραπεζό-οικονομικό σύστημα, διανείζει χρήματα που δεν υπάρχουν, άρα οι τόκοι, δεν δύναται να αποπληρωθούν π ο τ ε.

    Napo, διαφωνείς με το παραπάνω;
    Απλά με ένα Ναι ή ένα Όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. φυσικα και ειναι λανθασμενη διαπιστωση

    εαν κανεις ειναι ασχετος απο οικονομικα μπορει να το βλεπει ετσι

    ενας απλοικος τετοιος ισχυρισμος θα κατεστρεφε καθε εμπειρικα διαπιστωμενη εννοια προοδου στη κοινωνια

    γιαυτο και σου ειπα πριν πως δεν εχεις καταλαβει καν πως λειτουργει το τραπεζικο συστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ασχετο αλλα φανταζομαι εχεις καταλαβει πως τα "λεφτα" γενικως ειναι κατι που δεν υπαρχει αφου δεν μπορεις να τα φας ή να ντυθεις

    Εχεις μπερδεψει τους τοκους δηλαδη την κερδοσκοπια με την ανταλλακτικη οικονομια και την μεθοδο που εχει βρει η ανθρωποτητα για να αναπτυσσεται

    Αληθεια περαν ολων αυτων των ακαδημαικων θεωρητικων ζητηματων που χρειαζονται και μια τεχνοκρατικη γνωση εχεις και καμια εναλλακτικη προταση συστηματος λειτουργιας της παγκοσμιας οικονομιας περαν του παροντος??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. napo μου, εφόσον ξεκινάμε διαφωνόντας στην θεμελιώδη αρχή του παρόντος θέματος, ότι δηλαδη οι τράπεζες δανείζουν χρήματα που δεν υπάρχουν, όπως πχ κάποιος να τρώει από άδειο πιάτο,
    γιατί να συνεχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα;;;;

    Αποδέχομαι την διαφωνία σου.

    Επειδή όμως για εμένα είναι θεμελιώδη αρχή της ακολουθίας των σκέψεών μου, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθήσουμε να πείσουμε ο ένας τον άλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν τιθεται θεμα διαφωνιας επι αυτου

    Το χρηματοπιστωτικο συστημα βασιζεται στην εννοια της ανταλλακτικης οικονομιας μεσω χρεους
    Το χρεος δεν ειναι πλουτος αλλα υποσχεση πλουτου
    Συνεπως το χρημα δεν ειναι πλουτος αλλα αποδειξη χρεους πλουτου

    Το προβλημα σου με το συστημα δεν ειναι αυτο
    Αυτο ξερεις καλα πως εφαρμοζεται γιατι δεν υπαρχει αλλος τροπος

    Αυτο που σε ενοχλει ειναι η κερδοσκοπια του πλουτου δηλαδη ο τοκος
    Αυτο ομως ειναι και ο μονος τροπος κινητρου αυξησης δηλαδη αναπτυξης του υπαρχοντος πλουτου

    Εκει ειναι και η διαφωνια μας αφου εσυ πιστευεις πως δεν πρεπει να υπαρχει

    Φυσικα στην περιπτωση της χωρας μας δεν υφισταται ουτε καν το αρχικο κεφαλαιο αφου δεν παραγουμε τιποτα ποσο μαλλον ο τοκος αφου δεν αναπτυσσομαστε

    Σε καθε περιπτωση σου συστηνω να μελετησεις λιγακι μερικες βασικες γνωσεις του πως δουλευει η οικονομια και μετα να προσπαθησεις να αποδομησεις τα αυτονοητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. όπως στην παραβολή του Ιησού που τάισε όλο το πλήθος που τον ακολουθούσε με 3 ψάρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εαν δεν εχεις υπομονη να ακουσεις την αλλη αποψη αλλα θελεις απλως να κανεις μονολογο καλο ειναι να κλεισεις τα σχολια και να διατυπωσεις ρητα στο σιτε οτι απαγορευεται αλλη αποψη περα απο αυτη που εχεις εσυ στο δικο σου συμπαν


    χρηματα ποτε δεν υπηρχαν και ποτε δεν υπαρχουν
    Την τελευταια φορα που υπηρχαν κατερευσαν οι 2 μεγαλυτερες αυτοκρατοριες του κοσμου ηπα και μ βρεττανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. napo,
    διαφωνούμε σε μια βασική αρχή.

    Τα χρήματα εξ' αρχής, αντισταθμίζονταν με υφιστάμενο πλούτο.

    Στο υπάρχον τραπεζό-οικονομικό σύστημα, αντισταθμίζονται με αέρα κοπανιστό.

    Σε αυτό εσύ διαφωνείς.

    Ποιό το νόημα να συνεχίσουμε να μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οχι αυτο προσπαθω να σου εξηγησω

    Και σε αυτο το συστημα τα λεφτα αντιπροσωπευουν πλουτο

    Υπαρχουν 2 τροποι να τυπωνεις λεφτα

    Ο ενας ειναι να τυπωνεις πληθωριστικο χρημα το οποιο να το δινεις σε κοπρους
    Αυτη ειναι η κακια η μεθοδος π.χ. βλεπε ομπαμιας στην αμερικη ή αντρεας παπανδρεου του 80 και εχει σαν αποτελεσμα τα λεφτα να μην αντιστοιχουν σε τιποτα οποτε κλεβουν αξια απο τα υπαρχοντα λεφτα
    ΑΥτο ζηταει ο συρριζα απο την ΕΚΤ
    Αυτο ομως δεν λυνει το προβλημα γιατι δε δημιουργει πλουτο

    Και υπαρχει και η 2η μεθοδος οπου τα χρηματα δινονται στις εμπορικες τραπεζες οι οποιες τα επενδυουν σε μη κοπρους δηλαδη στον ιδιωτικο τομεα δηλαδη σε εσενα και εμενα που τα αξιοποιουμε για να κανουμε "αναπτυξη"

    Τι σημαινει αναπτυξη?
    Δανεια σε φτωχους ιδιωτες που δεν γεννηθηκαν πλουσιοι και μπορουν να γινουν πλουσιοι βοηθωντας την ανρθωποτητα να παει μπροστα ταυτοχρονως

    Το αποτελεσμα ειναι η ανθρωποτητα να πηγαινει μπροστα με νεα προιοντα το ΑΕΠ να αυξανεται το χρημα να αυξανεται για να ισοφαρισει το ΑΕΠ ο ιδιωτης να γινεται πλουσιος η τραπεζα να παιρνει και αυτη το κερδος της και ολοι να ειναι ευχαριστημενοι

    Ποιο ειναι το κινητρο??
    Ποιο ειναι το τυρι???

    Στο πρωτο συστημα ειναι ο ψηφος του κοπρου που ψηφιζει στις εκλογες για να παρει λεφτα χωρις να παραγει πλουτο

    Στο δευτερο ειναι ο τοκος δηλαδη η υποσχεση νεου πλουτου το οποιο αντιπροσωπευει το νεο χρημα που τυπωνεται προκαταβολικα


    Ελπιζω να σου ξεκαθαρισα τις αποριες για το πως δουλευει το χρηματοπιστωτικο συστημα και να μην μου ξαναρχισεις τα ιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ακριβώς όπως ο μύθος του Ιησού και τα 3 ψάρια που έθρεψαν το πλήθος....


    Δανείζοντας χρήματα που δεν υπάρχουν, επενδύοντας σε ανάπτυξη που βασίζεται σε τόκους δανείων που δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν ούτε να υλοποιηθούν σε υπαρκτό πλούτο,

    είναι σαν να βασίζεις την ανάπτυξή σου σε αέρα.

    Κατάλαβε πως διαφωνούμε πλήρως σε αυτό το δεδομένο και δεν αξίζει να συζητάμε τα υπόλοιπα παράγωγα.

    Όταν διαφωνείς στην Αρχή, μην συνεχίζεις στα Επακόλουθα. Θα διαφωνείς και εκεί σίγουρα.

    Τέλος πάντων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λυπαμαι αλλα το κανεις επιτηδες ή εισαι καθυστερημενος αφου στο εχω ηδη εξηγησει 3 φορες οτι δεν ειναι αερας

    Εχεις παιδακι μου να μας προτεινεις εναν αλλο τροπο προοδου της ανθρωποτητας πλην του χρηματοπιστωτικου καπιταλισμου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τωρά ζητάς πρόταση από κάποιον καθυστερημένο;;

    Λήξη εδώ, πριν ξεφύγουμε πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπεκφυγες και δικαιολογιες
    Δε σε ειπα καθυστερημενο
    Σε καθε περιπτωση μου αρκει που σταματας εδω
    Οπου σταματα το εφικτον ξεκιναει η αριστερα και το ιδεατον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πολλές συνεργασίες στο πολιτικό σκηνικό πέφτουν τελευταία...

    Η Μητσοτάκενα γύρισε στον Σαμαρά για να υλοποιήσουν μαζί την "μεγάλη ιδέα της μεγάλης κεντροδεξίας" η οποία έρχεται να σώσει τον πλανήτη από την κακιά αριστερά.

    Ο Τζήμερος επίσης (ΔΞ) κατεβαίνει μαζί με τον Μάνο (Δράση) άκουσα... Ήταν βλέπετε, που ο Τζήμερος δεν θα συνεργάζονταν με τους πολιτικούς το παρελθόντος... Αλλά είναι πολλά τα λεφτά του βουλευτού... Ε, ρε που πάμε...
    Ας είναι καλά τα τρεντο-νεοφιλελεύθερα κορόιδα που διαβάζουν protagon και νομίζουν πως έχουν πιάσει την κοινή λογική από τα αρχίδια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φιλαρακι δε θελει και καμια ιδιαιτερη φιλοσοφια για να καταλαβει κανεις πως απο το σοβιετ κρατος που φτιαξαμε στη μεταπολιτευση δεν μπορει να μας σωσει ο σταλινισμος του τσιπρα

    Δε θελει φιλοσοφια για να καταλαβεις πως η ακρα αριστερα ανοιγοντας τα συνορα δε θα διωξει τους λαθρο

    Δε θελει φιλοσοφια για να καταλαβεις πως το να παραδωσουμε την μακεδονια και τα πετρελαια θα μας χειροτερευσει αντι να καλυτερεψει

    Προφανως και ο νεοφιλελευθερισμος ειναι καλυτερος απο την ακρα αριστερα και τον διεθνισμο κρατισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. μμ.. Δεν έχεις άδικο. Η άκρα αριστερά δεν πρόκειται να καταφέρει τίποτα ανοίγοντας τα σύνορα. Δεν θα λύσει το πρόβλημα των "λάθρο" αλλά θα το επιδεινώσει...

    Εν αντιθέσει με τον νεοφιλελευθερισμό βέβαια, ο οποίος δεν είναι υπέρ του ανοίγματος των συνόρων, αλλά υπέρ της πλήρους κατάργησής τους, καταργώντας ταυτόχρονα και έθνη, εθνικές ταυτότητες κτλ...
    Δηλαδή, όλοι οι λαοί "αδελφοποιημένοι" (βάλε πολλά εισαγωγικά εδώ), κάτω από ένα κοινό-παγκόσμιο νόμισμα βεβαίως, υπόδουλοι των Τραπεζών και της Αγοράς (δηλαδή της "Αγοράς" όπως την περιγράφει ο Φρίντμαν, και όχι τόσο ο Σμιθ)...
    Απόλυτος κυρίαρχος δηλαδή.. ένα Νόμισμα. Και μόνο όσοι το έχουν σε μεγάλες ποσότητες θα είναι οι προνομιούχοι σε μια τέτοια κοινωνία. Οι υπόλοιποι θα είναι "λάθρο" μες τον ίδιο τους τον πλανήτη. Να το χαίρεστε το μοντελάκι!

    Όσο για την Μακεδονία, όντως η (ακρα)αριστερά στηριζόμενη σε Τατσοπουλο-Ρεπούσιες νοοτροπίες, το χει ξεφτιλίσει το θέμα...

    Αλλά και ο νεοφιλελευθερισμός εδώ, δεν "πάει πίσω"...
    Προσωπικά έχω συζητήσει με αρκετούς νεοφιλελεύθερους (και αριστερούς) για το θέμα της Μακεδονίας.
    Ένας από τους νεοφιλελεύθερος που συζήτησα, και φάνηκε να έχει "φιλικές σχέσεις" με το Μακεδονικό και τη Μακεδονία, μου είπε ακριβώς το εξής: "Χέστηκα! Δε μπα να πουληθεί να ησυχάσουμε. Έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε. Αν τη γουστάρεις δικιά σου (τη Μακεδονία εννοούσε) συνέχισε απλά να ασκείς βέτο.."

    Και αυτός ο τύπος, που σου λέω, ήταν ο μόναδικός (από τους νεοφιλελέ) που το έβλεπε κάπως "φιλικά" το θέμα Μακεδονία. Φαντάσου πως μου απάντησαν όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή...

    Όσο για τα πετρέλαια φιλαράκι, άστο! Δεν σου ανήκουνε... Ξεπουλήθηκαν ήδη. Και η μαγική λέξη του ξεπουλήματος: Μνημόνιο!

    Εγώ απλά ένα δίλημμα θέτω...
    Ή πεθαίνουμε όρθιοι, ή σερνόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας, ώστε να ζήσουμε προσκυνημένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εχεις δικιο

    Ψηφισε συρριζα λοιπον

    ΑπάντησηΔιαγραφή