Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Απόδειξη Ανικανότητας ή Απόδειξη Αφερεγγυότητας;



Σκεφτείτε το εξής σενάριο:

Πλησιάζουν οι Δημοτικές Εκλογές, και ο ΣΥΡΙΖΑ, σπεύδει και κάνει ανοιχτή πρόσκληση στο ΚΚΕ, να κατεβάσουν κοινούς υποψηφίους.

Μάλιστα, για να δείξει το πόσο πολύ θέλει μια τέτοια συνεργασία, προτείνει ανοιχτά στο ΚΚΕ, να επιλέξει το ίδιο όλους τους Υποψηφίους Δημάρχους, Περιφεριάρχες κτλ, και το ΣΥΡΙΖΑ απλώς θα συμπληρώσει την εκλογική λίστα με υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και λοιπές τρίτο-κλασάτες θέσεις.

Πως θα αντιλαμβανόσασταν αυτή την κίνηση;


Θα ήταν υπερβολικό, αν κάποιος σκεφτόταν πως η όλη αυτή κίνηση, γίνεται διότι το ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει (ή φοβάται) μια εκλογική αποτυχία αν κατέβει αυτόνομο;

Θα ήταν υπερβολικό, να κάποιος σκεφτεί πως το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε ένα στέλεχος, που να πιστεύει το κόμμα του πως μπορεί να ηγηθεί μιας εκλογικής διαδικασίας;
Γιατί, αν υπήρχε, το ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρότεινε στο ΚΚΕ, να βάλει μόνο αυτό (το ΚΚΕ) τις υποψηφιότητες των πρωτοκλασάτων θέσεων (δήμαρχοι, περιφεριάρχες κτλ), αλλά θα ζητούσε, στα πλαίσια της συνεργασίας τους, να βάλει και το ίδιο, κάποιους δικούς του ως κύριους υποψηφίους, έστω σε κάποιους μικρούς νομούς.
Το να ζητάς από το άλλο κόμμα, να θέσει το ίδιο τους κεντρικούς υποψηφίους, σημαίνει πως είτε θεωρείς πως δεν έχεις στελέχη ικανά να ηγηθούν μια εκλογική μάχη, είτε δεν έχεις καμία πιθανότητα νίκης.
Και στις δημοτικές ή νομαρχιακές εκλογές, η νίκη δεν έγκειται μόνο στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Ακόμη και μια ισχυρή αντιπολίτευση αν μπορέσεις να διεκδικήσεις, πάλι νίκη θεωρείται, αν είσαι κόμμα ποσοστών πχ ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα, η άνευ όρων υποταγή στις θέσεις ενός άλλος κόμματος, όσο αφορά τις κεντρικές υποψηφιότητες, δηλώνει την δική σου αδυναμία.
Σκεφτείτε τώρα κάτι άλλο.
Ας υποθέσουμε πως η πρόταση αυτή, δεν γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΚΕ, που όπως και να το κάνουμε, αριστερά κόμματα είναι και τα δύο, οπότε μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να υποστηρίξει πως στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης συσπείρωσης της αριστεράς, το ΣΥΡΙΖΑ βάζει στη μπάντα τους ‘’εγωισμούς’’ του, και αποδέχεται να ακολουθήσει το ΚΚΕ.
Ας υποθέσουμε πως η πρόταση γίνεται από το ΣΥΡΙΖΑ προς την ΝΔ.
Τότε, τι μπορεί να υποθέσει κάποιος;
Οκ, θα πει, το ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μια βαριά ήττα στις εκλογές, και επειδή δεν θέλει να μείνει εκτός από τα νομαρχιακά ή δημοτικά συμβούλια, εντελώς, αποφασίζει να συνεργαστεί με ένα κόμμα, που εκ βάσεων διαφοροποιείται πλήρως στην πολιτική του.
Το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα σημείο ταύτισης (θεωρητικά) με την ΝΔ.
Οπότε, μια τέτοια πρόταση, θα καθιστούσε το ΣΥΡΙΖΑ παντελώς αναξιόπιστο.
Πρώτα από όλα, θα αποδείκνυε πως η όλη διαφοροποίηση που το ίδιο ενστερνίζεται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, είναι πλαστή και ψεύτικη. Το να τείνεις χείρα βοηθείας σε ένα κόμμα που διατυμπανίζεις τις διαφορές σου, σε σημείο που να προσδίδεις σε αυτές τις διαφορές, ακόμη και κριτήρια ‘’φιλολαϊκής πολιτικής’’, σημαίνει πως τελικά δεν δίνεις και τόση μεγάλη σημασία σε αυτές τις διαφορές.
Δεύτερο, δηλώνει πως ο πόθος σου για ‘’τις καρέκλες’’, για την Εξουσία δηλαδή, είναι μεγαλύτερος από την φερεγγυότητα στις αρχές και αξίες σου. Προτιμάς να ξεπουλήσεις τις3 ιδέες σου, για τη χάρη μιας ‘’καρέκλας’’ σε ένα δημοτικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια υποθετική κίνηση, θα δήλωνε πως το ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτό που υποστηρίζει το ίδιο, αλλά είναι ίδιο και απαράλλακτο με κάθε κόμμα που εύκολα και ευέλικτα, απαξιώνει τις αρχές του για χάρη της Εξουσίας.
Θα ήταν παράλογος όποιον σκεφτόταν κάτι τέτοιο, σε μια περίπτωση που το ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από ΚΚΕ ή ΝΔ να συνεργαστούν στις δημοτικές εκλογές, δίνοντας τους το δικαίωμα να ορίσουν αυτοί και μόνο τις κεντρικές υποψηφιότητες;
Όχι. Δεν θα ήταν παράλογο.
Ούτε λοιπόν μπορεί κάποιος να θεωρήσει παράλογο, το να σκεφτείς ακριβώς το ίδιο για το ΛΑΟΣ, που πρότεινε ακριβώς το ίδιο πράγμα στην ΝΔ.
Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις προβλήματα στον πολιτικό σου αντίπαλο, δημιουργώντας θέματα εκ του μη έχοντος, όπως πχ το να βάζεις από το πουθενά το δεύτερο σε τάξη ηγέτη της ΝΔ αντιμέτωπο με τέτοια διλλήματα, είναι κάτι που σε ένα κόμμα που σκέφτεται μικροπολιτικά, το συναντάς συχνά.
Το να μην υπολογίζεις όμως, πως η προσπάθειά σου να δημιουργήσεις προβλήματα στο άλλο κόμμα, θα ξεσκεπάζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την δική σου αφερεγγυότητα ως προς τις αξίες και αρχές, που έπεισαν τους ψηφοφόρους σου να σε ψηφίσουν, είναι κάτι που μόνο στο ΛΑΟΣ συμβαίνει.
Και δεν μπορεί να είναι τυχαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου