Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Έλεγχόμενα ΜΜΕ ή (και) ελεγχόμενα κόμματα;;;;

Έφυγε ο κ. Λαμπράκης.
Σε μεγάλη ηλικία, άφησε τα εγκόσμια και ένα πολύ μεγάλο έργο πίσω του.

Τον έκλαψε ο Τύπος, τον έκλαψε ο πνευματικός κόσμος, τον έκλαψαν όλοι.

Ο κ. Λαμπράκης, ήταν γνωστός και μη εξαιρετέος.

Η συμμετοχή του σε κάθε μεγάλο πολιτισμικό και πολιτιστικό γεγονός που συνέβη στη χώρα μας, τα τελευταία 40 χρόνια, καθιστά και τον ρόλο του, σε αυτά, ως πολύ σημαντικού.

Η δε ενασχόλησή του με τα media, τηλεόρασης και εφημερίδων, ανέδειξε την δυναμική του, ως την πλέον καθοριστική, στη διαμόρφωση της σημερινής νοοτροπίας που εκφράζεται από την Ελληνική Τηλεόραση και τον Ελληνικό Τύπο.
Κάθισα, να δω, πως θα αντιμετωπίσουν την απώλειά του, τα πολιτικά μας κόμματα.
Και αν, οι ανακοινώσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δεν μου άφησαν τίποτα αδιευκρίνιστο, μιας και τα δύο αυτά κόμματα, υπήρξαν οι κύριοι εκφραστές της πολιτικής νοοτροπίας που προσπάθησε και κατάφερε να καταστήσει ως κυρίαρχη, ο αποθανών, εντύπωση που έκαναν οι ανακοινώσεις ή οι μη ανακοινώσεις των υπολοίπων κομμάτων.

Όλα τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, όχι τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία, αλλά αυτά που εναλλάσσονται μεταξύ τους, ποιο θα είναι τρίτο, ποιο τέταρτο, ποιο πέμπτο.

Αυτά τα κόμματα, χρησιμοποιούν συχνά, πάρα πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά, ως επιχείρημα της μη μεγάλης τους πρόσβασης στα βαθιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, της αποσιώπηση της άποψής τους, από τα ΜΜΕ, την Τηλεόραση και τον Τύπο.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει να λένε τα ίδια τα κόμματα, μέσω των εκπροσώπων τους, πως τα ‘’ελεγχόμενα ΜΜΕ αποσιωπούν την άποψή τους, ώστε να μαθαίνει ο πολίτης ΜΟΝΟ τις απόψεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ’’;;;;

Πόσες φορές, δεν έχουν κατηγορήσει τα κόμματα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ ενημερώνουν το κόσμο, για τις απόψεις των κομμάτων, είτε αφιερώνοντας ελάχιστο χρόνο σε αυτά, είτε αποφεύγοντας εντελώς την παραμικρή αναφορά.

Πόσες φορές, εμείς οι ίδιοι οι τηλεθεατές, δεν γινόμαστε μάρτυρες της ελεγχόμενης επιλογής των ΜΜΕ, να παρουσιάζουν τις απόψεις ΜΟΝΟ των δύο κομμάτων, είτε προσκαλώντας εκπροσώπους ΜΟΝΟ από αυτά, σε εκπομπές, είτε , αν η δεοντολογία επιβάλλει την παρουσία όλων των κομμάτων, δίνοντας ελάχιστο χρόνο στα υπόλοιπα κόμματα ;

Τα παραπάνω είναι γνωστά. Σε όλους μας.
Τα ΜΜΕ της χώρας, εσκεμμένα και ηθελημένα, αφιερώνουν το σύνολο της αναφοράς τους σε ένα θέμα, παρουσιάζοντας τις απόψεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και αποφεύγουν να παρουσιάσουν αναλυτικά και με ισάξιο χρόνο, τις απόψεις των τριών άλλων κομμάτων, πάνω στο ίδιο θέμα.
Και ο προβληματισμός που μου δημιουργείτε, είναι ο εξής:

Αν και εφόσον, τα τρία κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης, αναγνωρίζουν το ρόλο των ΜΜΕ στο να γίνονται γνωστές οι θέσεις τους, και μάλιστα αναγνωρίζουν και τη σκοπιμότητα της επιλογής των ΜΜΕ να περιορίζουν τη δημοσιοποίηση των απόψεών τους, ώστε ο πολίτης να του επιβάλλουν να διαλέξει ΜΟΝΟ μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ,

γιατί αποφεύγουν εντέχνως να αναφερθούν στην Ναυαρχίδα αυτής της τακτικής, που δεν είναι άλλη από την Πολιτική Νοοτροπία που κυριαρχεί στα ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια;;;

Για ποιο λόγο αποφεύγουν εντέχνως να αναφερθούν στον άνθρωπο που Γαλούχησε και Δημιούργησε όλο αυτό το Σύστημα που σήμερα ονομάζουν, τα ίδια τα κόμματα αυτά, ως Σύστημα Ελεγχόμενων ΜΜΕ;;;;;;;;

Μου έκανε εντύπωση, πως την ημέρα του θανάτου του κ. Λαμπράκη, όλα τα ‘’παιδιά του’’, δηλαδή οι εφημερίδες, τα κανάλια, οι δημοσιογράφοι, έσπευσαν να αναφερθούν στην ‘’μεγάλη προσφορά’’ του εκλιπόντος, στο τόπο μας.

Ούτε ένα κόμμα από τα τρία κόμματα που καταγγέλλουν τον ελεγχόμενο μηχανισμό των ΜΜΕ, που προστατεύει τον Δικομματισμό, δεν έσπευσε να αναφερθεί στο ρόλο του κ. Λαμπράκη, σε όλο αυτό το σάπιο σύστημα προπαγάνδας.
Ούτε ένα.

Ευκαιρίες δόθηκαν.

Στο δελτίο του Alter, την ημέρα του θανάτου, προσκεκλημένος ήταν ο κ. Τσίπρας, αρχηγός του ΣΥΝ, ενός κόμματος που διαμαρτύρεται ΣΥΝΕΧΩΣ, για τον ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στο να δημοσιοποιείται η άποψή του, στο πανελλήνιο.

Η παρουσία του κ. Τσίπρα είχε ως κύριο θέμα, τον σχολιασμό των πολιτικό-οικονομικών εξελίξεων της χώρας μας.
Πάρ’ αυτά, ο παρουσιαστής του δελτίου, κ. Χατζηνικολάου, αφού απέδωσε ο ίδιος τα σέβη του, στον αποθανόντα, ως όφειλε, μιας και στον κ. Λαμπράκη, οφείλει την καριέρα του, έκανε μια έξυπνη πάσα στον κ. Τσίπρα, ώστε να τον οδηγήσει να αποδώσει και αυτός τα σέβη του στον ‘’μεγάλο ‘Ελληνα’’.

Και εκεί, που θα περιμέναμε, να ακούσουμε τον νεαρό πολιτικό, να εκφέρει την άποψη, που εκφέρουν ΣΥΝΕΧΕΙΑ οι σύντροφοί του, περί ελεγχόμενων ΜΜΕ και σκοπιμότητα της μονοδιάστατης δημοσιογραφίας, τέκνα και τα δύο της Νοοτροπίας που ΕΠΕΒΑΛΛΕ ο κ. Λαμπράκης στη χώρα,
ο κ. Τσίπρας, προτίμησε να μην ΠΕΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Να μην κάνει το παραμικρό σχόλιο. Έλαβε την πάσα του παρουσιαστή, χωρίς να πει λέξη.

Κατανοώ πλήρως, πως ο κ. Τσίπρας βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση.

Αν έλεγε ότι ΟΦΕΙΛΕ να πει, θα έπρεπε να γίνει χείμαρρος κατά του αποθανόντα. Να συνδυάσει την πορεία του κ. Λαμπράκη με την παρακμή της Πολιτικής Ζωής του Τόπου.
Θα φαινόταν συνεπής απέναντι στους ψηφοφόρους του σαφώς, αλλά θα φαινόταν ασυνεπής απέναντι στα ΜΜΕ.

Αν εκθείαζε το βίο του κ. Λαμπράκη, θα φαινόταν ευγνώμων στα ΜΜΕ, αλλά θα έπρεπε μετά να απολογηθεί στους ψηφοφόρους του.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, για τον κ. Τσίπρα λοιπόν.
Και τι έκανε λοιπόν;;

Αυτό που κάνει κάθε γνήσιο τέκνο της Πολιτικής παρακμής της χώρας μας.

Έκανε την πάπια.
Περιορίστηκε σε μια τυπική και απρόσωπη ανακοίνωση η οποία έλεγε:

"Ο Χρήστος Λαμπράκης, ο τελευταίος από τους παραδοσιακούς εκδότες, σφράγισε με την παρουσία του το χώρο της δημοσιογραφίας και του πολιτισμού. Υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής της χώρας τα τελευταία 40 χρόνια. Στην οικογένεια, τους οικείους και τους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια του."

Μπράβο κ. Τσίπρα.
Και μπράβο σε όλους τους πολίτες που του έδωσαν τη ψήφο τους.

Ενδιαφέρον παρουσίασαν και οι τοποθετήσεις ή η έλλειψη τοποθετήσεων, από τα άλλα δύο κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Το ΚΚΕ, ως πιο κοντά στις τακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε η επίσημή του στάση, να εμπνευστεί από τον κ. Τσίπρα. Δεν έκανε καμία δήλωση, δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση, δεν εκμεταλλεύτηκε καθόλου το γεγονός για να χτυπήσει τα ‘’ελεγχόμενα ΜΜΕ’’.
Κοινώς, έκανε και αυτό την πάπια.

Το ΛΑΟΣ από την άλλη, προέβη σε μια πολύ λιτή ανακοίνωση:

“ Ο Τύπος έχασε τον Χ. Λαμπράκη, έναν από τους δυναμικότερους εκδότες. Η επόμενη μέρα σίγουρα θα είναι διαφορετική χωρίς την παρουσία τους».

Για την ταμπακιέρα, ούτε κουβέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου