Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

Jungle-Report και κ. Δραγώνα

Όπως θα οφείλετε όλοι να γνωρίζετε, το γνωστό blog jungle –report, έχει αναρτήσει ένα άρθρο στο οποίο κρίνει αρνητικά την άποψη του κόμματος του ΛΑΟΣ, σχετικά με το θέμα της κ. Δραγώνα.
Διαβάστε το όλοι, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα άποψη:

http://jungle-report.blogspot.com/2010/01/blog-post.html

Ούτε λίγο ούτε πολύ , ο αρθρογράφος, αναφέρει πως αγόρασε και μελέτησε το εν λόγω βιβλίο, και ξεκινάει να παρουσιάζει μια-μια τις παραπομπές εκείνες που χαρακτήρισε ως αναληθείς και επικίνδυνες το ΛΑΟΣ, αποδεικνύοντας πως είναι ψευδείς μιας και ΔΕΝ υπάρχουν πουθενά.

Μου έκανε εντύπωση το σχόλιό του, πάνω σε μια εκ των κατηγοριών προς τη κ. Δραγώνα που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, και καθοδήγησε τη στάση μου αρνητικά απέναντι στην ‘’έρευνα’’ της κ. Δραγώνα, τα αποτελέσματα της οποία παραθέτει στο βιβλίο της.
Η κατηγορία αυτή είναι εκείνη η οποία υποστηρίζει πως η κ. Δραγώνα, στο βιβλίο της, δηλώνει πως ‘’είναι εθνικιστική τάση η επιθυμία εκμάθησης αρχαίων ελληνικών’’.

Η άποψη αυτή, μου δημιούργησε άμεσα αρνητικά συναισθήματα προς την έρευνα της κ. Δραγώνα.

Έσπευσα λοιπόν, να δω το σχόλιο του αρθρογράφου του jungle report, για αυτό τι θέμα.

Γράφει ο αρθρογράφος για την κατηγορία προς τη κ. Δραγώνα ‘’περί εθνικιστικής τάσης η επιθυμία εκμάθησης αρχαίων ελληνικών’’:
‘’η κατηγορία αυτή ΔΕΝ υπάρχει στο βιβλίο της Δραγώνα’’.
Και παραθέτει το κείμενο στο οποίο αναφέρει αυτολεξεί τα κάτωθι:

«Τα μέλη του δείγματος ταυτίζονται με το εξιδανικευμένο παρελθόν, το οποίο στη συνείδησή τους μεγαλοποιείται και εξυψώνεται. Έτσι ένα ιδιαίτερο ποσοστό δηλώνει, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ότι “εν όψει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να καλλιεργείται, ήδη από το δημοτικό, η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας”, κι ακόμη ότι με “με στόχο τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, θα έπρεπε πρωτίστως να διδάσκεται η αρχαία ελληνική γραμματεία στο πρωτότυπο ”, ενώ χαμηλότερα απ’ όλα ιεραρχείται η διδασκαλία “της ιστορίας του νεοελληνικού κράτους και του νεοελληνικού λαϊκού πολιτισμού”».

Επειδή η παραπάνω παραπομπή ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση δεν φέρει με την κατηγορία που επέδωσε την κ. Δραγώνα η πλευρά του ΛΑΟΣ, προβληματίστηκα έντονα.

Και παράθεσα αυτόν τον προβληματισμό, με τη μορφή ερωτήσεων στο jungle-report, αναμένοντας κάποιες απαντήσεις.

Παραθέτω το σχόλιό μου, όπως αυτό μπορείτε να το βρείτε στο γνωστό blog:

Τώρα, επειδή όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι εδώ μέσα, δεν πρέπει να παραθέτουμε αποσπασματικά απόψεις και γνώμες, παραθέτω μερικές ερωτήσεις προς τον αρθρογράφο, ο οποίος υποστήριξε στην αρχή πως αγόρασε και διάβασε το βιβλίο, και αναμένω τις απαντήσεις του:
1) το κείμενο σχολιάζει απόψεις μελών ενός δείγματος κάποιας έρευνας.
Πως χαρακτηρίζεται το αποτέλεσμα του δείγματος από την κ. Δραγώνα, καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας;
Πως παραθέτεται το συγκεκριμένο χωρίο του βιβλίου;
Ως επεξήγηση μιας θέσης, ή απλά ως παράθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας;
Όταν λέει ‘’μεγαλοποιείται στη συνείδησή τους, το εξιδανικευμένο παρελθόν’’, θεωρείται από εσάς κ. αρθρογράφε, και μελετητή του βιβλίου, ως σχόλιο εγκωμιαστικό ή ως σχόλιο αρνητικό;;
Όταν λες πως κάποιος μεγαλοποιεί ένα γεγονός, σαφώς και κρίνεις αρνητικά, ή μήπως όχι;;
Το να λες δηλαδή, πως σε μια έρευνα πάνω σε ένα γεγονός, ο Χ, το μεγαλοποιεί στη συνείδησή του, δεν κατευθύνεις στην ουσία τον κάθε αναγνώστη της έρευνας, να συμπεράνει πως ο Χ είναι υπερβολικός;;
Σαφώς και μπορείς να παραθέσεις δεκάδες χιλιάδες σχόλια, που τεκμηριώνουν το λόγο που θεωρείς πως ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να μεγαλοποιούμε το συγκεκριμένο γεγονός, κατά την άποψή σου, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Ή δεν είναι άλλο θέμα mr Sry;;;

2) Απαντώντας στο παραπάνω, μπορούμε να συνεχίζουμε:
Αν στις πάνω ερωτήσεις η απάντηση είναι πως ΝΑΙ, στην αναφορά της, η κ. Δραγώνα κρίνει αρνητικά τις παραπάνω τάσεις, μήπως είναι υπερβολικό να θεωρήσουμε πως το ίδιο συμβαίνει και όταν εν συνεχεία γράφει ‘’ένα ποσοστό δηλώνει πως πρέπει να καλλιεργείται η γνώση αρχαίας ελληνικής, εν όψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης’’.

Διότι, σκεφτείτε το εξής:Αν λέω πως ο Α είναι ψεύτης, και μετά αναφέρω πως ο Α έχει την Χ άποψη, δεν καθοδηγώ στην ουσία την σκέψη πως ΚΑΙ η Χ άποψη είναι ψέμα;;

Αν ισχύει λοιπόν, πως στην ερώτηση 1, η απάντηση είναι ΝΑΙ, πως σαφώς δηλαδή εξ αρχής η κ. Δραγώνα έχει αρνητική τάση προς τα ‘’μέλη του δείγματος που μεγαλοποιούν το εξιδανικευμένο παρελθόν’’, δεν είναι λογικό να θεωρεί εξίσου αρνητικό (ή να το παρουσιάζει ως αρνητικό) ότι αυτοί οι άνθρωποι ‘’οι οποίοι εξυψώνουν (άσκοπα προφανώς) το παρεθλόν’’, θεωρούν εξίσου λάθος πως ‘εν όψει της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, θα πρέπει να καλλιεργείται, ήδη από το δημοτικό, η γνώση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας”;;;

Μήπως θεωρώντας πως ο Χ, μεγαλοποιεί (άσκοπα προφανώς) το παρελθόν, στην ουσία καθοδηγεί και στο να θεωρήσει ο κάθε αναγνώστης πως εξίσου ‘’συνειδησιακά μεγαλοποιούμε και εξυψώνουν την αξία της διδαχής της αρχαίας ελληνικής γλώσσας’’;;;;

Περιμένω και σε αυτό, την απάντηση του αρθρογράφου, ο οποίος μας είπε στην αρχή, πως αγόρασε και μελέτησε το βιβλίο αυτό.

Προσωπική μου γνώμη, δεν θεωρώ την ηγεσία του κόμματος του ΛΑΟΣ, τόσο χαζούς, ώστε να αλλοιώσουν σε τέτοιο βαθμό μιας άποψη, εξυπηρετώντας δικά τους συμφέροντα.
Είναι τόσο εύκολο να εκτεθούν, που δεν θεωρώ άξιο προς περισσότερη ανάλυση.

Θεωρώ όμως, πως ούτε ο αρθρογράφος του jungle-report και συνήγορος της κ. Δραγώνα, είναι τόσο χαζός, ώστε να εκθέσει τον εαυτό του ή να εκθέσει τη κ. Δραγώνα.

Σκοπός του άρθρου του, αλλά και όλου του blog jungle-report είναι να έρχεται σε αντιπαράθεση με το ΛΑΟΣ, λόγω πολιτικής ιδεολογίας.

Στην προσπάθειά του αυτή, θεωρώ λογικό να μας ΚΡΥΨΕΙ την εντύπωση που περνάει η κ. Δραγώνα, στο βιβλίο της, ώστε να κατευθύνει συνειδησιακά τον αναγνώστη στο να κρίνει το αποτέλεσμα μιας έρευνας αρνητικά ή θετικά.

Όπως είπα στην αρχή: αν εξ αρχής δηλώσω πως ο Χ είναι ψεύτης, τότε όσο αντικειμενικά και να παρουσιάσω μια άποψη του Χ, κατευθύνω τον αναγνώστη στο να θεωρήσει εξ αρχής την άποψη αυτή, ως ψέμα.

Λέγοντας λοιπόν πως κάποιοι ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΕΙΣ, θεωρούν ως απαραίτητη την εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών, κατευθύνω την κοινή γνώμη στο να θεωρήσει ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ και αυτή την άποψη.

Κύριοι του jungle-report, θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψή σας, για τα παραπάνω.

Διότι, όπως πολύ σωστά σχολιάσατε, είναι ΣΦΑΛΜΑ να ασχολούμαστε τόσο επιδερμικά με κάποιο θέμα.

15 σχόλια:

  1. Ναι συνΈλληνα... αλλά δεν απαντήθηκε η βασική ερώτηση... Οι δηλώσεις του ΛΑΟΣ ακόμα και στην βουλή, με αποσπασματικές αναφορές στο έργο της Δραγώνα είναι ψεύτικες και παραποιημένες ναι ή όχι;;; Πρέπει ο θολομένος ο jungle να έκανε κάποια αθλιότητα... "μπαμπεσιά" που λέει και ο Καρατζαφέρης... Δεν γίνεται αλλιώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνω αγώνα για να λάβουμε ξεκάθαρη απάντηση είτε από το ίδιο το ΛΑΟΣ και τη Νεολαία του, που διοργάνωσε ολόκληρη πορεία για αυτά τα ''επίμαχα εδάφια'', αλλά και από άλλους φορείς που πρωτοστάτησαν στις κατηγορίες ενάντια στην Δραγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά πρέπει να μάθουμε το αληθές. Βασικά πιστεύω, χωρίς να έχω διαβάσει το βιβλίο, ότι αλήθεια λένε οι εκπρόσωποι του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό το στηρίζω στο ότι η κυβέρνηση δεν έκραξε ή δεν γελειοποίησε το ΛΑ.Ο.Σ όλες αυτές τις μέρες αν υποθέσουμε ότι αυτά που γράφει το jungle-reporp είναι ακριβή. Θα ήταν πολύ εύκολο για την κυβέρνηση να στριμώξει το ΛΑ.Ο.Σ στην περίπτωση που το τελευταίο έλεγε ανακρίβειες. Αυτό με κάνει λιγο δυσπιστο στα όσα γράφει το συγκεκριμένο blog. Η σιγή του ΠΑ.ΣΟ.Κ επί του θέματος μήπως είναι και ενοχή;; Συνήθως έτσι συμβαίνει. Θα δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα, πως μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο, όταν το jungle report δημοσιοποιεί τις συγκεκριμένες σελίδες του βιβλίου, στις οποίες οι κατήγοροι της Δραγώνα εντοπίζουν τα ''επίμαχα σημεία'';;

    Ακόμη περιμένω απάντηση επίσημη από τους οργανωτές και διαχειριστές της όλης πολιτικής κινητοποίησης του ΛΑΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ρίξτε μία ματιά σε μία ανάρτηση ενός συναγωνιστή.. περί Δραγώνα...

    http://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2010/01/blog-post_7095.html

    Λοιπόν εγώ ρωτώ τώρα... ΜΗΠΩΣ τα εδάφια υπάρχουν σε άλλες σελίδες του επίμαχου βιβλίου...;;; Γιατί μιλάμε για βιβλίο 500 σελίδων... Πρέπει κάποιος να κάνει πιο επιμελή έρευνα επί του θέματος... Λέτε καν τα εδάφια να μην είναι σε αυτό το βιβλίο.. Είναι εξαιρετικά περίεργη υπόθεση...

    Μην ξεχνάμε ότι και η ίδια η Ακαδημία ΑΘηνών ασχολήθηκε με την Δραγώνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αντε να δούμε τι θα γίνει με το θέμα. Πολύ αργεί και αρχίζω να ανησυχώ. Λέτε ο ζούγκλας να έχει δικιό; Καλά αυτοί δεν ασχολούνται με άλλα κόμματα;; Κοίταξα στο blog τους και ασχολούνται μόνο με το ΛΑ.Ο.Σ. Λες και δεν υπάρχει κανένας άλλος.
    χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας υποθέσουμε ότι είναι ψέμα. Ποιος ανέβασε το κείμενο στο ιντερνετ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. φίλε δεν πιάνω το συλλογισμό σου. Τι εννοείς ποιος ανέβασε το θέμα; εννοείς αν είναι βαλμένος να προπαγανδίζει; Το θέμα δεν είναι αυτο αλλα είναι ποιος λέει την αλήθεια. Και οι δυο πλευρές πάντως δεν γίνεται..Είδομεν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διαβάστε τη σκαναρισμένη σελίδα που παραθέτει ο jungle reporter, στο θέμα περί ''εθνικιστικής τάσεως η επιθυμία εκμάθησης αρχαίων ελληνικών''.

    Ε, λοιπόν, ξεκάθαρα την παραπάνω πρόταση ΔΕΝ την έχει.

    Διαβάστε όμως τι γράφει και πως παρουσιάζει την επιθυμία ορισμένων να εκθειάζουν τη ιστορία της γλώσσας τους.

    Σαφώς και είναι προβοκατόρικος ο Λόγος της συγγραφέως.
    Σαφώς και έπρεπε να ξεσκεπαστεί η προβοκάτσια της.

    Αλλά ,πρωτίστως κάποιος έπρεπε να είχε διαβάσει το βιβλίο για να μην γίνει ΡΟΜΠΑ η όλη διαδικασία κριτικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να σας θυμίσω πάντως την έρευνα του Χαρδαβέλα περί Δραγώνα... που φαίνεται ότι μιλά με διασταυρωμένα στοιχεία...

    http://www.youtube.com/watch?v=EeTFOHl3eaw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επίσης κάτι απάντησε ο Άδωνης στον jungle (εμφανίζεται ως SPY στην σελίδα του Άδωνη)

    http://www.adonisgeorgiadis.gr/wordpress/?p=53&cpage=33#comments

    Την Δευτέρα λέει στην εκπομπή του θα αναφερθεί πλήρως επί του θέματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όμοιε είδες την εκπομπή του Άδωνη στο Blue Skye;; Εγώ δεν κατάφερα δυστυχώς να τη δω γιατί δεν λειτουργούσε το live streaming. Αν εσύ την παρακολούθησες μπορείς να μας πεις τι απήντησε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @ casus_belli

    Φίλε αναμένω μάλλον ότι ο Ευώνυμος:

    http://www.youtube.com/user/Evonymos

    θα ανεβάσει την εκπομπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ούτε εγώ μπόρεσα να δω την εκπομπή.

    Αναμένω και εγώ μέσω net, να δω τι απάντησε.

    Το μόνο που γνωρίζω είναι πως τους προσκάλεσε (προκάλεσε) να έρθουν να του αποδείξουν ΠΟΥ ακριβώς υπάρχει η παρερμηνεία.

    Διότι, όπως υποστήριξε και αυτός,
    οι κατηγορίες αφορούσαν ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ του κάθε κεφαλαίου, και όχι ''λέξη προς λέξη'' μεταφορά του κειμένου.

    Αναμένω επίσης απάντηση των junglers

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στο Link που έστειλε ο φίλτατος Στέλιος είναι η εκπομπή του Άδωνη. Μόλις την είδα. Τελικά αυτά που λέγανε ήταν ας το πούμε το "ζουμί" σελίδων από το βιβλίο. Πράγματι και εγώ έχω ενδιαφέρoν για το τι θα απαντήσει η άλλη πλευρά, αν και εγώ τις απαντήσεις που ήθελα τις πήρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή