Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

Προς κ. Αλαβάνο

Εχθές, ακούγοντας τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλαβάνου,
(σχετικά εδώ:
http://www.otenet.gr/portal/portal/info/news/greeknews?media-type=html&user=anon&js_panename=greeknews&action=portlets.PsmlPortletAction&eventsubmit_doview=2000896)
αναφορικά με τις νέες εξελίξεις στις υποθέσεις Παυλίδη και Βατοπέδι, και ακούγοντας πολύ προσεχτικά την διατύπωση της ανακοίνωσης, μου δημιουργήθηκε ένας έντονος προβληματισμός.

Συγκεκριμένα, το σημείο που εστίασα τον προβληματισμό μου, ήταν η εξής πρόταση:

‘’Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας το κλίμα που επικρατεί στη χώρα έκανε λόγο για σήψη, ενώ όπως είπε, ταυτόχρονα ανώτατοι δικαστικοί κάνουν πολιτική και πολιτικοί κάνουν τους δικαστές.’’
 
Με εξέπληξε αυτή η δήλωση.
Για να το αναλύσουμε λίγο παραπάνω.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι εισαγγελείς που μελετούν τις υποθέσεις Παυλίδη, Siemens, Βατοπέδι, έχουν αναλάβει να κάνουν διεξοδική έρευνα και να προσπαθήσουν να διαλευκάνουν τις υποθέσεις, κατανέμοντας ευθύνες όπου και αν εντοπιστούν σε οποιοδήποτε και αν καταλήξει η έρευνα.

Εχθές, λοιπόν, οι εισαγγελείς τις υπόθεσης Siemens, παρέδωσαν την υπόθεση στον προϊστάμενό τους, ανακοινώνοντας πως η έρευνά τους κατέληξε πως υπάρχουν ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ, οπότε πρέπει η έρευνα να μεταφερθεί στη Βουλή.

Αμέσως ξέσπασε μία έντονη πολιτική διαμάχη.
Οι μεν να κατηγορούν τους δε, οι δε τους μεν, και οοοοοοοοοοοοοοοοόλοι μαζί τους εισαγγελείς για πολιτικές σκοπιμότητες.

Όλοι οι Πολιτικοί Αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, προέβησαν σε δηλώσεις επί δηλώσεων, δηλώνοντας πως , για τους μεν δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη (έστω ξεκάθαρη), για τους δε πως υπάρχει.

Την ίδια ώρα, μια άλλη υπόθεση αυτή του Βατοπεδίου, αρχίζει να παίρνει περίεργες διαστάσεις, λόγω μιας παρέμβασης που πρέπει να μας τρομάζει.

Οι εισαγγελείς που μελετούν αυτή την υπόθεση, όπως οι συνάδελφοί τους, θεώρησαν πως πρέπει η συγκεκριμένη έρευνα να συνεχισθεί από τη Βουλή, μιας και σε αυτή την υπόθεση, οι ίδιοι θεωρούν πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση του Βατοπεδίου, δεν αναλώθηκαν τα αντικρουόμενα κόμματα σε εκατέρωθεν εξαγγελίες και καταγγελίες. Τον ρόλο τον πρωταγωνιστικό τον έπαιξε ο κ. Σανιδάς, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος, από την στιγμή που ανέλαβε την υπόθεση, προσπαθεί να πείσει όλο τον κόσμο, πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Μια γεύση για τη στάση του εδώ:
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1656060.htm
και εδώ
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1655803.htm

Μάλιστα, όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεώρησαν αυτή την στάση ως ,στην καλύτερη περίπτωση, περίεργη
(http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1656012.htm)
(http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1655839.htm)

ο Προϊστάμενος του κ. Σανιδά έτρεξε να τον καλύψει άμεσα
http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/23/1655961.htm


Και μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η δήλωση του κ. Αλαβάνου.
‘’Ανώτατοι Δικαστικοί κάνουν Πολιτική, και πολιτικοί κάνουν τους Δικαστές’’.

Τελικά με μια κουβέντα ο κ. Αλαβάνος, εστίασε πλήρως στην Κοινωνική Ανωμαλία της εποχής μας.
Οι Δικαστές αποποιούνται και υποβιβάζουν τον ρόλο τους και γίνονται έρμαια των Πολιτικών
και οι Πολιτικοί καπηλεύονται τον ρόλο τους και γίνονται Τύραννοι της Πολιτικής μας ζωής.

Βέβαια, σαφώς και για να έχουμε μια πλήρη και ολοκληρωμένη άποψη περί του θέματος, οφείλουμε να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς κομμάτι ή σημείο της έρευνας, οδήγησε τον κ. Σανιδά στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην Υπόθεση Βατοπεδίου, όπως επίσης και ποιο κομμάτι ή σημείο της έρευνας των εισαγγελέων της Siemens, τους οδήγησε στο συμπέρασμα πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

Και εκεί ακριβώς οφείλουν να βοηθήσουν τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι έρευνες, ώστε να γνωρίζουν όλοι οι Πολίτες της χώρας, τι ακριβώς πάνε τα δύο μεγάλα κόμματα να κρύψουν, τι ακριβώς στοιχεία πάνε να καλύψουν.

κ. Αλαβάνε, και μαζί με εσάς κ. Παπαρήγα και κ. Καρατζαφέρη, το χρέος σας είναι η δημοσιοποίηση των ερευνών.
Δεν γνωρίζω τι τροχοπέδια νομικά ή συνταγματικά έχετε να ξεπεράσετε, αλλά είναι υποχρέωσή σας να τα ξεπεράσετε.

Αποδέχομαι πλήρως τις ανησυχίες σας.
Αλλά πρέπει να προσπαθήσετε να αποδείξετε εμπράκτως που βασίζονται.

Διότι ‘’η γυναίκα του Καίσαρα, δεν αρκεί είναι τίμια, οφείλει και να φαίνεται τίμια’’, έλεγαν οι αρχαίοι...

4 σχόλια:

  1. Πολύ καλό το άρθρο σας!
    Να σημειώσω ότι ο Σανιδάς, σε λιγότερη από μία ώρα, κατάφερε να διαβάσει την -εκατοντάδων σελίδων- δικογραφία για το σκάνδαλο Βατοπεδίου και να αποφανθεί ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ευθύνης πολιτικών προσώπων!!!
    Στα υπόλοιπα:
    1)Σκεφθείτε, ποια θέση θα πάρει το ΚΚΕ στο σκάνδαλο "Γερμανός";
    2)Δε νομίζω πως έχει να αποδείξει κάτι ο Αλαβάνος. Το τελευταίο δικαστικό πραξικόπημα Σανιδά αποτελεί πλήρη απόδειξη.

    -Υπάρχουν πραγματικά αθώοι σε όλο αυτό το πλέγμα σκανδάλων;;;-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το μόνο που πρέπει να αποδείξει είναι κατά πόσο η έρευνα οδηγεί ή μη, σε απαλλαγή των πολιτικών ευθυνών. Ο χρόνος μελέτης, δεν είναι απόδειξη. Η διάθεση πάλι, ούτε.
    Απόδειξη είναι η ίδια η έρευνα και τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στον Σανιδά να μην οδηγήσει το πόρισμα σε πολιτικής ευθύνες.
    Και αυτό θα γίνει με την δημοσιοποίηση της έρευνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα αυτό είναι αρμοδιότητα των δικαστών, καθώς και του κοινοβουλίου. Ο Αλαβάνος (και ο οποιοσδήποτε Αλαβάνος) δεν θα υποκαταστήσει το έργο των καθ' ύλη αρμοδίων και δη της Δικαιοσύνης.
    Από την άλλη, υπάρχει μια ολοκληρωμένη ανακριτική διαδικασία, από την οποία συμπέρανε ο αρμόδιος εισαγγελέας ότι υπάρχουν υπόνοιες εμπλοκής πολιτικών προσώπων και την παρέπεμψε στη βουλή. Εδώ ακριβώς έρχεται, ως από μηχανής θεός, η επέμβαση Σανιδά, για να λύσει τα χέρια της κυβέρνησης. Όπως και στο θέμα των υποκλοπών. Όπως και στη Siemens.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δις SAY,
    ευελπιστώ το καινούριο θέμα, να σας δίνει τις απαντήσεις που ζητάτε μέσω του σχολίου σας.

    Σας ευχαριστώ για τις εύστοχες επεμβάσεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή