Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Περί ''sugar daddies'', Κουτσούμπα και Αριστοτελική διαίρεση ''Γενικού'' και ''Επί μέρους''

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της Αριστοτελικής Φιλοσοφίας, είναι ο διαχωρισμός του Γενικού από το Επί μέρους. 
 
Το είδα πραγματικά να συμβαίνει στο επίκαιρο θέμα της φράσης ‘’sugar daddies’’ που χρησιμοποίησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Βουλή. 
 
Για την ιστορία, ο Κουτσούμπας ανέφερε πως η ιδιωτική εκπαίδευση ελλοχεύει τον κίνδυνο να οδηγήσει πολλές κοπέλες να αναζητήσουν ‘’sugar daddies’’ για να τους πληρώνουν τα υψηλά δίδακτρα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
 

Σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Κουτσούμπα και το ΚΚΕ για σεξιστικό λόγο και σχεδόν όλα τα μεγάλα στελέχη του ΚΚΕ έσπευσαν σε σχεδόν όλα τα ΜΜΕ να δικαιολογήσουν την συγκεκριμένη φράση.
 
Το ότι η χρήση αυτής της φράσης, έγινε ξεκάθαρα για λόγους εντυπωσιασμού, στοχεύοντας όχι σε κάποια δημόσια καταγγελία αλλά στην δημιουργία ''ακόμη μιας ατάκας του Κουτσούμπα που θα παίζει στο Luben'', είναι αυταπόδεικτο από τον τρόπο που επέλεξαν από εχθές όόόόόλοι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ που βγήκαν στα κανάλια, αγωνιωδώς αλλά αποτυχημένα να την δικαιολογήσουν.

Όλοι αυτοί λοιπόν, έσπευσαν να αιτιολογήσουν την ατάκα, μιλώντας για διαστρέβλωση, για σκευωρία των εχθρών του κόμματος, για αλλοίωση του νοήματος που ήθελε ο Κουτσούμπας να δώσει στην ομιλία του, για έντεχνη, συντονισμένη και οργανωμένη επίθεση των ΜΜΕ και τα γνωστά κλισέ που έχουμε πλέον συνηθίσει να χρησιμοποιεί συνεχώς το ΚΚΕ όταν επιλέγει να παίξει το παιχνίδι της θυματοποίησης.

Κανένας από όλους όσους βγήκαν από εχθές στα ΜΜΕ, για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τον Κουτσούμπα, δεν τόλμησε να ξεκαθαρίσει το πόσο ατυχής ήταν αυτή η δήλωση, η οποία μετατρέπει το ''γενικό'' σε ''επί μέρους''.

Διότι αγαπητέ κ Κουτσούμπα, και αγαπητοί κομμουνιστές, κοπέλες που επιλέγουν να βρούνε έναν «χορηγό», δεν το κάνουν μόνο για να σπουδάσουν. Υπάρχουν εκατοντάδες νέες και νέοι, που επιλέγουν να βρούνε έναν ‘’χορηγό’’ για να αποκτήσουν για παράδειγμα ένα καλό αυτοκίνητο, για ένα ακριβό εξωτικό ταξίδι, για ένα διαμέρισμα, για ένα ακριβό κόσμημα.

Αυτή η επιλογή βεβαίως για την απόκτηση του ποθητού αντικειμένου, δεν αφορά αυτό καθ’αυτό το ίδιο το αντικείμενο απόκτησης αλλά εκφράζει μια γενικευμένη οπτική και στάση ζωής. Την επιλογή της άκοπης, ακούραστης και εύκολης απόκτησης/κατάκτησης.

Συνεπώς, είναι ατυχές και άτοπο, να εξειδικεύσουμε μια τέτοια επιλογή ζωής πχ μόνο για το εξωτικό ταξίδι ή μόνο για το αυτοκίνητο. Ούτε μόνο για τα ακριβά κοσμήματα. Ούτε μπορούμε επειδή πχ θα βρεθεί κάποια μερίδα ανθρώπων που θα αναζητήσουν «χορηγό» για μια άνετη ζωή, θα κατηγορήσουμε την ίδια την άνετη ζωή.

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος.
Ορισμένοι επιλέγουν να γίνονται βαποράκια και να πουλάνε ναρκωτικά, για να αποκτήσουν εύκολα και ακούραστα χρήματα, τα οποία θα τα ξοδέψουν κατά επιλογή τους. Κάποιος θα επιλέξει να αγοράσει ένα ακριβό αυτοκίνητο. Κάποιος άλλος θα επιλέξει να τα ξοδέψει σε ταξίδια, κάποιος άλλος για να σπουδάσει. Δεν μπορείς να ταυτίσεις το ‘’επί μέρους’’ όπως για παράδειγμα τις σπουδές με το ‘’γενικό’’ που είναι στο συγκεκριμένο παράδειγμα το παράνομο μέσο πλουτισμού. Διότι αυτό που στην ουσία είναι το Γενικό, είναι η απόκτηση εύκολου και ακούραστου πλούτου. Δεν μπορείς να το εξειδικεύεις στο πως επιλέγει κατόπιν ο παράνομος να ξοδεύει τα χρήματά του, το κύριο χαρακτηριστικό του δεν θα είναι ''αυτός που γουστάρει ακριβά αυτοκίνητα'' αλλά αυτός ο οποίος επιλέγει να αποκτήσει παράνομο πλούτο.

Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με εκείνο που ήθελε να καυτηριάσει ο Κουτσούμπας:
δεν είναι το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο που θα ωθήσει τους νέους να εκπορνεύονται, αλλά η πνευματική φτώχεια της κοινωνίας μας, που ωθεί τους νέους και τις νέες μας να επιλέγουν την εύκολη, άκοπη και ακούραστη απόκτηση αγαθών.
Εξάλλου, το OnlyFans δεν αποτελείται μόνο από φοιτήτριες. Ούτε το Instgramm και το Tik-Tok.

Η σημερινή νεολαία, κυρίως λόγω της επίδρασης του Διαδικτύου στην εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία (διαφορικός όρος από την Γνώση), έχει συνθλιβεί κάτω από την δυναμική της εύκολης και ακούραστης απόκτησης αγαθών.

Στην προσπάθειά του λοιπόν ο Κουτσούμπας να επαναλάβει ακόμη μια φορά την χιλιοειπωμένη κασέτα με το ''σύστημα αξιών του καπιταλισμού που προωθεί το εύκολο και ακούραστο πλουτισμό'', και επειδή εδώ και καιρό έχει πλέον γίνει αποδεκτό πως τον Κουτσούμπα τον καθοδηγούν κυρίως στο να πετάει ατάκες που θα παίζουν στα social media, του πλάσαραν και μια φράση που αμφιβάλλω πραγματικά, αν ο ίδιος την γνώριζε πριν την δει γραμμένη στο λόγο που του έδωσαν να διαβάσει.

Και αντί λοιπόν οι σύντροφοί του, να βγούνε από την επόμενη στιγμή, και να αδράξουν την ευκαιρία του βήματος σε όλα τα ΜΜΕ, για να εστιάσουν στην ουσία του αρχικού σκεπτικού, του ‘’Γενικού’’ που θα χαρακτήριζε ο Αριστοτέλης, δηλαδή την μονοδιάστατη προώθηση των νέων μας στο εύκολο και ακούραστο, το οποίο δεν αφορά μόνο τον πλούτο αλλά ΚΑΙ το πτυχίο, αναλώθηκαν όόόόλοι στο να προσπαθούν να δικαιολογήσουν την φράση, μιλώντας για συντονισμένες επιθέσεις των ΜΜΕ και των κομματικών τους αντιπάλων, για στατιστικά που δικαιολογούν την ανησυχία τους και για πλατφόρμες που διαφημίζουν τους χορηγούς κοριτσιών.

Επέλεξαν δηλαδή, να αναγάγουν το ‘’Επί μέρους’’ ταυτόσημο του ‘’Γενικού’’.
Και αυτό, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, δεν είναι Λογική.
Σύντροφοι του ΚΚΕ, ξεφτιλιστήκατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου