Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Περί κειμένου Συμφωνίας Ελλάδος-Σκοπίων


Κουράστηκα να γράφω, αυτό φαίνεται και από το μικρό αριθμό αναρτήσεων τα τελευταία χρόνια, αριθμός που μειώνεται χρόνο με το χρόνο.

Παρ’αυτά, και λόγω της συμφωνίας Ελλάδος και Σκοπίων , σε συνέχεια όλων των σχετικών αναρτήσεων με το σκοπιανό πρόβλημα, όφειλα να καταθέσω την άποψή μου.

Διάβασα το κείμενο της συμφωνίας. Ίσως είμαι και από τους λίγους που κάθισαν να την διαβάσουν, αν και είναι μόνο 20 σελίδες.

Δεν διαπιστώνω πουθενά, κάτι που να μένει αδιευκρίνιστο, κάτι που να γεννά υπόνοια προβληματισμού ή μελλοντικού προβλήματος, κάτι που να δικαιολογεί αυτή την οργή και αγανάκτηση που βλέπω σε συμπατριώτες μου που φωνάζουν για ‘’προδοσία’’.

Τονίζω και ξεκαθαρίζω, δεν είμαι Πολιτικός ούτε Νομικός. Δεν μπορώ να καταλάβω αν μια φράση ή μια παράγραφος της συμφωνίας ‘’κρύβει κάτι άλλο’’ από αυτό που διαβάζω.


Τονίζω όμως επίσης, πως εδώ και τόσες ημέρες, προσπαθώ να συζητήσω με ανθρώπους που αντιτίθενται στην συμφωνία , ζητώντας τους να μου εξηγήσουν τι είναι αυτό που διάβασαν αυτοί και δεν εντοπίζω εγώ και το οποίο δημιουργεί αισθήματα αγανάκτησης, οργής  αλλά και απογοήτευσης, υποτακτικότητας και πολλά άλλα δυσάρεστα συναισθήματα, τα οποία από την ημέρα της ανακοίνωσης βλέπω σε χιλιάδες πρόσωπα συμπατριωτών μου.

Κανένας από αυτούς, δεν μπόρεσαν να μου δώσουν μια σαφή απάντηση.
Οι περισσότεροι τουλάχιστον, έχουν την ευθιξία να παραδέχονται πως δεν διάβασαν το κείμενο της συμφωνίας, αλλά ακόμη και όσοι την διάβασαν, δεν αναφέρονται σε ένα συγκεκριμένο άρθρο, σε μια συγκεκριμένη παράγραφο ή φράση η οποία να δικαιολογεί αυτή την απογοήτευση από την επικείμενη συμφωνία.

Διαβάζοντας πολύ προσεκτικά το κείμενο της συμφωνίας, διαπιστώνω πως σε όλα όσα εμείς ως Έλληνες, επιθυμούσαμε να προστατεύσουμε από μια παραχώρηση ονόματος, και μιλάω για όλα όσα συνοδεύουν ένα όνομα, όπως η Ιστορία, η Γεωγραφική Περιοχή, ο Πολιτισμός, η ιστορική συνέχεια, η κουλτούρα και όλα τα υπόλοιπα, ξεκάθαρα προστατεύονται.

Διαφοροποιείται πλήρως το όνομα από όλα όσα το όνομα συνοδεύει.

Οι Σκοπιανοί αποδέχονται να πάρουν ένα όνομα, χωρίς όμως τίποτα από όσα συνοδεύουν το όνομα.

Στην ουσία, διαφοροποιείται η δικής τους ‘’Βόρεια Μακεδονία’’, από την Μακεδονία, την Ιστορία της Μακεδονίας, τον Πολιτισμό της, την Κουλτούρα της, με μια λέξη από την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

Και αυτό ήταν ακριβώς το οποίο ζητούσαμε.
Η ελληνικότητα της Μακεδονίας, απεγκλωβίστηκε πλήρως από τον αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό των Σκοπιανών ως ‘’Μακεδόνες’’.

Αυτό διαβάζω εγώ σε κάθε σχετικό Άρθρο του κειμένου της συμφωνίας.

Επαναλαμβάνω πως δεν θεωρώ εαυτό μου αυθεντία στην κατανόηση πολιτικών και κρατικών συμβάσεων, αλλά επαναλαμβάνω επίσης πως προσπαθώ εδώ και ημέρες να κατανοήσω τι μεμπτό ενδέχεται να κρύβεται σε αυτή την συμφωνία, και δεν μπορώ να καταλάβω με την ανάγνωσή της.

Ξεκαθαρίζω όμως πως όπως αντιλαμβάνομαι το κείμενο, η Ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι ξεκάθαρη και μέσω της συμφωνίας οφείλουν οι Σκοπιανοί να το αποδεχθούν, αν θέλουν να ονομαστούnν Βόρεια Μακεδονίας, με ‘’Μακεδόνες’’ κατοίκους και ‘’μακεδονική’’ γλώσσα και ιθαγένεια.

Και για αυτό το λόγωο, με μια πιο προσεκτική ανάγνωση του κειμένου, το ερώτημα που γεννάται είναι ‘’γιατί εφόσον τα Σκόπια αποδεχόμενα την συμφωνία, δεν θα καρπωθούν τα οφέλη της λέξης Μακεδονία, θα θελήσουν αυτό το όνομα;’’.

Εφόσον τους ξεκόβεις πως ‘’ουδεμία σχέση δεν έχεις με την Ελληνικότητα της Μακεδονίας’’, απαγορεύοντας τους να καπηλεύονται την ιστορία της Μακεδονίας, τα εδάφη της Μακεδονίας, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, γιατί να το δεχθούν;

Πιο πιθανών είναι να μην το δεχθούν. Αν το δεχθούν, θα είναι λόγω πίεσης των ΗΠΑ αλλά λόγω πίεσης που ασκεί η Τουρκία που προσπαθεί να κυριαρχήσει μέσα στο κρατίδιο, χρησιμοποιώντας κυρίως τους αλβανόφωνους.

Όσο για την ιθαγένεια, οφείλω να τονίσω το εξής, το οποίο πιθανών να διαφεύγει σε αρκετούς που θεωρούν πως αυτή θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα, διότι ‘’δεν υπάρχει μακεδονική ιθαγένεια σε μη Έλληνες’’. Θα μπορούσαμε να επιβάλλαμε το ''βορειομακεδονική'' ιθαγένεια, αλλά τότε ξεκάθαρα θα ήταν μονόπλευρη η συμφωνία.

Τα Σκόπια είναι ένα κρατίδιο με πολλά προβλήματα συνοχής. Ένα μεγάλο ποσοστό (κάποιοι μιλάνε για 40%) του πληθυσμού είναι Αλβανόφωνοι και Αλβανογενείς. Αυτοί, δεν θα δέχονταν επ’ουδενί μία ιθαγένεια που θα τους συνέδεε με τους Σλάβους (πχ σλαβομακεδόνες) και θα απέκοπτε οποιαδήποτε σύνδεση με την Αλβανία.

Οπότε, ήταν ξεκάθαρο πως αν τα Σκόπια επιθυμούσαν μια λύση που θα τους διαφύλαγε από αποσχιστικές τάσεις, αυτή θα ήταν μια λύση που θα μπορούσε να κρατήσει (τουλάχιστον το πρώτο διάστημα) μια συνοχή στον πληθυσμό τους.

Αυτή η λέξη όμως (Μακεδονική) τελικά τους δόθηκε χωρίς καμία ιστορική υπόσταση. Χωρίς καμία σύνδεση με οτιδήποτε συνοδεύει αυτή την λέξη.

Πήραν μια λέξη, αποδεχόμενη την μη σύνδεσή της με οτιδήποτε που να ορίζει την μοναδικότητά της.

Είμαι σίγουρος πως όταν διαπιστώσουν πως οι Αλβανοί (αλβανόφωνοι) θα προσπαθήσουν να κυριαρχήσουν στο κρατίδιο αυτό, οι ίδιοι οι Σλάβοι θα ζητήσουν ένα όνομα ιθαγένειας η οποία να τους συνδέει με τους Σλάβους αδελφούς τους της Βουλγαρίας ή της Σερβίας.

Είμαι επιφυλακτικός λόγω της απειρίας μου στην κατανόηση τέτοιων κειμένων.

Αλλά αυτό το οποίο βλέπω ως πολύ σημαντικό, εφόσον τελικά προχωρήσουμε στην υλοποίηση των Όρων και Προϋποθέσεων που θέτει το κείμενο για να επέλθει η συμφωνία, είναι η διερεύνηση πλέον το κατά πόσο οι ενέργειες που ζητούνται από την συμφωνία τις οποίες πρέπει να προβούν τα Σκόπια θα συνάδουν με την τήρηση των Όρων της συμφωνίας.

Ο έλεγχος δηλαδή το κατά πόσο τα Σκόπια όντως τηρούνται τους όρους που καλούνται να τηρήσουν από την πλευρά τους.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος μας ως Ελληνικό Κράτος.

Και κάτι τελευταίο όσο αφορά τα Πολιτικά Κόμματα της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα κατάφερε να διχάσει τους Έλληνες. Όχι ως προς την συμφωνία, αλλά ως προς τον τρόπο διαχείρισής της. Με μια μυστικότητα, πήγε να επιλύσει ένα θέμα που ''καίει'' όλους τους Έλληνες, μια μυστικότητα που άφησε ελεύθερο το πεδίο σε όσους ήθελαν στο όνομα των εντυπώσεων να διαμορφώνουν ή να μεταφράζουν την συμφωνία κατά το δοκούν. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε ποτέ να μιλήσει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό, και να του εξηγήσει ποιός είναι ο στόχος αυτής της συμφωνίας, ποιά η αφετηρία των συζητήσεων και ποιό είναι το υπέρμετρα θετικό αλλά και το ακραίως αρνητικό της προσδοκόμενης κατάληξης.
Ίσως αν έβγαινε ξεκάθαρα και αποδεχόταν πως ''είμαστε μια παντελώς αδύναμη χώρα, έρμαιο των επιθυμιών των ΗΠΑ και της Γερμανίας'', να κέρδιζε περισσότερη δικαίωση στις ψυχές όλων των Ελλήνων που νιώθουν σήμερα προδομένοι.


Οι ΑΝΕΛ διαλύθηκαν. Βασιζόμενοι πάνω στο σύνθημα ''καμία χρήση της λέξης Μακεδονία'' και προεκλογικά αλλά και κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ηττήθηκαν πλήρως από την διαχείριση της όλης υπόθεσης, πέφτοντας πλήρως στην παγίδα που τους έστησε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (δες παρακάτω). Δεν μπόρεσαν να πείσουν ούτε τα ίδια τα στελέχη τους για τον τρόπο που επέλεξαν ως κόμμα να αντιδράσουν ή να διαχειριστούν το όλο θέμα - πολλοί εκ των πολιτευτών που αποχώρησαν δεν κατηγόρησαν την ηγεσία του κόμματος ως προς την στήριξη ή μη της συμφωνίας, αλλά από τον τρόπο επικοινωνιακής διαχείρισης.

Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώ πως προέβει σε όλη αυτή την διαδικασία ''πρότασης μομφής'' της κυβερνήσεως, όχι για να πλήξει την κυβέρνηση αλλά για να βγάλει από τον πολιτικό χάρτη της χώρας τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Και το κατάφερε, αν κρίνεις από τις επιπτώσεις που είχε η στάση της ηγεσίας των ΑΝΕΛ στο ίδιο το κόμμα, στα στελέχη και κυρίως στους ψηφοφόρους του.
Στην ουσία, κύριος στόχος του προέδρου της ΝΔ δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η αποδυνάμωσή του μέσω της ολικής καταστροφής του ''συμμάχου'' του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα των ΑΝΕΛ.
Και σε αυτό, μπορώ να πω πως η ΝΔ βγήκε κερδισμένη.

ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και κουραφέξαλα δεν υπάρχουν στον πολιτικό χάρτη. Τονίζεται βεβαίως πως ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ήδη να υποστηρίξει δημοσίως πως ανεξαρτήτως αν αύριο-μεθαύριο ή όταν έρθει η ώρα να ψηφιστεί η συμφωνία στην ελληνική Βουλή, δεν υπάρχουν οι ΑΝΕΛ, βασίζονται ήδη στον Θεοδωράκη και στο Ποτάμι και την διάθεσή τους να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας. Οι κραυγές της Φώφης (Γεννηματά) περιορίζονται απλά σε ψηφοθηρικούς στόχους.


ΚΚΕ - τρεις λαλούν και δυο χορεύουν, ως συνήθως. Μαζί με τον Λεβέντη της Ένωσης Κεντρώων παραμένουν τα δύο κόμματα που χρίζουν ψυχολογική εξέταση.

Τελευταία αφήνω την Χρυσή Αυγή.
Τσίριξε, κραύγασε, ζήτησε πραξικόπημα, αλλά τελικά κατάφερε ακόμη μια φορά να ''κερδίσει'' την αποπομπή της από την συνέλευση της Βουλής, δικαιώνοντας τις προσδοκίες της να φανεί στα μάτια των πλανεμένων ψηφοφόρων της πως ''την πολεμούν άδικα'' και πως ''την διώχνουν για να μην ακούγεται αντίλογος''.
Και μιλώντας για αντίλογο, εννοούν συνήθως κάτι σαν την δήλωση Κασιδιάρη, όπου ''προβληματισμένος'' σπεύδει να ενημερώσει τον ελληνικό λαό πως ''θα μας απαγορεύσουν να τραγουδάμε το Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα'', όταν η συγκεκριμένη συμφωνία ξεκάθαρα δίνει το δικαίωμα στους Έλληνες να τραγουδάνε το Μακεδονία Ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα, ενώ το απαγορεύει ξεκάθαρα στους Σκοπιανούς.

1 σχόλιο:

  1. η παραδοση του μακεδονικου εθνους και της μακεδονικης γλωσσας δεν εχει σημασια
    δηλαδη κανεις συμφωνια να κλεψεις το ονομα της φερραρι και απλα δηλωνεις πως η πραγματικη φερραρι ειναι αλλη

    αυτος που θα παει στο σουπερμαρκετ στον καναδα να παρει σκοπιανο προιον το ξερει?

    ελεος με μερικους που το παιζουν αφελεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή