Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ο τρόμος του Καθεστώτος (Συλλαλητήριο 21ης Ιανουαρίου 2018 για την Μακεδονία)

Η συγκέντρωση-συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018, στην Θεσσαλονίκη, κλόνισε το Καθεστώς. Προκάλεσε τρόμο, μεγάλη ανησυχία και άγχος.

Αρχικώς, προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν.

Βγήκαν όλοι, όλοι ανεξαιρέτως οι επίσημοι φορείς της χώρας και υποστήριζαν πως η συγκέντρωση – συλλαλητήριο δεν προσφέρει τίποτα στην διαπραγμάτευση της Ελλάδος και κυρίως πως δεν προτείνουν τον κόσμο να συμμετέχει.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, μετά την μεταπολίτευση, όλα ανεξαιρέτως τα πολιτικά κόμματα τάχθηκαν ανοιχτά κατά της πρώτης ακομμάτιστης συγκέντρωσης που λάμβανε χώρα.
 
ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, και λοιπές δυνάμεις του ‘’δημοκρατικού’’ τόξου, ξεκάθαρα τέθηκαν ενάντια στο συλλαλητήριο χρησιμοποιώντας τους πιο ακραίους και υβριστικούς χαρακτηρισμούς.
 
Ακόμη και κόμματα του περιθωρίου που τάχθηκαν υπέρ, όπως πχ η χρυσή αυγή, στόχευαν στην αποτροπή της μάζωξης, λόγω των χαρακτηριστικών που τέτοια κόμματα προσφέρουν ως ένα ακόμη μοχλό του Καθεστώτος.


Η Εκκλησία Α.Ε., έχοντας πάρει ως λάφυρο τις διαβεβαίωσης του Καθεστώτος πως θα επέλθει συμφωνία μεταξύ της ιδίας και της εκκλησίας των Σκοπίων, όχι απλά κράτησε στάση ουδέτερη, αλλά έλαβε ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι στην συγκέντρωση.




Αλλά το συλλαλητήριο έγινε. Και ο κόσμος συμμετείχε σε τεράστιους αριθμούς. Σε αριθμούς που προκάλεσαν τρόμο και φόβο στο Καθεστώς.


Άμεσα, το Καθεστώς ξεκίνησε την νέα του προπαγάνδα.

Αρχικώς, προσπάθησε να την υποτιμήσει.

90.000 άνθρωποι, είπε η Ελληνική Αστυνομία πως μαζεύτηκαν στην συγκέντρωση. Μερικές ‘’δεκάδες’’ πολιτών, ανακοίνωσε η Δημόσια Τηλεόραση.


Αλλά δυστυχώς, αυτό που τους πρόδωσε, πέραν των μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης της Ευρώπης, ήταν ο ίδιος τους ο σύμμαχος, η Εκκλησία Α.Ε.


Η Εκκλησία Α.Ε., όταν κατάλαβε τον όγκο του συλλαλητηρίου, έσπευσε να συμμετάσχει. Ενώ ακόμη και μία ημέρα πριν το συλλαλητήριο, όλοι οι υπάλληλοι της Εκκλησίας Α.Ε. της Θεσσαλονίκης, έσπευαν να καταδικάσουν το συλλαλητήριο, όταν διαπίστωσαν τον όγκο του πλήθους, έσπευσαν να δηλώσουν την ‘’υποστήριξή τους’’ στέλνοντας τους παπάδες της πόλης να ανέβουν στην εξέδρα και να βγάλουν και λόγο – τα μοναδικό λάθος των οργανωτών, ήταν που δέχθηκαν αυτή την επιστροφή του ασώτου. Η Εκκλησία Α.Ε. δεν στήριξε το συλλαλητήριο λόγω ‘’συμφωνίας με τους σκοπούς του’’ αλλά επειδή είδαν πως η συμμετοχή του λαού ήταν μαζική και φοβήθηκαν μην χάσουν πελατεία. Πελάτες ήρθαν να κερδίσουν στο συλλαλητήριο, όχι να στηρίξουν.


Αυτή η απότομη αλλαγή στη στάση της Εκκλησίας Α.Ε., η οποία έχει κερδίσει επάξια όλα τα προηγούμενα χρόνια τον χαρακτηρισμό της πελατοκεντρικής εταιρίας, γέννησε και τις πρώτες υποψίες πάνω στον αριθμό των συγκεντρωμένων.


Για 90.000 ανθρώπους, ολόκληρη Εκκλησία Α.Ε. αποφάσισε να εναντιωθεί στο Καθεστώς; Κάτι δεν κολλάει.


Σε συνδυασμό με τις φωτογραφίες και τα Video που άρχισαν να γεμίζουν το διαδίκτυο, αλλά και τις αναφορές από ξένα Δίκτυα Ενημέρωσης που μιλούσαν για άνω των 300.000 ανθρώπων, το Καθεστώς άρχισε να αντιλαμβάνεται πως η προπαγάνδα της υποτίμησης δεν μπορούσε να φέρει το αποτέλεσμα που επιδίωκε.

Και αποφάσισε μετά να το δυσφημίσει. Βασίστηκε στο μοχλό του, την χρυσή αυγή, για να ξεκινήσει έναν ατέρμονο αγώνα για να χαρακτηρίσει τους συμμετέχοντες ως φασίστες, χρυσαυγίτες, παράφρονους εθνικιστές.


Τις ημέρες που ακολούθησαν της μεγαλειώδης συγκέντρωσης των ακομμάτιστων πολιτών, όλα τα καθεστωτικά μέσα προπαγάνδας, σε τηλεόραση, ραδιόφωνο, διαδίκτυο, σε εφημερίδες, περιοδικά, σε συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, δελτία ειδήσεων, άκουγες μονάχα ένα θέμα: του φασιστικού χαρακτήρα της συγκέντρωσης.


Αλλά ούτε αυτό μπόρεσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.


Ο κόσμος που μαζεύτηκε την 21η Ιανουαρίου 2018, δεν ήταν ούτε φασίστες, ούτε χρυσαυγίτες, ούτε παράφρονες εθνικιστές. Δεν κατέβηκαν για να εκφράσουν σοβινιστικά ή φασιστικά συνθήματα και ιδέες. Αν ήταν τέτοιοι, το Καθεστώς θα τους ενίσχυε, δεν θα προσπαθούσε να τους αποκρύψει.


Ένα χαρακτηριστικό είχαν, το οποίο τους έθεσε άμεσα ενάντια στο Καθεστώς.

Ήταν ακομμάτιστοι. Δεν είχαν κανέναν καθεστωτικό φορέα, κανένα κόμμα, κανένα κίνημα, καμία Εκκλησία Α.Ε. που να τους οδηγεί. Και αυτό έφερε τρόμο στο Καθεστώς.


Το ακομμάτιστο της συγκέντρωσης τρόμαξε. Το ότι κανένας καθεστωτικός βοσκός δεν καθόταν στη θέση του οδηγού.


Το ακομμάτιστο τους φόβισε.


Και για αυτό εξαπέλυσε τέτοιο πόλεμο προπαγάνδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου