Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Ιφιγένεια εν Αυλίδι - Βαρουφάκης εν Eurogroup


ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ: .. Απεφάσισα, μήτερ, ν' αποθάνω και θέλω ν' αποθάνω τον ευκλεή τούτον θάνατον αποστρέφουσα απ’ εμού πάντα άλλον ίδιον αγενούς ψυχής πόθον. Σκέψου πόσον ορθόν είναι ό,τι λέγω. Ολόκληρος η μεγίστη Ελλάς στρέφει ήδη προς εμέ το βλέμμα, ως προς την μόνην δι' ης και του στόλου τον απόπλουν και της Τροίας την καταστροφήν θα επιτελέση αναγκάζουσα τους βαρβάρους διά τιμωρίας τρομεράς να μη αρπάζωσι πλέον εις το μέλλον γυναίκας εκ της ευδαίμονος Ελλάδος, ως ήρπασεν ο Πάρις την Ελένην. Διά του θανάτου μου θα επιτευχθώσι πάντα ταύτα, και θα μείνη εις το μέλλον επίζηλος η δόξα μου ότι δι' εμού ηλευθερώθη η Ελλάς. Διατί να φοβούμαι θάνατον τοιούτον; Δεν μ' εγέννησας συ διά τον εαυτόν σου μόνον μ' εγέννησας κτήμα κοινόν εις όλην την Ελλάδα. . Δίδω λοιπόν την ζωήν μου εις την Ελλάδα, θυσιάσατέ με, εκπορθήσατε την Τροίαν. Η μνήμη μου θα ζήση επί μακρόν και αυτή θα ήναι δι' εμέ και γάμος και τέκνα και δόξα. Οι Έλληνες, μήτερ μου, είναι φυσικόν και πρέπον να άρχουν των βαρβάρων, και ουχί των Ελλήνων οι βάρβαροι, διότι ούτοι μεν εγεννήθησαν δούλοι, εκείνοι δ' ελεύθεροι. (Ευρυπίδης - Ιφιγένεια εν Αυλίδι)

H θυσία της Ιφιγένειας, ενέπνευσε Ποιητές, Ζωγράφους, Γλύπτες, Τραγωδούς και Τραγουδοποιούς ανά τους αιώνες. Και συνεχίζει να εμπνέει.

Σήμερα, 06/07/2015, μία ημέρα μετά το εκθαμβωτικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού στην πολιτική των μνημονίων, και παράλληλα ΝΑΙ στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ιωάννης Βαρουφάκης , δήλωσε πως παραιτείται.

 Η είδηση της παραίτησης του Νο1 στρατηγικού παίχτη της ελληνικής πλευράς στην σκακιέρα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κυριάρχησε στην παγκόσμια δημοσιογραφία της ημέρας, καλύπτοντας ακόμη και εκείνα τα επινίκια του Δημοψηφίσματος ή ακόμη και την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών της χώρας, υπό τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, μια μόλις ημέρα μετά το εκκωφαντικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού.

Και πώς να μην είναι άλλωστε;

Ο πρώην (πλέον) Υπουργός Οικονομικών, έφερε μια νέα πνοή στις ελληνικές διαπραγματεύσεις. Με τον καθαρά Οικονομο-τεχνικό τρόπο σκέψης, απέναντι στο τενχνοκρατικό-νομικό σκεπτικό των δανειστών της χώρας, μπόρεσε να εμφανίσει τα αδιέξοδα της έως σήμερα πολιτικής λύσης που πρότειναν και εφάρμοσαν μέσω των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα κατάφερε (και μέσω της προσωπικότητάς του) να μετατρέψει την διαπραγμάτευση της χώρας σε παν-ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο θέμα. Όπως τόνισε και ο ίδιος στην παρουσίαση του αντικαταστάτη του κ. Τσακαλώτο, ‘’επιλέγουμε να διαφωνούμε με ατεκμηρίωτες και παράλογες οικονομικές προτάσεις, οι οποίες προτείνονται απλά επειδή οι προηγούμενοι τις δέχονταν’’.

Από την πρώτη ημέρα, έδειξε πως η επιμονή του σε θέματα που θεώρησε αυτός και η ομάδα του ως κόκκινη γραμμή, θα δυσκόλευε τις επικοινωνίες με τους δανειστές, μιας και αυτοί είχαν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, υπουργούς οικονομικών πρόθυμων να δεχθούν μέτρα που δυναμίτιζαν την κρίση.

Αυτή του η επιμονή, τον έκανε ανεπιθύμητο στους δανειστές. Τα αιχμηρά τους σχόλια, πολλές φορές ξεπερνούσαν το μέτρο των ύβρεων, δίνοντας την εντύπωση πως στο πρόσωπό του έβλεπαν τον ίδιο τον διάολο.

Έφτασαν σε σημείο να ζητάνε ανοιχτά την παραίτησή του, να ζητούν δηλαδή από τον Πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει τον Υπουργό Οικονομικών στην ομάδα των διαπραγματεύσεων.

Και φτάσαμε στο Δημοψήφισμα. Οι υπέρμαχοι του ΝΑΙ, ζητούσαν εν αγωνίως την κεφαλή του, ξεπερνώντας κάθε όρια ωμής επέμβασης στις αποφάσεις της κυβέρνησης περί της επιλογής στελεχών της.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση τι θα κάνει αν βγει το ΝΑΙ, απάντησε πως θα παραιτηθεί, διευκρινίζοντας βεβαίως πως δεν πρόκειται να κερδίσει το ΝΑΙ.
Κάτι που αποδείχθηκε την επόμενη ημέρα περίτρανα με το εκκωφαντικό 61,5% του ΟΧΙ που συντάραξε την Ευρώπη και ολόκληρο τον πλανήτη.

Έως την ώρα που ο ίδιος ανακοίνωσε την παραίτησή του. Τότε, όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω του.
Πολλοί ρώτησαν ‘’γιατί’’, αρκετοί διερωτήθηκαν ‘’γιατί τώρα’’, οι γνωστοί παπαγάλοι έσπευσαν να αναρωτηθούν ‘’γιατί όχι νωρίτερα’’.
Απάντηση δεν θα πάρει κανένας.

Ο ίδιος, δήλωσε πως το έκανε για να βοηθήσει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, τώρα που το ισχυρό ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος τους δίνει επιπλέον εφόδια για την επιμονή των απόψεών τους. Τόνιζε πως οι δανειστές έχουν εκφράσει εντόνως τις αντιδράσεις τους για την παρουσία του, οπότε ο ίδιος αλλά και ο Πρωθυπουργός θεώρησαν πως η παραίτησή του θα είναι ακόμη μια απόδειξη της καλής προθέσεως της ελληνικής πλευράς για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας.

Η πολύκροτη ιστορία του περάσματος του Ιωάννη Βαρουφάκη από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, μοιάζει πάρα πολύ στην περίπτωση της αρχαίας Ιφιγένειας.

Ως άλλη Ιφιγένεια, ο αγαθός ‘’Γιάννης’’, κλήθηκε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της χώρας, να παρέχει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες του για την εξεύρεση μιας διεξόδου.

Ο καθηγητής Πανεπιστημίου, πηγή έμπνευσης τόσο όσο αφορά το στυλ του, όσο κυρίως τις γνώσεις του πάνω στην μακροοικονομία, έδειξε προς όλους, δανειστές , ευρωπαίους αλλά κυρίως σε εμάς τους συμπατριώτες του, τι σημαίνει πραγματική διαπραγμάτευση. Τι σημαίνει γνώση του αντικειμένου και εμμονή στις Αξίες που κάποιοι άλλοι προσπαθούν να καταβάλουν (και να καταλάβουν βεβαίως).

Στήθηκε στο βωμό της θυσίας, για να μπορέσει να ‘’φυσήξει ο άνεμος των επαναδιαπραγματεύσεων''.

Ο Βαρουφάκης θυσιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ίσως να ήταν απαραίτητο, μιας και η εμμονή των δανειστών για την απομάκρυνσή του, ήταν αδιαπραγμάτευτη για την επανέναρξη των συζητήσεων.

Ίσως επειδή η κυβέρνηση, θεώρησε πως έκλεισε ο κύκλος του (;) και πως πλέον πρέπει να παρευρεθούν με άλλο σχήμα απέναντι στους δανειστές.

Ίσως πάλι, επειδή όλες οι αναφορές των κυβερνητικών πηγών για ‘’σχέδιο μετά το δημοψήφισμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων’’, να ήταν αυτό ακριβώς.

Ότι και να ισχύει, το δεδομένο είναι ένα.

Η αναδυόμενη δυναμική της προσωπικότητας του Βαρουφάκη στον απλό λαό της χώρας, κάποιος τρόμαζε.

Δανειστές, Ευρωπαίους εταίρους, Κυβέρνηση της Ελλάδος; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει προς το παρόν.

Το ελάχιστο που μπορούμε να αναγνωρίσουμε στον κ. Βαρουφάκη, είναι το μοντέλο ανθρώπου και πολιτικού ηγέτη που μας δίδαξε όλο αυτό το , μικρό δυστυχώς, διάστημα. Το μοντέλο ανθρώπου που μας θύμισε το γνωστό ρητό ‘’ωραίος, ως Έλληνας’’.

Για το παραπάνω, σε ευχαριστούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου