Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Χρυσή Αυγή και αποδοχή Πολιτικής Ευθύνης

Εν’ όψη εκλογών, λίγες ημέρες πριν την Κάλπη, ο πρόεδρος της Χρυσής Αυγής, δηλώνει σε δημόσιο ραδιοφωνική συνέντευξη (και όχι σε έντυπο μέσο όπου μια διάψευση ή κατηγορία περί παρερμηνείας των λεγομένων είναι εύκολη), πως η παράταξή του ως κομματικός φορέας αναλαμβάνει  πλήρως την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Όλα τα κόμματα έσπευσαν να βγάλουν βαρυσήμαντες δηλώσεις κατά της Χρυσής Αυγής, σπεύδοντας βεβαίως να απευθυνθούν συγχρόνως και στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής εν ‘ όψη Εθνικών Εκλογών.
Σίγουρα η δήλωση του Μιχαλολιάκου αυτή την χρονική στιγμή προβληματίζει. Όπως δείχνουν όλες οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, η Χρυσή Αυγή πάει για τρίτο κόμμα, με διαφορά από τον τέταρτο.
Γιατί ο Μιχαλολιάκος να κάνει αυτή την δήλωση σήμερα;

Ποιος ο λόγος να αποκαλύψει ότι εντέχνως έκρυβαν ή αρνιόντουσαν εδώ και τόσο καιρό, λίγες ημέρες πριν την Κάλπη;

Με μια πιο προσεκτική ματιά, τα πράγματα πιθανών να εξηγούνται πολύ απλά.

Όπως οι περισσότεροι πιστεύουν, είτε γίνει με την επόμενη κυβέρνηση, είτε με την μεθεπόμενη (πολύ σύντομα), τα δύο πρώτα κόμματα θα χρειαστεί να συγκυβερνήσουν. Αυτό επιβάλλουν οι αριθμοί και τα ποσοστά που καθορίζονται από τα μεγάλα ποσοστά αποχής, από τα ποσοστά που συγκεντρώνουν τα μικρά κόμματα που διαμορφώνουν μια πολυκομματική νέα Βουλή.
Αυτομάτως, αυτό αναγάγει το τρίτο κόμμα, ως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με όσα δικαιώματα αυτή η θέση εξασφαλίζει και προβλέπεται από το Σύνταγμα της Ελλάδος.

Στο ενδεχόμενο που επιδιώκει και ασπάζεται το Σύστημα Εξουσίας της συνεργασίας (λόγω αδυναμίας αυτοδυναμίας) του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ, ή στο ενδεχόμενο στις επόμενες εκλογές με την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ να συνεργαστεί με το τότε δεύτερο κόμμα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η Χρυσή Αυγή να ανέλθει στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και τότε, το Σύστημα Εξουσίας θα βρεθεί σε μια δύσκολη θέση, όπου ο ‘’κατά συμφωνία’’ παραγκωνισμός του ναζιστικού μορφώματος από τις δημόσιες συζητήσεις δεν θα δύναται να ισχύει, όπου η ‘’κατά διακομματικής συμφωνίας’’ άρνηση της Βουλής να δώσει θέση Αντιπροέδρου της Βουλής σε Βουλευτή της Χρυσής Αυγής δεν θα είναι νόμιμη, όπου η αδιαφορία επίσημης πρωθυπουργικής απάντησης σε ερώτηση του Μιχαλολιάκου δεν θα γίνεται να υφίσταται.

Το Σύστημα Εξουσίας θα βρεθεί εκτεθειμένο, διότι το μόρφωμα που συντηρεί εδώ και τόσο καιρό, ασχέτως αν εντέχνως φαίνεται να το αντιμάχεται, θα αποκτήσει επίσημη φωνή όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων μας. Το Σύστημα Εξουσίας θα αναγκαστεί να επιτρέπει στους Βουλευτές της Χρυσής Αυγής να μιλάνε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.

Όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό το blog, το Σύστημα Εξουσίας έχει αναπτύξει πολύ ισχυρούς μηχανισμούς ασφαλείας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο , το Σύστημα Εξουσίας, προωθεί εδώ και τόσο διάστημα, μέσω εκβιασμών, νουθεσιών ακόμη και μέσω πιέσεων εκ του εξωτερικού, το ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με την ΝΔ των σκανδάλων, της διαπλοκής, της διαφθοράς, της Doras, του Κυριάκου, του Άδωνη, του Βουλγαράκη (το νόμιμο δεν χρειάζεται να είναι ηθικό) και τόσων άλλων.
Το κάνει εις το όνομα της ‘’εθνικής ομόνοιας’’, αλλά κυρίως το κάνει για να περιορίσει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο θέμα του χρέους και της κάθαρσης.
Το επιδιώκει σε βαθμό, που ακόμη και αυτό να μην γίνει αποδεκτό από τον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα, είναι διατεθειμένο να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες, πολύ σύντομες, εκλογές, ώστε να καταφέρει να μειώσει τη δυναμική του Τσίπρα.

Και για αυτό προωθεί τη Φωφίκο του ΠΑΣΟΚ, ή τον Ποταμίσιο, ή ακόμη και το νέο εργαλείο του, το ΛΑΕ.

Η κατοχύρωση της τρίτης θέσης από την Χρυσή Αυγή, χαλάει αυτό το σχεδιασμό. Δημιουργεί ένα αγκάθι στο όλο πλάνο, οδηγώντας αναγκαστικά το Σύστημα Εξουσίας σε αναπροσαρμογή του αρχικού του σχεδιασμού.

Και εκεί ακριβώς έρχεται η δήλωση του Μιχαλολιάκου.
Μόλις 3 ημέρες πριν τις εκλογές, και ενώ εδώ και τόσο καιρό ο ίδιος και οι άμεσοι συνεργάτες του, σε κάθε ευκαιρία έσπευδαν να μην αποδέχονται τις κατηγορίες των αντιπάλων τους περί νεονασιστικού μορφώματος, ή περί ευθύνης για τις δολοφονικές επιθέσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, βγαίνει σε ραδιοφωνικό σταθμό ευρείας ακροαματικότητας και δηλώνει πως δέχεται την πολιτική ευθύνη της δολοφονίας του νεαρού Φύσσα ενώ συγχρόνως προκαλεί τον δημοσιογράφο (Χατζηνικολάου) να βγάλει στη φόρα το video στο οποίο αποδέχεται πως είναι απόγονος ναζιστών, ένα video που κυκλοφορεί εδώ και χρόνια ελεύθερο στο youtube και έχει δημοσιευτεί σε χιλιάδες blog, site ή άλλα μέσα.

Ο στόχος;
Όχι βεβαίως να περιορίσει το ποσοστό της Χρυσής Αυγής. Δεν θεωρώ πως όσοι ψηφίζουν Χρυσή Αυγή δεν γνωρίζουν ή δεν αποδέχονται τα παραπάνω, και θα έχουν πέσει από τα σύννεφα με τις σημερινές δηλώσεις του Μιχαλολιάκου.

Ο στόχος είναι απλά για να υπάρχει δεδηλωμένη, να υπάρχει ‘’αιτία και αφορμή’’ για να αρνηθούν την ανάδειξη της Χρυσής Αυγής, ακόμη και να οι μελλοντικές συνεργασίες και τα εκλογικά αποτελέσματα το απαιτήσουν, σε Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Στο πρόσφατο debate μεταξύ των Τσίπρα και Μεϊμαράκη, σε μια στιγμή που οι δημοσιογράφοι πίεζαν τον Τσίπρα να δεχθεί να συνεργαστεί με την ΝΔ, ο Τσίπρας δήλωσε καθαρά:
‘’δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Χρυσή Αυγή σε Αξιωματική Αντιπολίτευση. Θα υπάρχει Κυβέρνηση και θα υπάρχει και Αξιωματική Αντιπολίτευση, αλλά όχι η Χρυσή Αυγή’’.

Ξεκάθαρο λοιπόν γιατί σήμερα προέβει ο Μιχαλολιάκος στις συγκεκριμένες δηλώσεις.
Ως μαριονέτα του Συστήματος, έπαιξε σήμερα το ρόλο που του ανάθεσαν.

Κυριακή, κοντή γιορτή λοιπόν και βλέπουμε αν θα δικαιωθούμε ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου