Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Έξοδος από Ευρωζώνη και Αντίδραση της Ευρώπης

Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδος από τη ζώνη του Ευρώ, έχει γίνει πιο έντονη.
Λίγο η νέα Αριστερή μας κυβέρνηση, λίγο το πείσμα των Γερμανών ως εκφραστών των μεγάλων συμφερόντων της Αγοράς, λίγο τα δικά μας ΜΜΕ που τρομοκρατούν ή προσπαθούν να καθησυχάσουν (αναλόγως που ανήκουν πολιτικά), οι διάφορες θεωρίες δίνουν και παίρνουν.

Οι αισιόδοξοι, υποστηρίζουν πως δεν θα βγούμε από το Ευρώ. Η Ευρώπη επιθυμεί την Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ, διότι τα οφέλη είναι πολλά. Συγχρόνως, θα μειωθεί το κύρος της Ένωσης, υποστηρίζουν οι ίδιες φωνές, αν μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έκανε τόσες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, εν τέλει αναγκαστεί για οικιοθελή έξοδο. Θα χάσει το Ευρώ την αξιοπιστία του. Απέναντι στο δολάριο αλλά κυρίως μέσα στην ίδια την Ευρωζώνη.

Οι απαισιόδοξοι και οι κακοπροαίρετοι, φερέφωνα του παλαιοκομματισμού ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, σκίζουν τα ιμάτιά τους, πως η συνεχόμενη αντίδραση της νέας κυβέρνησης, οδηγούν στον μονόδρομο της Εξόδου. Παρουσιάζουν σενάρια επί σεναρίων, για το τι θα προκύψει σε πιθανή έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, συνεχίζοντας όμως να μην αποδέχονται τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η παραμονή μας σε αυτή, με τους όρους και προϋποθέσεις που θέτει η ηγεσία της.

Υπάρχουν και οι ψύχραιμοι. Αυτοί που βλέπουν την Έξοδο από το Ευρώ ως μια πιθανότητα για τα αποτελέσματα της οποίας θα πρέπει να αγωνιστούμε εμείς οι ίδιοι. Το Ευρώ δεν είναι μονόδρομος, υποστηρίζουν, ώστε στο βωμό του να θυσιάζονται οι Αξίες και οι Αρχές του Ανθρωπισμού, της Πρόνοιας, της Παιδείας.
Δεν δέχονται τον εκβιασμό ‘’Ευρώ ή χάος’’, διότι υποστηρίζουν πως σε περίπτωση εξόδου, η Ελλάδα θα μπορέσει υπό προϋποθέσεις να επανέλθει στην υγιή προ κρίσης κατάσταση.
Οι Έλληνες θα κάνουν τις θυσίες που απαιτούνται, αλλά αυτή τη φορά οι θυσίες τους δεν θα καταλήξουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς πολυεθνικών, αλλά θα γίνουν γεωργική παραγωγή, τουριστική ανάπτυξη, βιομηχανία και βιοτεχνία και τόσα άλλα που λόγω Ευρώπης σήμερα έχουν ήδη περιοριστεί.

Για αυτή τη μερίδα ανθρώπων, θα ήθελα να απευθύνω έναν προβληματισμό για τον οποίο ουδεμία αναφορά δεν γίνεται.
Σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ευρωζώνη, όντως θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο αγώνας θα είναι πολύ σκληρός, και τα προβλήματα πολύ μεγάλα.
Νέο νόμισμα, νέες ισοτιμίες, τεράστια χρέη, μηδενική παραγωγή για Εξαγωγές, τεράστιο κόστος Εισαγωγών.

Αλλά, όλα αυτά είναι απλά προβλήματα που μια Οικονομοτεχνική Μελέτη αλλά και το πείσμα των κατοίκων μιας χώρας υπό δοκιμασία, ενδεχομένως να μπορεί να αντιπαρέλθει.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα, σε αυτό το σενάριο, για το οποίο κανένας δεν μιλάει έως τώρα, είναι η αρνητική στάση της ίδιας της Ευρωζώνης.

Αν κάποιοι θεωρούν πως το κύρος της Ευρωζώνης ενδεχομένως να χτυπηθεί αν μια χώρα οικιοθελώς αποχωρήσει από αυτή, τι ακριβώς θα συμβεί, αν αυτή η χώρα μπορέσει τελικά να σταθεί στα πόδια της έξω από τη ζώνη του Ευρώ;
Πόσο θα πληγωθεί το κύρος της ευρωζώνης, αν τελικά η Ελλάδα αποδείξει πως εκτός ευρώ, μπορεί να λειτουργήσει με μεγαλύτερη υγεία και συνεισφορά στους κατοίκους της;
Πόσο αξιόπιστη θα παραμείνει στα μάτια των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, που μαστίζονται από τα ίδια με την Ελλάδα σενάρια, και ταλαντεύονται εξίσου με ψευροδιλήμματα τύπου ‘’μέσα ή έξω από το ευρών’’;
Τι θα απαντήσει σε αυτές τις χώρες η Ευρώπη; Πως θα συνεχίζει να υποστηρίζει το ‘’ή Ευρώ ή χάος’’;

Πιστεύουμε άραγε πως η Ευρώπη θα δείξει αδιαφορία για την πορεία της Ελλάδος εκτός ευρωζώνης;
Ή θα γίνει ο χειρότερος εχθρός της επιτυχίας μας;

Αν κρίνω από την Απληστία και την Απανθρωπιά που χαρακτηρίζει τα υψηλά κεφάλια της Ένωσης, θεωρώ πως η Ευρώπη όχι απλώς θα εύχεται, αλλά και θα επιδιώκει την καταστροφή της χώρας μας στο σενάριο εξόδου της από την ευρωζώνη.

Για να μπορέσει να αποδείξει στα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης, την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στην ευρωζώνη, θα επιδιώξει τα χειρότερα σενάρια για την χώρα που θα τολμήσει να επιλέξει οικιοθελώς να αποχωρήσει από αυτή.

Δεν θεωρώ πως η Έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη θα είναι εύκολη, όπως όλοι όσοι συζητάνε για αυτό το σενάριο.
Θεωρώ όμως επίσης, πως αυτή η δυσκολία να ενδυναμωθεί και από τις προσπάθειες των Βρυξελών να δείξει στους υπολοίπους πως κάτι τέτοιο οδηγεί στην καταστροφή.

Και το παραπάνω, είναι κάτι που πρέπει να προσμετρηθεί από όσους σκέφτονται την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη ως ένα σενάριο που απαιτεί μόνο προσωπικές θυσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου