Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Εθνικές Εκλογές 2015

Οι εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015, θα δημιουργήσουν σίγουρα ένα νέο πολιτικό χάρτη.
Νέο όμως μόνο στα χαρτιά και στα ονόματα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα βγει πρώτο κόμμα.
Ακόμη και αν αποτύχει πλήρως, μέσω των γνωστών κωλοτούμπων που έχουμε γίνει μάρτυρες των τελευταίων δεκαετιών από ελληνικές κυβερνήσεις, δεν μπορούμε παρά να του βγάλουμε το καπέλο ως το μοναδικό κόμμα που κατάφερε να σπάσει πλήρως τον δικομματισμό της μεταπολίτευσης.

Δεν θεωρώ πως θα κάνει το μαύρο-άσπρο. Απλά, θα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται με τους ξένους δανειστές χωρίς να εκβιάζεται από προηγούμενων ετών διαπλοκές, μίζες και σκάνδαλα όπως πχ η Dora Μπακογιάννη με τη Siemens, ο Βενιζέλος με τη Λίστα Λαγκάρντ και τόσοι άλλοι εκπρόσωποι του δικομματισμού.
Και μόνο αυτό το χαρακτηριστικό, μου είναι αρκετό από το να προτιμάω το ΣΥΡΙΖΑ από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ.

Η ΝΔ είμαι σίγουρος θα ψάξει για νέο αρχηγό πολύ σύντομα. Και επειδή η Dora τόσο καιρό κάθισε πολύ έξυπνα στο περιθώριο, ώστε να αποφύγει να συμπεριληφθεί στις συνειδήσεις του απλού λαού με όλο αυτό το τραγέλαφο των τελευταίων ετών, είναι η επικρατέστερη.

Η ΝΔ δεν κατάφερε να πείσει κανέναν πως προσπάθησε έστω και στο ελάχιστο να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο.
Οι μόνες ‘’αλλαγές’’ που έφερε, ήταν κατά του απλού λαού, χωρίς να μπορέσει ούτε στο ελάχιστο να επιτύχει έστω ένα εκ των όσων είχαν υποσχεθεί προεκλογικά.

Το ΠΑΣΟΚ από αυτές τις εκλογές βγαίνει απόλυτα κερδισμένο. Η κίνηση –ματ του Γεωργίου Παπανδρέου με το νέο κόμμα, θα απαλλάξει από το ΠΑΣΟΚ τα χρέη που έχει, και με νέο ΑΦΜ και νέα Επωνυμία, θα μπορέσει απαλλαγμένο από χρέη προς στις Τράπεζες να συνεχίζει να μας βασανίζει.
Είμαι σίγουρος πως από την επομένη των εκλογών, κύρια θέση της επιχειρηματολογίας του Παπανδρέου θα είναι τα χρέη των υπολοίπων κομμάτων.

Το ΚΚΕ παραμένει το κόμμα των ελαχίστων κομμουνιστών της χώρας, χωρίς να μπορεί να εμπνεύσει κανέναν άλλο.

Η Χρυσή Αυγή είναι προϊόν για στοίχημα. Προσωπικά βλέπω στις δημοσκοπήσεις να της δίνουν υψηλά ποσοστά σήμερα, λίγο πριν τις κάλπες, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα το είχαν πολύ χαμηλά. Φοβούνται μην εκτεθούν, όπως στις προηγούμενες εκλογές ή απλά προσπαθούν να κατευθύνουν τους αναποφάσιστους σε ‘’ασφαλή νερά’’; Θα δείξει το βράδυ των εκλογών.

Το Ποτάμι θεωρώ πως θα πατώσει. Όπως βλέπαμε πριν τις Ευρωεκλογές πως η ΔΗΜΑΡ πάει καλά, και τελικά των βράδυ των αποτελεσμάτων είδαμε πως έφτασε πάτο, έτσι θεωρώ θα γίνει και με το Ποτάμι. Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω τα χαρακτηριστικά ενός ψηφοφόρου του Ποταμιού. Ποιος είναι; Τι στόχους έχει; Τι διαφορές βλέπει από το Ποτάμι με την ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ; Θεωρώ πως την ημέρα των εκλογών, οι σημερινοί εν δυνάμει ψηφοφόροι του Ποταμιού, θα επιλέξουν τα ασφαλή και γνωστά στους ίδιους μαντριά τους.

Οι ΑΝ.ΕΛ. είναι περίεργη υπόθεση. Εγώ σε αυτές τις εκλογές θα τους ψηφίσω. Θεωρώ σίγουρη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, και επειδή στα εθνικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τρομάζει, θέλω μια πατριωτική δύναμη να συνεργαστεί μαζί του για να κρατάει τα μπόσικα. Και επειδή κανένα άλλο κόμμα δεν έχει τη δύναμη να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας πιέσεις για τις ‘’κόκκινες γραμμές του’’, θα ψηφίσω ΑΝ.ΕΛ. ευελπιστώντας να μπορέσει να μπει στη Βουλή και να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ στο σχηματισμό κυβερνήσεως. Αν γίνει, είμαι σίγουρος πως στα εθνικά θέματα θα μπορεί να ασκεί τις κατάλληλες πιέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ για να μην κλάψουμε με μαύρο δάκρυ.

Η ΔΗΜΑΡ δεν θα μπει στη Βουλή και θα αφομοιωθεί από το ΣΥΡΙΖΑ στη πάροδο του χρόνου.

Γενικά θεωρώ πως στη βουλή θα έχουμε τα ίδια κόμματα που είχαμε και στην προηγούμενη-προφανώς βεβαίως με λιγότερες έδρες στα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, ΑΝ.ΕΛ.)

Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι τα ποσοστά της Αποχής και των Λευκών.
Αν και σε αυτές τις εκλογές, τα ποσοστά αυτά είναι μεγάλα, τότε είμαι σίγουρος πως το Πολιτικό Σύστημα θα αντιμετωπίσει ένα άλυτο πρόβλημα.

Δεν γνωρίζω αν το ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχει αυτοδυναμία ή όχι, διότι οι Αμερικάνοι είπαν πως πάει για 40% και αυτοί συνήθως γνωρίζουν (κατευθύνουν) το τι θα συμβεί.

Αλλά θεωρώ πως αν αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί στις 25 Ιανουαρίου, και οι συμμαχίες δεν επιτευχθούν ώστε να δώσουν αυτοδυναμία, οι εκλογές στην Ελλάδα θα καταντήσουν σαν τις εκλογές σε Γαλλία ή Ιταλία-εντελώς αδιάφορες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου