Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Ρωμανός και Αποπροσανατολισμός -μια ''νομική υπόθεση'' που σκεπάζει την Αλλαγή των Νόμων

Έχουν γράψει και εκφράσει την άποψή τους για τον Γ.Ρωμανό και το θόρυβο για την Άδεια Σπουδών που ζητάει έως και η κουτσή-Μαρία.

Εγώ νομικώς δεν είμαι, αλλά έψαξα και βρήκα τα εξής:

α) ένας φυλακισμένος έχει δικαίωμα να αιτηθεί Εκπαιδευτική Άδεια βάση του άρθρου 35 παρ.1 και παρ.6 του Σωφρονιστικού Κώδικα της Ελλάδος.
β) η Πολιτεία ΔΕΝ είναι υποχρεωμένη να δεχθεί την Αίτηση Άδειας Εκπαίδευσης του κάθε φυλακισμένου.
Όροι και προϋποθέσεις για το αν η Πολιτεία θα κάνει αποδεκτή την Αίτηση Άδειας Εκπαίδευσης του φυλακισμένου είναι:
β1) να υπάρχει κοντά στην Σχολή κάποια φυλακή
β2) να εκτιμάται πως δεν υπάρχει πιθανότητα τέλεσης νέων αδικημάτων από τον φυλακισμένο κατά την διάρκεια της Άδειας Εκπαίδευσης
β3) να μην εκκρεμεί κατηγορία με πιθανή τιμωρία άνω των 5 ετών, σε αδίκημα του φυλακισμένου για το οποίο ακόμη δεν έχει δικαστεί
και πολλά άλλα γραφειοκρατικά.


Βάση των παραπάνω, ένας εκ των σημαντικότερων όρων και προϋποθέσεων για να γίνει αποδεκτή μια Αίτηση Άδειας Εκπαίδευσης σε έναν φυλακισμένο, είναι ‘’η εκτίμηση πως δεν θα διαπράξει νέα αδικήματα κατά την Άδεια του’’.

Αυτός και μόνο αυτός ο Όρος, είναι αρκετά κατανοητός από όσους μιλάνε για οδύρονται για την ‘’άδικη απόρριψη της αίτησής του’’;; Ή απαιτείται περαιτέρω ανάλυση;

Ας προσπαθήσουμε λίγο παραπάνω.

Ο μικρός φυλακισμένος, ουδέποτε δεν έχει δηλώσει μεταμέλεια για όσα έχει κάνει.
Ίσα-ίσα που υποστηρίζει πως ότι έχει κάνει, είναι προϊόν ώριμής του απόφασης να επιλέξει αυτό τον τρόπο για να αγωνιστεί για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτή του η επιμονή στις ιδέες και αρχές του, είναι κάτι που τον χαρακτηρίζει τόσο θετικά , σε όσους είναι μαζί του, όσο και αρνητικά σε όσους είναι εναντίον του.
Είναι κάτι δεδομένο.

Ο μικρός, δεν έχει μετανιώσει, ίσα-ίσα που καμαρώνει κιόλας για το δρόμο που επέλεξε.

Δεκτό. Δεν κρίνουμε την ποιότητα των απόψεών του, κρίνουμε όμως την πίστη του σε αυτές.

Βάση όμως των παραπάνω, ποιος είναι αυτός που θεωρεί πως ένας άνθρωπος που καμαρώνει τόσο πολύ για τις παράνομες πράξεις του, δεν είναι επικίνδυνος να τις πράξει ξανά, όταν και αν του δοθεί η παραμικρή ευκαιρία;

Αν ένας παιδεραστής, αιτηθεί Άδεια Εκπαίδευσης, και κατά την διάρκεια της αίτησής του, διατυμπανίζει προκλητικά πως είναι υπερήφανος για όσα παιδάκια βίασε, θα είναι άδικο ή όχι να απορριφθεί η αίτησή του;
Αν ένας έμπορος ναρκωτικών, αιτηθεί Άδεια Εκπαίδευσης, και κατά τη διάρκεια της αίτησής του, διατυμπανίζει προκλητικά  πως είναι υπερήφανος για το ότι πουλούσε ηρωίνη, θα είναι άδικο ή όχι να απορριφθεί η αίτησή του;

Αν ένας ληστής τραπεζών, αιτηθεί Άδεια Εκπαίδευσης, και κατά τη διάρκεια της αίτησής του, διατυμπανίζει πως είναι υπερήφανος για όσες ληστείες διεξήγαγε, γιατί να είναι άδικη η απόρριψη της αίτησής του;

Νομίζω πως το όλο θέμα, εξυπηρετεί μονάχα τον αποπροσανατολισμό όλων σας.

Ασχολείστε με μια ξεκάθαρη υπόθεση μη μεταμελημένου φυλακισμένου, ο οποίος δεν παρέχει καμία διασφάλιση πως δεν θα χρησιμοποιήσει την Άδεια Εκπαίδευσής του για να διαπράξει νέα αδικήματα, μόνο και μόνο για να μην καταλάβουμε τι παίζει γύρω μας.

Αυτή την περίοδο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας, απεργούν.
Έχετε ακούσει πουθενά το λόγο; Έχετε ακούσει κάτι στα Δελτία Ειδήσεων των ΜΜΕ;
Όχι.

Μαθαίνουμε όμως τι είπε ο Ρωμανός, τι είπαν οι γονείς του Ρωμανού, τι είπε ο τάδε και ο δείνα για τον Ρωμανό, και πολλά άλλα για μια ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Οι Δικηγόροι της χώρας, απεργούν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς συμβαίνει:

Πλειστηριασμοί
Στο νέο Κώδικα επισπεύδεται η διαδικασία των πλειστηριασμών και περιορίζονται τα δικαιώματα του οφειλέτη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας.
Μειώνει τα ένδικα βοηθήματα που έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης, αυστηροποιεί τις προθεσμίες, περιστέλλει ακόμα και το δικαίωμα ενημέρωσής του.
Οι δικηγόροι δεν απεργούν για κάποιο μέτρο που τους θίγει σε οικονομικό επίπεδο, αλλά για το σχέδιο νόμου που τροποποιεί σημαντικά τον ισχύοντα Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ΚΠολΔ).
Θα πρέπει να τονιστεί πως ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι ο θεμελιώδης νόμος που ορίζει τη διαδικασία επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών.

Επί της ουσίας, οι αλλαγές που σήμερα προωθεί η κυβέρνηση αγγίζουν κυρίως τη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ταυτόχρονα, ο νέος ΚΠολΔ ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας να καταστούν δυνατοί οι πλειστηριασμοί στη βάση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο φορολογεί την ιδιοκτησία επί της (επίπλαστης πλέον) αντικειμενικής τους αξίας.

Εργασιακά
Είναι επίσης χαρακτηριστικά σκανδαλώδης η κατάργηση του προνομίου των εργατικών απαιτήσεων υπέρ των τραπεζών κατά το στάδιο της διανομής του πλειστηριάσματος. Αν, δηλαδή, εκπλειστηριαστεί το ακίνητο μιας οφειλέτριας εταιρείας, ενώ με το έως σήμερα καθεστώς οι εργαζόμενοι είχαν προνόμιο για την είσπραξη των δεδουλευμένων τους, στο εξής η ικανοποίησή τους θα γίνεται σε ποσοστό έως 25% επί του πλειστηριάσματος, με τις τράπεζες να παίρνουν την πρωτοκαθεδρία σε ποσοστό 65%. Γενικότερα, οι νέες αλλαγές στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης δείχνουν να συντονίζονται με την κυβερνητική επίθεση κατά της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, προκειμένου η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πιο αδύναμων να γίνεται ευκολότερα και πιο φθηνά για τις τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Για κάποιον που γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα σε περιπτώσεις ανάλογες με τις παραπάνω περιπτώσεις, γνωρίζει και θα προκαλέσουν οι αλλαγές του Νέου Κώδικα.

Δυστυχώς όμως δεν το γνωρίζουν πολλοί.
Διότι δεν υπάρχει καμία –μα καμία- αναφορά από τα μεγάλα ΜΜΕ για το θέμα αυτό.

Όλη η ειδησεογραφία της τελευταίας περιόδου, έχει περιοριστεί στον Ρωμανό και στην Άδεια Εκπαίδευσης που αιτείται, και έχουν ξοδευτεί δεκάδες κιλά μελάνι για να γράφει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του.

Ε, είπα και εγώ να γράψω κάτι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου