Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Έλληνες όλων των χωρών, ενωθείτε!

Για όσους ‘’εθνικοπατέρες’’, βιάστηκαν να βγούνε και να εκφράσουν την ‘’ιερή τους αγανάκτηση’’ αφορμής του δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Focus, θα ήθελα να παραθέσω το κάτωθι άρθρο του Werner Rügemer, Γερμανού δημοσιογράφου της εφημερίδας JungeWelt, που δημοσιεύτηκε στις 24/2/2010.

Το άρθρο φέρει το τίτλο ‘’Έλληνες όλου του Κόσμου, ενωθείτε’’ και μπορείτε να το διαβάσετε ολόκληρο στο κάτωθι link:

http://www.jungewelt.de/2010/02-24/021.php

Μια εν τάχη μετάφραση, θα βοηθήσει όσους δεν γνωρίζουν γερμανικά, να διαβάσουν το αξιόλογο αυτό άρθρο: 

Έλληνες όλων των χωρών, ενωθείτε!
Ανάλυση. Τράπεζες των Η.Π.Α. Η Γερμανία και η Ε.Ε. μοιράζονται την ευθύνη για τα χρέη της Ελλάδας. Αλλά ‘’νόθα’’ χρέη δεν πρέπει και δεν θα πρέπει να επιστραφούν.
Επιχειρήματα για την αντίσταση από τον Werner Rügemer


Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την ελληνική κυβέρνηση, με αυστηρά μέτρα λιτότητας να εξασφαλίσει ότι το χρέος θα εξοφληθεί γρήγορα.

Αλλά η Ελλάδα είναι μόνο η αρχή.

Κατά την διαδικασία υποστήριξης της Προόδου, θα αναγκαστεί και η Γερμανία να παγώσει τις αυξήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Οι ιδιωτικές εταιρείες θα κάνουν το ίδιο. Οι τοπικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν το γενικό συμφέρον. Τα υπολείμματα του κράτους πρόνοιας που υπάρχουν στις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ, με τη Γερμανία να ηγείται, έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση.
"Η Ελλάδα" είναι παντού.

Πειραματόζωο η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν έρχεται κατά τρόπο αμερόληπτο στο ρόλο των υπερχρεωμένων χωρών, οι οποίες τώρα θα δημιουργηθούν, στη δυτική κοινότητα με το πρόγραμμα της διάσωσης των τραπεζών.

"Δίπλα στην Ελληνική, βρίσκεται σε μια περίεργη σκιαγράφηση η αγγλο-αμερικανική αγορά μιας και οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί των οποίων το δημόσιο έλλειμμα, αυξάνεται με ρυθμούς πάνω από 10%- με τη διαφορά πως αυτοί (οι Αμερικάνοι και οι Βρετανοί) δεν προσπαθούν καθόλου, σε αντίθεση με τους Έλληνες, να μειώσουν το έλλειμμα στο 3%»(Financial Times Γερμανία, 12.2.2010).

Η αύξηση του δείκτη του χρέους από την αρχή της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, το 2007 είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα 19,4%.
22,6% για τη Γαλλία, για την Ιαπωνία 30,1%, 30,6% για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για τη Μεγάλη Βρετανία 36, 2% και για την ‘’μυστηριωδώς ασχολίαστη’’ (από την Ε.Ε.) Ιρλανδία, ακόμα και 53%.

Σε αυτά τα κράτη , ελπίδα μιας Οικονομικής Άνθησης , η οποία θα είναι η ουσιαστική βάση για τη μείωση του εθνικού χρέους, δεν διαφαίνεται. Δεν οδεύουμε πλέον προς μιας Εθνική Οικονομία Λογικής.

Η Ελλάδα δέχεται συκοφαντίες και ψυχολογικές πιέσεις από όλα τα ΜΜΕ.
Ξαφνικά, έγινε η προβληματική "χώρα των Βαλκανίων" λόγω της "διαβόητης διαφθοράς" της και την παραδοσιακή παραποίηση των στατιστικών της.

Αυτή η τακτική, επεκτάθηκε γρήγορα και στις υπόλοιπες «χώρες της Μεσογείου», στις οποίες, εμείς οι υπόλοιποι, αναφερόμενοι στην κακή (κατώτερη) ποιότητα του κράτους τους, χαρακτηρίζουμε ως PIGS (Γουρούνια), αναφερόμενοι σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.

Η σειρά θα μπορούσε, να διαμορφωθεί και με άλλη σειρά ως εξής, Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και να βγει έτσι το GIPS (Τσιγγάνοι; Γύφτοι;).

Αλλά η σειρά των γραμμάτων τυχαία δημιουργούν το PIGS, το οποίο στα αγγλικά σημαίνει Γουρούνια. Ίσως να επέλεξαν αυτό, για να ταιριάζει και με την πρόσφατη «γρίπη των χοίρων».
Με την Ελλάδα, έτοιμη να σφαγιαστεί δημοσίως, πρώτη εκ των τεσσάρων Οικονομικών Χοίρων, οι Δυτική Κοινότητα, θέλει να προετοιμαστεί (για κάτι).

Τυπικά, αυτή είναι μια πολύ καλή δουλειά στον επικοινωνιακό και ψυχολογικό τομέα.

Απομίμηση Στατιστικών
Το ελληνικό κράτος έχει κατηγορηθεί για παραχάραξη-παραποίηση των επίσημων στατιστικών.

Τα παραποιημένα στατιστικά είναι αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης πρακτικής, είτε πρόκειται για τον αριθμό των ανέργων ή για το δημόσιο χρέος.

Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να είναι περισσότερο σαφής σε ότι αφορά την παραποίηση, δεδομένου του ότι οι ελεγκτές και οι χειρισμοί, κινούνται σε ‘’γκρίζες ζώνες’’.

Οι Τράπεζες και οι Ορκωτοί Λογιστές ομιλούν για φοροδιαφυγές μέσω ξένων χρηματοπιστωτικών ‘’φορολογικών παραδείσων’’. Οι σημερινοί Παγκόσμιοι Οικονομικοί

Παράδεισοι, όπως η Αμερικάνικη Πολιτεία του Delaware, οι Νήσοι Καϋμάν και το Λουξεμβούργο, είναι γεμάτοι με εκατοντάδες χιλιάδες "μονάδες ειδικού σκοπού" ή "Αγωγών" (OffShore).

Στα γερμανικά ονομάζονται «εκτός ισολογισμού εταιρείες ειδικού σκοπού’’.

Σε αυτές τις εταιρίες, βρίσκονται και θα βρίσκονται οι αιτίες της Οικονομικής Κρίσης.

Οι εταιρίες "Rhineland Funding" και "Rhinebridge" , που ανήκουν στην IKB είχαν την έδρα τους στο Wilmington, Delaware.

Η IKB ήταν η πρώτη τράπεζα στη Γερμανία η οποία, το καλοκαίρι του 2007, απείλησε για πτώχευση, αναγκάζοντας τον επικεφαλή της Deutsche Bank , Josef Ackermann, να προβεί σε δωρεά 10 δις Ευρώ, από την Κυβέρνηση της Γερμανίας, ως σχέδιο διάσωσης.

Η γερμανική τράπεζα αγόρασε από την IKB όσα δάνεια ακινήτων της τράπεζας, υπήρχαν στις ΗΠΑ και αφορούσαν Τίτλους Ενιαίων Εταιριών.

Και δεδομένου ότι αυτοί οι τίτλοι, αφορούσαν τις ‘’θυγατρικές’’ εταιρίες της τράπεζας ΙΚΒ, και άρα δεν έμπαιναν μέσα στον ισολογισμό της IKB , τα κεφάλαια αυτά, αλλά και η διαχείριση, δεν ανερχόταν στο εποπτικό συμβούλιο της Τράπεζας αλλά ούτε και στην οικονομική εποπτεία του κράτους. Οι εν λόγω χειρισμοί είναι «νόμιμοι» και μια σημαντική αιτία της οικονομικής κρίσης. ***

***(θυμάστε το ‘’δεν είμαι ηθικός, αλλά είμαι Νόμιμος’’ του Βουλγαράκη;;;;)


Οι χώρες της ΕΕ ανέχονται και ενθαρρύνουν τέτοιες πρακτικές των τραπεζών, σε αμοιβαία κεφάλαια και ‘’ακρίδες’’. Στην Γερμανία οι ‘’σκιώδης’’ προϋπολογισμοί, είναι ρουτίνα από το 1990!
Ξεκίνησε με την Treuhandanstalt....

...Ακολουθεί αναφορά σε διάφορες ‘’σκιώδης’’ περιπτώσεις οικονομικής ατασθαλίας στη Γερμανία....


Παράνομος δανεισμός

Παράνομα χρέη είναι τα χρέη εκείνα τα οποία ο δανειστής δεν προνοεί για την διασφάλιση της τακτικής αποπληρωμής του δανείου, λόγω του υψηλού ποσού δανείου. Στα αγγλικά ονομάζονται ‘’odious debts’’ δηλαδή "επαχθή χρέη" .

Για τέτοια δάνεια, η ευθύνη αφορά και τα δύο μέρη, τους δανειζόμενους και τους δανειστές.

Η έννοια του όρου "επαχθή χρέη" δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι συνεταιριστικές τράπεζες και ορισμένες επιχειρήσεις σε συνεργασία είτε με Δικτάτορες είτε με Παράνομα Καθεστώτα (πχ χούντα) εργάστηκαν από κοινού, για παράνομα δάνεια, μέσω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσω ξεπλύματος μαύρου χρήματος, μέσω φοροδιαφυγής, έχοντας ως κύριο στόχο τον αυτο-πλουτισμό του δανειστή και του δανειολήπτη.

Το "Οικονομικό Κέντρο Δράσης της Ελβετίας", για παράδειγμα, αναφέρεται στη χορήγηση δανείου από τράπεζες της Ελβετίας, στο τότε καθεστώς του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, παρακάμπτοντας στην ουσία το Εμπάργκο του ΟΗΕ (
www.afp.ch ).

Στη Νότια Αμερική και την Ασία, το Χρέος Αρωγής Δικτύων LATINDADD και AFRODAD είναι ενεργό. Στόχοι τους είναι οι Τόκοι Υπερημερίας και/ή η ελάφρυνση του Χρέους. (www.erlassjahr.de ).

Τα επιχειρήματα αυτών των δράσεων είναι συνήθως Νόμιμα.
...Όλες οι «αναπτυγμένες» Δυτικές ‘’τραπεζοκρατούμενες’’ χώρες είναι τόσο χρεωμένες ,σε βαθμό που να θεωρούμε πως δεν υπάρχει καμία προοπτική να επιστρέψει ποτέ σε αυτές τις χώρες η Εξυγίανση και η Σταθερότητα.

Αυτό ισχύει και για την πολιτική και επιχειρηματική ελίτ των χωρών, των ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ιαπωνία: το χρέος τους είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, αλλά πουθενά δεν υπάρχει ένα σχέδιο αποπληρωμής.

Μετά την τραπεζική κρίση, αυτό έχει επιδεινωθεί. Ο τόκος καταβάλλεται με νέα δάνεια.
Δεδομένου των συνεχόμενων ακάλυπτων δανείων, (ο κύκλος της πίστωσης , έως να γίνει εμπόρευμα, δημιουργεί την οικονομική κρίση), το ερώτημα πλέον είναι πως θα τεθεί η Ελλάδα ξανά σε κίνηση. Η διαδικασία αυτή (της κίνησης) βασίζεται αποκλειστικά και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι οι εργαζόμενοι, φορολογούμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, κλπ. θα πρέπει να πληρώσουν τα χρέη και οι δημόσιες υποδομές θα ιδιωτικοποιηθούν, κάτι όμως που υποσκάπτει την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου.

Αυτή η θανάσιμη λογική, η οποία βασίζεται επίσης και για το Ευρώ, πρέπει να σταματήσει.

Η Αντίσταση είναι δικαιολογημένη, απαραίτητη και θεμιτή.

Η διάθεση του λαού για μη αποπληρωμή των χρεών, σύμφωνα με την αρχή των επαχθών χρεών, μπορεί να μεταφραστεί στο σύνθημα "Δεν θα πληρώσουμε εμείς, την δική σας κρίση’’.

Κριτήρια για την παράνομη χρέη


Ακολουθούν ορισμένες αναφορές σε παράνομες οφειλές σε σχέση με την Ελλάδα, οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν. Τα δεδομένα που ακολουθούν έχουν αποσπασματικό χαρακτήρα και πρέπει να συμπληρωθούν.

Τραπεζικές βοήθειες (ενισχύσεις) για την Παραποίηση Στοιχείων:

Η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs βοήθησε την Ελλάδα την περίοδο 2001/2002, για να μειώσει πλασματικά τα στατιστικά του εθνικού χρέους.

Το σχέδιο ήταν να καλυφθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, έως αυτή να ενταχθεί στη ζώνη του Ευρώ.

Η τράπεζα, η οποία έπρεπε να είχε καταβάλλει 300 εκατομμύρια δολάρια σε προμήθειες, αγόρασε σε δολάρια και σε γεν , τα χρέη που ανέρχονται σε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και τα αντάλλαξαν σε βάθος χρόνου με Ευρώ. Αυτή η διασυνοριακή ανταλλαγή συναλλάγματος ήταν μια συγκάλυψη δανείου, μιας και δεν καταγράφηκε στον ισολογισμό (της Ελλάδος) . Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan και η United Bank της Ελβετίας (UBS), αγόρασαν την ίδια ημερομηνία, το ποσοστό (μέρος) της Ελλάδος από τα μελλοντικά έσοδα σε λαχεία και τροχαία διόδια. Άσκησαν βραχυπρόθεσμα κεφάλαια ως ανταλλαγή για μελλοντικές ζημίες. Η δημοσιονομική κατάσταση κοσμείται με την ημερομηνία αγοράς. Αργότερα, το αυξανόμενο χρέος εξαφανίζεται. Ενισχύσεις για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων:

Αυτό έγινε εν γνώση της ΕΕ, για την οποία τέτοιες πρακτικές έχουν στόχο την προώθηση της απορύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Αν και ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ το 2005 ,κ. Joaquin Almunia ήθελε να επαληθεύσει τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso, ωστόσο, αποφάσισε κατά αυτής της διεργασίας (της επαλήθευσης).

Από το 2004, η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, έθεσε τα ελληνικά δεδομένα και την Goldman υπό αμφισβήτηση.

Αλλά για πολιτικούς λόγους δεν θα πρέπει να αναβληθεί η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Στην Αθήνα το 2003, η Ελλάδα ανέλαβε τη προεδρία της ΕΕ, και κάτω από την Ακρόπολη ,στον απόηχο της "διεύρυνσης" γιόρτασαν την έναρξη των δέκα νέων κρατών μελών.

Διαφθορά:
Όσον αφορά την πιστωτική διαφθορά, συμμετέχουν πάντα δύο μέρη.
Κάποιος δωροδοκεί και κάποιος δωροδοκείται.

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές επιχειρήσεις ήταν από παλιά διεφθαρμένες, αλλά αυτό ήταν πάντα μέρος της Δυτικής Επιρροής.

Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα με τους στρατηγούς οι οποίοι προχώρησαν σε πραξικόπημα το 1967, λόγω της επικείμενης εκλογικής νίκης της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι παρέμειναν στην εξουσία με την σύμφωνη γνώμη του ΝΑΤΟ μέχρι το 1974, "υπό την ηγεσία του στρατιωτικού καθεστώτος" ως χαϊδεμένοι από τους δυτικούς προμηθευτές όπλων.

Δυτικές εταιρείες εξασφάλισαν μεγάλα Κρατικά συμβόλαια με τη βοήθεια της δωροδοκίας. Πάρτε παράδειγμα τη Siemens:

Από τη δεκαετία του '90 η εταιρεία κατέβαλε 15 εκατ. ευρώ ετησίως ως κεφάλαιο δωροδοκίας στην Ελλάδα.

Στους διαχειριστές της κρατικής εταιρείας τηλεφωνίας του ΟΤΕ το 1985 καταβλήθηκαν εκατομμύρια ως δωροδοκία για να έρθουν στην γερμανική εταιρία συμβόλαια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να κερδίσει συμβόλαια για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 αποδείχθηκε ότι η Siemens δωροδόκησε υπαλλήλους των διαφόρων υπουργείων (Süddeutsche Zeitung, 27.6.2005).

Τα δύο κόμματα του ΠΑΣΟΚ ( «σοσιαλιστική») και της Νέας Δημοκρατίας ( «συντηρητική») λάμβαναν κάθε χρόνο το μερίδιό τους (2%) από τα έσοδα που καταβάλλονταν στον ΟΤΕ. (Der Spiegel, 28/2009).

Το ίδιο ανακοινώθηκε από τη γαλλική εταιρία Παραγωγής Οπλικών Συστημάτων Thales (Le Monde, 27.9.2005).

Ήταν επίσης γνωστό σε τραπεζικούς κύκλους, και ανήκε στους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείων για τα έργα αυτά.

Η πρακτική αυτή επιβεβαιώνεται και από αυτόν που έπρεπε όλοι να γνωρίζουμε:
Γιώργος Χατζημαρκάκης, Ευρωβουλευτής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου κόμμα του FDP, επίσης πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου.

Σε ερώτηση για τη περίπτωση της Siemens, είπε:
«Ήταν επιχειρηματικό Realpolitik !!! Εάν η Γερμανία θέλει να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, θα πρέπει να καταργήσετε τα «ροζέ χρώματος γυαλιά». Η Διαφθορά πρέπει να εγκριθεί και να προωθεί ως φορολογικό κίνητρο’’ (Süddeutsche Zeitung, 15.12.2006).

Αυταπάτη σχετικά με την ικανότητα αποπληρωμής:

Η Goldman Sachs διοργάνωσε το 2002 για την Ελλάδα, την πώληση κρατικών ομολόγων συνολικού 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα είχε επίγνωση της δυσχερούς κατάστασης του προϋπολογισμού της Αθήνας, αλλά δεν φρόντισε όπως όφειλε να ενημερώσει τους αγοραστές.

Η Goldman Sachs προώθησε το χρέος στην Ελλάδα, και συσκότισε την πραγματική κατάσταση θέτοντας σε κίνδυνο την εξόφληση του δανείου – για την ενός εκατομμυρίου κόστους Επιτροπή για την Goldman υπήρξε προφανώς σημαντικό θέμα.
Μεγάλοι επενδυτές σήμερα εξετάζουν την δράση της Goldman Sachs, αλλά η ΕΕ δεν ελέγχει αυτές τις επιτροπές.

Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευγνώμων προς τις τράπεζες των χωρών εκείνων , εκ των οποίων οι διάφορες εταιρίες έλαβαν τις περισσότερες Συμβάσεις - να μην ξεχνάμε το θέμα της διαφθοράς.

Οι δανειστές είναι, κυρίως από τη Γερμανία και τη Γερμανική Τράπεζα και τους εταίρους της, όπως οι τράπεζες Commerzbank και Eurohypo, η Hypo Real Estate (HRE).

Όλοι έχουν χορηγήσει δάνεια, χωρίς να ενδιαφέρονται αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τα επιστρέψει.

Η απορύθμιση:
Στις 8/12/2009, η εταιρεία αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του ελληνικού κράτους από το "Α-" (άλφα πλην) στο "BBB +" (τρία Β σύν) , μετά από μια εβδομάδα έκανε το ίδιο πράγμα και η Standard & Poors.

Η ΕΕ δεν φρόντισε να καταβάλλει τη δική της αξιολόγηση των οικονομικών των κρατών μελών.

Αντίθετα, στηρίζεται, όπως πριν από την κρίση η οποία παραμένει ανεξέλεγκτη, σε ιδιωτικούς οργανισμούς αξιολόγησης, ενεργώντας προς το συμφέρον του δανειστή.

Η υποβάθμιση σήμαινε πως απελευθερώνονται τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και των άλλων κερδοσκόπων.
Με την αύξηση των επιτοκίων, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα λειτουργεί προτρεπτικά για διάφορους χρηματοοικονομικούς φορείς να επενδύσουν σε αυτό το χρέος, επειδή εδώ η απόδοση είναι υψηλότερη και όλο και λιγότερα δάνεια δίδονται σε επιχειρήσεις (Börsenblatt, 19.2.2010).

Το αποτέλεσμα: η οικονομία επιβραδύνεται, το κράτος εισπράττει όλο και λιγότερους φόρους (κατανάλωσης).

Η Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και διάφορες κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες χωρών (π.χ. γερμανικής Bundesbank), ακόμη και μετά την οικονομική κρίση, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τις διάφορες οικονομικές διαβαθμίσεις και τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου
και ως εκ τούτου είναι συνένοχες στο αυξανόμενο εθνικό χρέος της Ελλάδας.

"Δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο σήμερα, αν η Άνγκελα Μέρκελ και οι φίλοι της είχαν ήδη καταστήσει σαφές το φθινόπωρο, πως θα απαιτήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε μια εύλογη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά εν αντιθέσει, έκαναν κάθε προσπάθεια για να κερδοσκοπούν καταντώντας τη χώρα (Ελλάδα) σε οικονομικό ερείπιο "(Financial Times Γερμανία, 12.2.2010).

Goldman - ή ποιος κυβερνά;

Η περίπτωση της Ελλάδα οφείλεται στην τρέχουσα (αποτυχημένη) προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρώ για ριζικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισσαβόνας δεν φέρει καμία χώρα του Ευρώ, ευθύνες για χρέη άλλων χωρών.

«Γιατί δεν εφαρμόζεται και αυτό το δόγμα στις τράπεζες που ενήργησαν αποκλειστικά για το δικό τους κέρδος και σε βάρος του δημοσίου; Από τους Έλληνες ζητάνε πλέον να ‘’σφίξουν το ζωνάρι’’. Γιατί να βαδίζουμε προς την προώθηση μιας οικονομικής λιτότητας’’, σημειώνει η Γαλλίδα Οικονομολόγος Jean-Paul Fitoussi (FR-online, 11.2.2010).

Η λογική του ευρώ

Η οικονομική βιομηχανία (τράπεζες) κυριαρχεί και τα κράτη ως μόνο έσοδο έχουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τους φόρους. Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη εντοπίσει δεκάδες "αναπτυσσόμενες χώρες" στις οποίες οι διεφθαρμένες ελίτ κρύβονται πίσω από το χρέος, τη στασιμότητα, τη φτώχεια.

Η λογική έρχεται στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι που υπογραμμίζεται επίσης και από το γεγονός ότι ορίστηκε ο πρώην τραπεζίτης της Goldman, Πέτρος Χριστοδούλου στη θέση του διευθυντή της νέας κυβέρνησης του χρέους.

Η Αργεντινή σταμάτησε το 2001, την επιστροφή των υπό αμφισβήτηση δανείων, από μια νεοφιλελεύθερη υπέρ-προσανατολισμένη κυβέρνηση του προκατόχου (Carlos Menem), χορήγησε δάνεια και υποτίμησε το νόμισμά της: οι τράπεζες έλαβαν σημαντικές ζημίες, ενώ ο κρατικός προϋπολογισμός βοήθησε στην ανάκτηση και την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας. Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τη μείωση του χρέους και την μείωση νέων δανεισμών είναι η οικονομική ανάκαμψη, η νέα παραγωγή, οι νέες υπηρεσίες, οι νέες θέσεις εργασίας, η νέα αγοραστική δύναμη, τα νέα φορολογικά έσοδα.

Με άλλα λόγια, το ελληνικό δημόσιο χρέος άρχισε με την ευρύτερη έννοια, όχι επειδή υποβαθμίστηκε από τους οργανισμούς αξιολόγησης, αλλά επειδή υποβαθμίστηκε στο γραφείο μισθοδοσίας των γερμανικών εταιρειών (Die Zeit, 14.2.2010).

Υψηλότερα εισοδήματα για τους μισθωτούς και τους ανέργους στη Γερμανία και μείωση των δαπανών για αμυντικά οπλικά συστήματα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο προς το συμφέρον των Γερμανών και των Ελλήνων, αλλά όλων των Ευρωπαίων.



Πιστεύω, πως ο Γερμανός δημοσιογράφος, μίλησε όπως δεν θα μιλήσουν ποτέ όλοι οι αξιόπιστοι και ανεξάρτητοι δημοσιοκάφροι της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου