Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τι μας φωνάζουν οι ''Μεγάλοι Έλληνες'' του Σκάι;;;

Αναλύοντας τη σειρά του Σκάι ‘’Μεγάλοι Έλληνες’’, και κοιτώντας την τελική 10άδα, κατέληξα σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία θα ήθελα να τα μοιραστώ.
Περικλής, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτων και Μέγας Αλέξανδρος έδρασαν την περίοδο μεταξύ 490 π.Χ(γέννηση Περικλή)και 322 π.Χ.(θάνατος Αριστοτέλη).

Από εκεί πέρα, δύο Μεγάλοι Έλληνες, ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης, εκπροσωπούν μια τεράστια χρονική περίοδο περίπου 2.100 ετών, χωρίς ενδιάμεσο εκπρόσωπο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Παπανικολάου εκπροσωπούν την νεοσύστατη εποχή της χώρας (περίπου 100 έτη: 1864 γέννηση Βενιζέλου-1962 θάνατος Παπανικολάου) και μοναδικός εκπρόσωπος της ‘’σύγχρονης’’ χώρας είναι ο παλιός Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998).

Τι παρατηρούμε δηλαδή.

Σε μια Ιστορία 4.000 ετών (όπως λένε οι περισσότεροι-όχι απαραιτήτως οι ορθότεροι), οι Έλληνες, επιλέγουν ως τους 10 πλέον Άξιους, πέντε Έλληνες που έζησαν, έδρασαν και ανέπνευσαν σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο μεταξύ 170 ετών.

Τι ακριβώς μας λέει αυτό;;;
Τι ακριβώς εκπροσωπούν αυτοί οι πέντε Μεγάλοι Έλληνες;;;
Μήπως απλώς τις προσωπικές τους ικανότητες;;;
Μήπως απλώς κάποια τυχαία γεγονότα, που τους ανέδειξαν;;;
Μήπως άραγε κάποια πολύ συγκεκριμένη στιγμή της Ιστορίας του Έθνους, που ανέδειξε πολλούς Άξιους;;;;

Ας το δούμε αλλιώς.

Από τους δέκα Μεγάλους Έλληνες, έχουμε 5 πολιτικούς και ηγεμόνες (Περικλής, Μέγας Αλέξανδρος, Καποδίστριας, Βενιζέλος, Καραμανλής), 2 φιλόσοφους (Πλάτων και Σωκράτης), δύο επιστήμονες (Αριστοτέλης και Παπανικολάου) και έναν στρατιωτικό ηγέτη (Κολοκοτρώνη).

Οι εκπρόσωποι των φιλοσόφων είναι όλοι τους αρχαίοι.
Ο ένας εκ των επιστημόνων είναι αρχαίος.
Οι δύο εκ των πολιτικών είναι αρχαίοι.

Από την σύγχρονη εποχή, έχουμε μονάχα έναν πολιτικό.

Από την εποχή του νεοσύστατου κράτους, έχουμε δύο πολιτικούς έναν στρατιωτικό και έναν επιστήμονα.

Τι ακριβώς συμπέρασμα μας δίνει ο παραπάνω διαχωρισμός;;;

Προσέξτε φίλοι μου.

Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν σε έναν άνθρωπο, να θεωρηθεί από τους μεταγενέστερους ως Μεγάλος Εκπρόσωπος του Έθνους του;;;
Είναι η συμπεριφορά του, είναι η Παιδεία του, είναι η κοινωνία των Ηθών και των Αξιών μέσα στην οποία μεγαλώνει και αναπνέει, είναι σαφώς και η προσωπική του Ικανότητα, είναι πολλά πράγματα.
Αν θες να τα πεις όμως όλα αυτά με μια λέξη, που να χαρακτηρίζει όλα τα παραπάνω, ακόμη και την προσωπική Ικανότητα του εκάστοτε, είναι η εποχή του.

Η εποχή των Περικλή, Σωκράτη, Πλάτων, Αριστοτέλη και Αλεξάνδρου, χαρακτηριζόταν από γνωρίσματα και δεδομένα που σίγουρα έχουν επηρεάσει στο μέγιστο βαθμό τις προσωπικότητες των ανθρώπων αυτών.

Και το γεγονός, πως η εποχή αυτή, ανέδειξε 5 από τους 10 Μεγαλύτερους Έλληνες όλων των εποχών, αποδεικνύει και την αξία της εποχής εκείνης.

Και το γεγονός, πως τα υπόλοιπα 3.500 περίπου έτη, ανέδειξαν μονάχα άλλους 5, δείχνει την διαφορά των υπολοίπων εποχών με την εποχή εκείνη.

Θέλουμε λοιπόν και άλλους Μεγάλους Έλληνες;;;
Ας κοιτάξουμε την εποχή εκείνη και ας αναλογιστούμε τι πρέπει να αλλάξουμε.

Για τον προβληματισμό αυτό, η σειρά του Σκάι, κέρδισε την εκτίμησή μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου