Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Παραβίαση lockdown από το ΚΚΕ & Αντιγόνη του Σοφοκλή

Εν μέσω γενικού Lockdown και απαγόρευσης συναθροίσεων, το ΚΚΕ (και δίπλα του και τα υπόλοιπα κόμματα αντιπολίτευσης) αποφάσισε να μην τηρήσει τις απαγορεύσεις συνάθροισης και να οργανώσει συγκέντρωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν γενικευμένα επεισόδια με την αστυνομία, η οποία κλήθηκε να εφαρμόσει τον Νόμο και άρα να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις.

Ακολούθησαν δηλώσεις όπου ο ένας κατηγορεί τον άλλον.
Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΚΚΕ πως έδρασε παράλογα, αποφασίζοντας να οργανώσει την συγκέντρωση αδιαφορώντας για την έξαρση της πανδημίας.
Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση πως σκοπίμως αποφάσισε την απαγόρευση των οργανωμένων συγκεντρώσεων, για να χτυπήσει τα κινήματα διαμαρτυρίας.
Η Αστυνομία βρίσκεται στη μέση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί πως απλώς τηρεί τους Νόμους που ψηφίζει η Πολιτεία.
Τα ΜΜΕ προσπαθούν να στηρίξουν την μία ή την άλλη άποψη, αναλόγως την πηγή των εσόδων τους.

Και ο μέσος Πολίτης, προσπαθεί να κατανοήσει τελικά ποιος έχει δίκαιο σε αυτή την αντιπαράθεση.

Για ακόμη μια φορά, την απάντηση θα την βρούμε στην αρχαία Ελληνική Τραγωδία.

Μια αρχαιοελληνική τραγωδία του Σοφοκλή, φέρει τον τίτλο ''Αντιγόνη''.
Στο συγκεκριμένο έργο, η ομώνυμη ηρωίδα, η Αντιγόνη πληροφορείται πως ο βασιλιάς Κρέοντας, έχει αποφασίσει να απαγορεύσει με αυστηρή ποινή (λιθοβολισμό), την ταφή του νεκρού αδελφού της Αντιγόνης Πολυνείκη, επειδή κατηγορείται (ο νεκρός) ως προδότης.

Η Αντιγόνη αντιδρά, τιμώντας τους άγραφους ΘΕΪΚΟΥΣ νόμους, που επιβάλλουν κανένα πτώμα να μην μένει άταφο, χωρίς νεκρικές τιμές.
Η Αντιγόνη αποφασίσει να θάψει τον νεκρό αδελφό της, ο Κρέοντας την συλλαμβάνει και της επιβάλει τιμωρία αρχικώς του λιθοβολισμού και εν συνεχείς την ποινή να θαφτεί ζωντανή.
Το έργο έχει τραγική κατάληξη και αξίζει όσοι δεν το έχουν διαβάσει, να το διαβάσουν.

Ο Χορός, που αντιπροσωπεύει στις ελληνικές τραγωδίες συνήθως την κοινή λογική, κλείνει το έργο τονίζοντας την σχέση που πρέπει να έχει ο σεβασμός προς τους Νόμους, με την ορθότητα των Νόμων.

Είμαι σίγουρος πως ο λόγος που η ελληνική πολιτεία
(παρεμπιπτόντως αυτή που προέκυψε μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου)έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια  να υποβιβάσει (έως και να εξαφανίσει) την αρχαία ελληνική Γραμματεία από την Παιδεία των Ελλήνων, είναι για να δημιουργούνται ''ηθικά διλήμματα'' σε περιπτώσεις όπως τα χθεσινά επεισόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου