Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Πανδημία - Νοικοκυραίοι και Επαναστάτες

 ‘’ο Έλληνας θέλει μπάτσο και βούρδουλα’’, έγραψε μια ‘’συντρόφισσα’’ πρόσφατα για όσους συνεχίζουν να βολτάρουν, αδιαφορώντας για τις εντολές περιορισμού μετακινήσεων, απαιτώντας να επέμβει το κράτος με αστυνομική απαγόρευση.

Η συντρόφισσα.              
Η οποία πριν 2 εβδομάδες έβριζε τους μπάτσους και το κράτος επειδή δεν επιτρέπει την μετακίνηση μεταναστών-προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.
Και σήμερα, ζητάει περισσότερη αστυνομία για να απαγορεύσει την μετακίνηση από την Αθήνα στα Μέγαρα και από την Θεσσαλονίκη στην Χαλκιδική.

Απόψεις περί της πανδημίας του Κοροναϊού μπορείτε να διαβάσετε σε πολλά άλλα site, blog, σελίδες επιστημονικές και δημοσιογραφικές.

Εγώ σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για τις πιθανές συνέπειες της καταστάσεως που ζει σήμερα η ανθρωπότητα ολόκληρη.


Οραματιστές, ιδεολόγοι, φιλόσοφοι και φυσιολάτρες, ευελπιστούν πως η πανδημία θα λειτουργήσει ως ‘’ξυπνητήρι συνειδήσεως’’ για την Ανθρωπότητα η οποία θα αντιληφθεί το άσκοπο του εφήμερου και το ουσιαστικό του συμπαντικού.


Η Ανθρωπότητα, υποστηρίζουν, θα βγει πιο ώριμη από την πανδημία, έτοιμη πλέον να δεχθεί την συνύπαρξή της με την Θεά-Φύση, αλλάζοντας τρόπο προσέγγισης στην καθημερινότητά της. Ψευτο- οραματιστές και ουτοπιστές. Εξακολουθείτε να πιστεύετε σε δυνατότητες αντίληψης που ο Άνθρωπος δεν διαθέτει, παρ' όλη τη σοφία και γνώση του.

Οι πιο πραγματιστές, αυτοί που γνωρίζουν τον Άνθρωπο και τις αδυναμίες του, που διακρίνουν το Κράτος, το Κεφάλαιο, την Εξουσία και την Δύναμη που όλα τα προηγούμενα παρέχουν, συμφωνούν για τις μεγάλες αλλαγές που η Πανδημία θα φέρει, διαφωνούν όμως με το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών.

Τι βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα σε όλες τις χώρες;

Τους κρατικούς μηχανισμούς να προσπαθούν να πείσουν τον κάθε πολίτη να αντιμετωπίσει με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και πολύ συγκεκριμένη στάση την μείωση του ρυθμού μετάδοσης του ιού. Όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αυτό το επιτυγχάνουν μόνο με σκληρές απαγορεύσεις, περιορισμούς μετακινήσεων αλλά κυρίως, με αποδοχή του μέσου πολίτη πως η σωστή στάση δεν μπορεί να επιβληθεί χωρίς την χρήση νομοθετικής διάταξης.

Σε όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μετάδοσης, οι προτάσεις προς ορθή και ώριμη αντιμετώπιση από τον Πολίτη, στηριζόμενη στην ‘’Κοινωνική Ευθύνη’’ δεν απέδωσε. Απαιτήθηκε η χρήση Νομοθετημάτων και Ποινών για να συμμορφωθούν οι Πολίτες. Και τα μέτρα καθημερινά γίνονται πιο αυστηρά. Κρατικές παρεμβάσεις καταστολής κρίνονται πλέον από τους περισσότερους ως ‘’απαραίτητες’’ για να μπορέσουν οι πολίτες που εξακολουθούν να μην συμμορφώνονται με τις οδηγίες για την καταπολέμηση της μετάδοσης, να συμμορφωθούν

Το οξύμωρο που συναντάμε αυτή την περίοδο, είναι πως αυτές οι κρατικές παρεμβάσεις απευθύνονται σε διαφορετική ομάδα Πολιτών από αυτή που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα να γίνονται δέκτες τέτοιων παρεμβάσεων.

Αν λοιπόν αποκρυπτογραφήσουμε το τι βιώνουμε αυτές τις ημέρες, θα εκπλαγούμε.

Βλέπουμε αρκετούς πολίτες , τους έως εχθές πιο ευαισθητοποιημένους σε θέματα ελευθερίας, σεβασμού της ζωής, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ευθύνης, να τηρούν επ’ ακριβώς τις κυβερνητικές εντολές περί μείωσης άσκοπων μετακινήσεων, μη συνωστισμού, μη άσκοπης εξόδου, ασπαζόμενοι και δεχόμενοι πλήρως τις οδηγίες των Ειδικών και της Κρατικής Εξουσίας  για άμεση συμμόρφωση με όσους κανόνες θεωρούν πως θα βοηθήσουν στην μείωση του ρυθμού μετάδοσης. Ακριβώς επειδή το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης επιβάλει τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, αυτοί οι άνθρωποι, οι χθεσινοί ‘’επαναστάτες κατά της κρατικής εξουσίας’’, σήμερα δείχνουν απόλυτο σεβασμό στις οδηγίες της Κρατικής Εξουσίας, συμμορφώνονται άμεσα χωρίς διαμαρτυρία.

Από την άλλη, πολίτες που έως εχθές δεν έδειχναν τάσεις αντίδρασης σε κυβερνητικές εντολές, πολίτες που έως εχθές ονομάζονταν ‘’νοικοκυραίοι’’ από την προηγούμενη κατηγορία πολιτών, βλέπουμε να γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις κυβερνητικές οδηγίες και να συνεχίζουν να κινούνται και να μετακινούνται χωρίς αναστολή, λες και δεν τρέχει τίποτα. Βλέπουμε να κάνουν τις τσάρκες τους, να πηγαίνουν στα εξοχικά τους, να ταξιδεύουν στα νησιά, να πάνε για πικ-νικ, στην κοσμάρα τους.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα:

Βλέπεις και διαβάζεις ανθρώπους που έως εχθές άκουγαν την λέξη ‘’αστυνομία’’ και έβγαζαν σπυριά, σήμερα να ζητούν περισσότερη αστυνόμευση για όσους δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες της Εξουσίας, και από την άλλη βλέπεις ανθρώπους που έως εχθές δεν τολμούσαν να κρίνουν έστω εντολές ή οδηγίες της Εξουσίας για ουσιώδη αξίες της ζωής τους, σήμερα να αντιδρούν σε μια απαγόρευση κυκλοφορίας σε βαθμό προκλητικό – μου λες να μην βγω από το σπίτι, θα γαμηθώ να κυκλοφορώ όλη την ημέρα έξω.

Ποια μειωμένη αντίληψη δημιουργεί αυτή την οξύμωρη συμπεριφορά; Πιθανών, η αντίληψη εκείνη πάνω στην οποία θα βασιστεί πλέον το κάθε Καθεστώς Εξουσίας, ώστε να επιβάλλει πλέον με Νομοθετήματα και με Πρόστιμα τις συμπεριφορές εκείνες που προωθούν την ‘’κοινωνική ευθύνη’’ που αυτά τα ίδια μπορούν να ορίζουν.

Και αυτή η μειωμένη αντίληψη, θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ξανά και ξανά και ξανά, επειδή... ''ο Έλληνας θέλει μπάτσο και βούρδουλα''.
Έτσι θα λένε, και θα χρησιμοποιούν ως απόδειξη όλους όσους σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι χθεσινοί ''νοικοκυραίοι'' ντύθηκαν ''επαναστάτες κατά της εξουσίας'', και οι χθεσινοί ''επαναστάτες της εξουσίας'' ζητάνε περισσότεροι αστυνόμευση.

Για να επανέλθω λοιπόν στους Οραματιστές και στους Φυσιολάτρες.

Ναι, η Πανδημία τελικά είναι δώρο της Θεάς-Φύσης. Για να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι. Αν θα ξυπνήσουμε από τον εφιάλτη για να ζήσουμε το όνειρο, ή αν θα ξυπνήσουμε από το όνειρο για να ζήσουμε τον εφιάλτη, θα δούμε στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου