Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Τράγκας, Χρυσή Αυγή και Δημοσιότητα


Την εκπομπή του Τράγκα, την είδα μόνο και μόνο επειδή την επομένη, όλοι βγήκαν και έκραξαν τον Τράγκα, επειδή ‘’προέβαλε την χρυσή αυγή ως καλό κόμμα’’.
Κάθισα και την είδα και κατάλαβα δύο πράγματα:

Α) όλοι όσοι αισθάνονται πως τέτοιες παρουσίες, ενισχύουν επικίνδυνα για την δημοκρατία, την εικόνα της χρυσής αυγής, προφανώς και αγνοούν 
1)τι σημαίνει δημοκρατία και 
2) πως αυτές οι ιδέες που εφράζουν οι χρυσαυγίτες, αποκλείεται να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα του κόσμου.
Αγνοούν τι σημαίνει δημοκρατία, εφόσον φαίνεται πως δεν γνωρίζουν πόσο δυνατή είναι μια δημοκρατία, πόσο ισχυρή είναι ώστε να μην φοβάται κατάλυση από ένα κόμμα του 10% (στην καλύτερη των περιπτώσεων).

Προφανώς αγνοούν πως οι ιδέες αυτές δεν προσελκύουν την πλειοψηφία του κόσμου, διότι θέλοντας να μην προβάλλονται δείχνουν πρώτα οι ίδιοι ευάλωτοι σε αυτές (είτε δεν πιστεύουν στην αντίληψη του κόσμου, είτε θεωρούν πως οι ιδέες είναι άξιες να προσελκύσουν κόσμο).

Και στις δύο περιπτώσεις, δείχνουν την μειωμένη τους αντίληψη.

Προσωπικώς, θεωρώ πως κάθε γνήσιος και αυθεντικός με την έννοια της φιλοσοφικής ερμηνείας, ελεύθερος δημοκράτης, γνωρίζει την δύναμη που πηγάζει από την ελευθερία του, και γνωρίζει πως αυτή δεν ηττάται πραγματικά από κανέναν τύραννο. Η ελληνική μας ιστορία το έχει αποδείξει. Μόνο με τη ένοπλη βία, μπορείς να καταλύσεις στον Έλληνα την ελευθερία του, και αυτή πάλι, μπορεί να κρατήσει μόνο για μερικά χρόνια.  Δεν είμαστε Γερμανία, να ψηφίσουμε τον Χίτλερ για πρωθυπουργό, όπως δεν είμαστε και Σοβιετικοί, για να δεχθούμε τον Στάλιν χωρίς τα όπλα του.

Από την άλλη, νιώθω πως κάθε γνήσιος δημοκράτης, κάθε ελεύθερος πραγματικά άνθρωπος, μπορεί να αντιληφθεί την αρρώστια των ιδεών που εκφράζουν (όταν εμφανίζονται) οι εκπρόσωποι της χρυσής αυγής, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί αυτό να τους φανεί ποθητό.

Β) όλοι όσοι αισθάνονται πως ο Τράγκας, κακώς τους έβγαλε στην εκπομπή του, αγνοούν πλήρως το χιούμορ του Τράγκα. Μπορεί να χαρακτηρίζουν το χιούμορ του κακόγουστο, άξεστο, στημένο, κεκαλυμμένο, προβοκατόρικο, αλλά δεν το γνωρίζουν.

Διότι αν το γνώριζαν, θα καταλάβαιναν πως ο Τράγκας προχθές, έφερε τους χρυσαυγίτες, για να τους αφήσει να εκτεθούν. Οι ερωτήσεις του, αλλά και τα συμπεράσματα που βγάζει ο ίδιος από τις απαντήσεις τους και τα λέει πάντα φωναχτά (για να καταλάβουν και όσοι δεν καταλαβαίνουν από τις απαντήσεις των χρυσαυγιτών)  είναι χαρακτηριστικό για όσους είδαν την εκπομπή, και αναγνωρίζουν το κακόγουστο και άξεστο χιούμορ του Τράγκα.

Η ερώτηση για παράδειγμα, περί του δικαιώματος ή όχι των ‘’ψυχικά διαταραγμένων’’ να κάνουν παιδιά και να ψηφίζουν, συνάδει πάρα πολύ με την αρχική του τοποθέτηση περί ‘’μη νομιμοποίησης της χρυσής αυγής και άρα μη νομιμοποίηση των ψηφοφόρων της’’, αν το σκεφτεί κάποιος βάση της απάντησης που έδωσαν οι χρυσαυγίτες (είπαν πως δεν πρέπει να ψηφίζουν οι πνευματικά άρρωστοι και οι μη νοήμοντες), δηλαδή οι σημερινοί , για το υπάρχων σύστημα,  πνευματικά άρρωστοι και  μη νοήμοντες. Η αντίφαση του ποιος θα ορίζει τους ψυχικά μη αποδεκτούς για ψήφο, έπνιξε τους ίδιους που σήμερα υπερασπίζονται το δικαίωμα των ψηφοφόρων τους να τους ψηφίζουν, όντας οι ίδιοι, για το υπάρχων σύστημα, άρρωστοι πνευματικά και ψυχολογικά.

Αυτή η αντίφαση των απόψεων των χρυσαυγιτών, για κάποιους που μπορούν να αντιληφθούν την διαφοροποίηση των δύο απόψεων, μπορεί να είναι ένα τρανό επιχείρημα των γελοίων απόψεων των χρυσαυγιτών.

Αυτοί που δεν μπορούν να το αντιληφθούν, θεωρούν πως η απάντηση της χρυσής αυγής, μπορεί να προσελκύσει κόσμο, και για αυτό θεωρούν πως πρέπει να μην ακούγονται.

Θεωρούν δηλαδή πως αν βγαίνει ο χρυσαυγίτης και λέει σε πανελλήνια εμβέλεια πως δεν πρέπει οι πνευματικά άρρωστοι, που κρίνει ο ίδιος, να μην ψηφίζει, μπορεί να προσελκύσει κόσμο, μπορεί να χτυπήσει την δημοκρατία. Δεν μπορούν να καταλάβουν όλοι αυτοί, πως τέτοιες δημόσιες απόψεις, ενισχύουν την δημοκρατία, δεν την κλονίζουν.

Εγώ από την άλλη, θεωρώ πως όσο τους βγάζεις στο γυαλί, αυτοί εκτίθενται.
Προφανώς το ίδιο και ο Τράγκας.

Αυτά τα συμπεράσματα βγάζω από την εκπομπή του Τράγκα. Και για αυτό, του βγάζω το καπέλο.

Όσο τους κρατάμε εκτός δημόσιου λόγου, στο όνομα της ‘’κατακραυγής των απόψεών τους’’, τόσο τους δίνουμε το δικαίωμα να επιλέγουν πολύ προσεχτικά τι θα βγάζουν στη δημοσιότητα. Όσο τους δίνουμε όμως άπλετο βήμα, τόσο θα αποκαλύπτονται.
Αυτό έκανε ο Τράγκας.

Σε κάποιους δεν άρεσε.
Ψάξτε να δείτε ποιοι πραγματικά είναι αυτοί και τι πραγματικά πρεσβεύουν.

Μπορεί οι αμερικάνοι να λένε πως ‘’η κακή διαφήμιση είναι διαφήμιση’’, αλλά αυτό το ρητό απευθύνεται μόνο σε όσους σκέφτονται και αντιλαμβάνονται ‘’αμερικάνικα’’.
Για όσους σκέφτονται ελληνικά, ο λαός μας λέει ‘’κάλλιο να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα’’.

Και ο νοών, νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου