Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Γιατί αυτό το Σύστημα πρέπει να αλλάξει

Το Σύστημα αυτό, πρέπει να αλλάξει. Πολλοί κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τους λόγους αναγκαιότητας της αλλαγής του, και μπλέκοντας σε θεωρίες ‘’οικονομίας’’, χρησιμοποιώντας ‘’επιστημονικούς όρους’’, προσπαθούν να αποδείξουν πως το υπάρχων Σύστημα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι διαφορετικό, καλύτερο και πιο αποδοτικό.

Μια επισήμανση προς όλους αυτούς:
Το υπάρχων σύστημα, κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες στη χώρα. Συγκεκριμένα εδώ και πάνω από 40 χρόνια. Δύο γενεές πολιτών.

Και σε αυτές τις δύο γενεές, το μόνο που ‘’γέννησε’’, ήταν πολίτες να μην μπορούν να συνεννοηθούν, να μην μπορούν να συνεργαστούν, να δρούνε εις βάρος των συμπατριωτών τους αλλά και εις βάρος του ίδιου τους του εαυτού, να μην νοιάζονται για το μέλλον των παιδιών τους, να μην νοιάζονται για το δικό τους μέλλον.
Γέννησε διαφθορά, διαπλοκή, μίζες, βουλευτικές χάρες, συγκαλύψεις, λαδώματα, φακελάκια, συνδικαλιστές πολιτικούς και πολιτικούς συνδικαλιστές, ατομικισμό, αντικοινωνικότητα, υπεροψία.
Σήμερα, κάποιοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο σύστημα, έφτασε στην ώρα που θα διώξει όλα τα αρνητικά που τόσα χρόνια έχει παρουσιάσει σε όλους μας, και πως δια μαγείας, θα κρατήσει μόνο τα θετικά του, δίνοντας την ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να θεωρηθεί, με κάποιες μικρές ‘’τροποποιήσεις’’, μια ορθή λύση.

Αρνούνται να αποδεχθούν πως το Σύστημα ορίζεται και αυτοσυντηρείται μέσω όλων αυτών των αρνητικών χαρακτηριστικών, που οι ίδιοι , κοροϊδεύοντας τους εαυτούς τους, πιστεύουν πως θα χαθούν με μια ‘’μαγική αναβάθμιση’’ του Συστήματος.

Πάρ’ αυτά, καθημερινά γίνονται μάρτυρες του πόσο λάθος σκέφτονται, και κυρίως πόσο κακώς συνεχίζουν να δείχνουν εμπιστοσύνη σε ένα τόσο άσχημα δομημένο Σύστημα.

Για παράδειγμα, μόλις εχθές, ο Στουρνάρας, ο Υπουργός Οικονομικών αυτής της ‘’μαγευτικής αναβάθμισης’’ του Συστήματος, σε συνέντευξη που έδειξε στο δικό του κανάλι, το MEGA, υποστήριξε πως σκοπός της κυβέρνησης, είναι να μαζέψει το σύνολο των Εσόδων από την φορολογία, σε κάτι πιο οργανωμένο, πιο κεντρικό και ενιαίο.
Κάτι σαν ‘’Ενιαίο Φόρο’’ (για να γίνω κατανοητός ακόμη και στους ανόητους).

Παράλληλα θα προσπαθήσει να ‘’μειώσει το Κράτος’’, πουλώντας τις Δημόσιες Υπηρεσίες (οι οποίες σύμφωνα με τις ‘’επίσημες’’ πηγές, μπαίνουν μέσα κάθε χρόνο), απολύοντας τους Δημόσιους Υπάλληλους (που είναι υπεράριθμοι και αχρείαστοι ), να μειώσει τις Δαπάνες της Παιδείας (διότι είναι καλύτερα να είναι Ιδιωτική), να μειώσει τις Δαπάνες της Υγείας (για να πολεμήσει τα φακελάκια).

Αλλά συγχρόνως, θα προσπαθήσει να εισπράξει, το σύνολο των φόρων που προβλέπεται, εντάσσοντάς τον σε έναν ‘’Ενιαίο Φόρο’’.

Για να γίνει πιο κατανοητό , σε αυτούς που θέλουν να μιλάνε με ‘’οικονομικούς όρους’’, αν σήμερα, πληρώνεις μέσω του Λογαριασμού της ‘’κρατικής’’ ΔΕΗ, κρατικούς φόρους οι οποίοι, μαζί με το κόστος ρεύματος που έτσι και αλλιώς κατανάλωσες, βοηθάνε το Κράτος να καλύπτει τις ανάγκες του (πχ  να συντηρεί τη ΔΕΗ και άλλες κρατικές υπηρεσίες)
αύριο, για την δική σου Αναβάθμιση και το δικό σου καλό, θα πληρώνεις σε Ιδιωτική Υπηρεσία Ηλεκτρισμού, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνεις κρατικούς φόρους.

Αλλά, για περίεργο λόγο, εσύ θα συνεχίζεις να πληρώνεις το αντίστοιχο ποσό φορολογίας, μέσω άλλου Φόρου.

Αν τώρα τα βάλουμε κάτω, θα δούμε πως ένα εκ των επιχειρημάτων όσων επιζητούν την ιδιωτικοποίησης του κράτους, είναι πως σήμερα, το κράτος αδυνατεί να συντηρεί Δημόσιες Υπηρεσίες, επειδή α) έχει πολυάριθμους δημοσίους υπαλλήλους, β) λόγω κρατικής διαχείρισης, γίνονται άσκοπα έξοδα.

Αν όμως πουληθεί η ΔΕΗ, αν δηλαδή το κόστος για την Ενέργεια των Πολιτών, γίνει ιδιωτική, τότε ο λογαριασμός της ΔΕΗ, δεν θα πρέπει να έχει συμμετοχή στα κρατικά έσοδα για την κάλυψη κρατικών αναγκών, πέραν του δεδομένου ΦΠΑ.

Οπότε, προς τι να υπάρχουν και επιπλέον κρατικές δαπάνες πάνω σε αυτόν τον Λογαριασμό;
Άρα, γιατί να συνεχίζει να υπάρχει το αναλογικό ποσό φορολογίας, το οποίο θα επιμεριστεί στον αυριανό ‘’Ενιαίο Φόρο’’;

Δεν ευσταθεί λογικά. Ούτε Οικονομικά.
Ευσταθεί όμως μέσα στα πλαίσια που κινείται εδώ και χρόνια, το Σύστημα Εξουσίας που γνωρίζουμε.

Τα έσοδα που είχε έως σήμερα η Κρατική Εξουσία, δεν πήγαιναν ούτε στους Δημοσίους Υπαλλήλους, ούτε στη διαχείριση των Κρατικών Υπηρεσιών. Πήγαιναν και πηγαίνουν στις τσέπες τους.

Δεν έχουμε τη φθηνότερη ΔΕΗ, ούτε τη φθηνότερη Παιδεία, ούτε βεβαίως τη φθηνότερη Υγεία της Ε.Ε.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως ακριβώς επειδή είναι πολλοί οι Υπάλληλοι της ΔΕΗ, ακριβώς επειδή η γραφειοκρατία έχει ανεβάσει το κόστος της διαχείρισης της ΔΕΗ, το κόστος της κιλοβατόρας το κόστος του ρεύματος, είναι υψηλό για να καλύψει αυτά τα κόστη.

Για αυτό και πληρώνουμε χρήματα στο ΙΚΑ, μέσω των κρατήσεων, για αυτό και πληρώνουμε φροντιστήρια, για τα παιδιά μας στα σχολεία.

Η επιπλέον κρατική φορολογία, δεν είναι για να καλυφθεί η ΔΕΗ. Είναι για άλλο σκοπό.

Και επειδή, άσχετα αν πουληθεί η ΔΕΗ, και το κράτος απαλλαγεί από το κόστος συντήρησής του, ο ‘’άλλος σκοπός’’, ο πλουτισμός και η κατοχύρωση της καρέκλας, θα συνεχίσει να υπάρχει, το Σύστημα επέλεξε έναν ‘’Ενιαίοι Φόρο’’ για να εισπράττει το μερίδιό του.    

Αυτό συνέβη μόλις λίγες ημέρες πριν. Αυτό και άλλα πολλά, συμβαίνουν εδώ και τόσους μήνες που η ‘’Αλλαγή προς το Καλύτερο’’ του Καπιταλιστικού Συστήματος, έλαβε χώρα.

Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν απολύονται αλλά ‘’μετατάσσονται’’, οι συντεχνίες δεν χτυπιούνται αλλά ‘’συνεργάζονται’’, οι κλέφτες δεν πάνε φυλακή αλλά ‘’φορολογούνται’’.

Και παρ’ όλα αυτά, κάποιοι συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται πως όλα τα παραπάνω δεν είναι μια ‘’προσπάθεια αλλαγής’’, αλλά μια κεκαλυμμένη προσπάθεια συγκάλυψης της διατήρησης της ίδιας ακριβώς κατάστασης.

Ο Καπιταλισμός, δεν δέχεται ‘’μεταλλάξεις’’. Δεν δέχεται επεμβάσεις, ούτε πειράματα.

Ασχέτως αν μιλάμε για Κρατικό ή για Ιδιωτικό Καπιταλισμό (για όσους ανίδεους, ο καπιταλισμός δεν έχει να κάνει τόσο με την προέλευση όσο με την διαχείριση των Υπηρεσιών), αυτός συνεχίζει να υπερασπίζεται την διατήρηση της παντοκρατορίας του, ακόμη και αν χρειαστεί να παίξει τέτοια παιχνίδια ‘’παραπλάνησης’’.

Το κράτος είναι μια επιχείρηση. Μια επιχείρηση που όλοι εμείς είμαστε μέτοχοι. Και ως μέτοχοι, είμαστε και συμμέτοχοι τόσο στα έξοδά της, όσο και στα έσοδα.

Για την ΔΕΗ, είμαστε μέτοχοι στα έξοδα, πληρώνοντας το ρεύμα, και άρα τα έξοδα λειτουργίας του. Δηλαδή, μέσω του κόστους ρεύματος (‘’για την ΔΕΗ πληρώνετε:’’) συμμετέχουμε στα έξοδα συντήρησής της.

Οι κρατικές φορολογήσεις, για ποιόν είναι;
Που πάνε;

Και αν πρέπει να πάψουν να υφίσταντο, τότε γιατί ‘’μετατάσσονται’’ σε έναν Ενιαίο Φόρο; Γιατί προστίθεντο; Γιατί συμψηφίζονται;

Απάντηση καμία.
Για όποιον θα σπεύσει να πει πως ‘’ο στρατός δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και έχει έξοδα, άρα συνεχίζουν να υπάρχουν ανάγκες για κρατική φορολογία’’, να του θυμίσω πως ένα εκ των μεγαλύτερων σκανδάλων που βγήκαν στη φόρα, αφορά το Υπουργείο Αμύνης.

Ως Επιχείρηση , το Κράτος έχει αφεντικά. Και ως αφεντικό, έχει τα μεγαλύτερα έσοδα.
Αν θέλουμε να μειώσουμε το Κράτος, λογικά θα πρέπει να μειωθούν αναλογικά και τα μεγάλα έσοδα των ‘’αφεντικών’’.

Έχουμε όμως πχ τους βουλευτές, να υποστηρίζουν πως απαραίτητη προϋπόθεση της προσήλωσης τους στη μείωση του κράτους, είναι η διατήρηση των δικών τους εσόδων.

Έχουμε επίσης τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους, να υποστηρίζουν πως στην σωστή λειτουργία του Καπιταλισμού, αυτοί δεν θα πρέπει να φορολογούνται παράλογα.

Και έχουμε και όλους αυτούς τους ηλίθιους, που υποστηρίζουν πως οι δύο παραπάνω-οι κολώνες αυτού του Συστήματος, έχουν δίκαιο και αποσκοπούν στο γενικό καλό.

Αυτοί οι ηλίθιοι, που υπερασπίζονται ‘’πολιτικούς μονοδρόμους’’ και οικονομικά μοντέλα ‘’παρθενογενή’’, είναι αυτοί που πρώτοι θα βιώσουν την βαναυσότητα μιας σκληρής σύγκρουσης με την λαϊκή οργή.

Αλλά τότε, θα είναι δυστυχώς πολύ αργά για να δηλώσουν μετάνοια.

10 σχόλια:

  1. η ελλειψη γνωσης σου σε βασικα οικονομικα αποδυκνυεται ακριβως στην αφελη ερμηνεια τους με πολιτικους ορους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποιοι θεωρούν πως η άρνηση αποδοχής του σημερινού Οικονομικού Μοντέλου, είναι αποτέλεσμα της έλλειψης γνώσης περί Οικονομίας.

    Δυστυχώς βεβαίως, όλοι αυτοί έχουν ήδη φάει το κουτόχορτο του ''Οικονομικού Μονόδρομου''.

    Δεν έχω καμία ελπίδα για αυτούς.
    Καμμένοι είναι, καμμένοι θα παραμείνουν.
    Δεν υπάρχει Κέντρο ''Απεξάρτησης'' για αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η στειρα αρνηση χωρις εναλλακτικη προταση φανερωνει απλη ελλειψη βασικων οικονομικων γνωσεων και αφελεια

    η συσχετιση με πολιτικα ζητηματα καθαρα οικονομικη συζητηση φανερωνει επικινδυνη και προπαγανδιστικη προσπαθεια

    ευτυχως ο λαος αποφασισε και μαλιστα 2 φορες και εστειλε τους καμμενους και τους βαρεμενους στην αντιπολιτευση


    θα χρειαστει αρκετη οικονομικη μελετη για να καταφερουν να κανουν το λαο να τους παρει στα σοβαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όλα κρίνονται στην πράξη.

    ''Έσσεται ήμαρ'', που έλεγαν και οι αρχαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι απαραιτητα

    ειναι λιγο αφελες να νομιζουν ορισμενοι πως επειδη δεν εχουν κριθει στη πραξη δεν μπορουμε να αποκαλυψουμε την ελλειψη τους σε θεωρητικο επιπεδο και να τους προλαβουμε πριν προσπαθησουν να κανουν το αγροτικο τους στα κεφαλια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @omoios

    Αλλα ντ' άλλων......
    Καπιταλισμός = Capital = Κεφάλαιο = Ιδιωτική Πρωτοβουλία =/= Κρατισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @omoios

    Όσο για το Υπουργείο Αμύνης καλό θα ήταν να το αφήσουν στην άκρη και να μην μπλέκονται στα πόδια τους, ο Υπουργός Αμύνης και τα μέλη του ΚΥΣΕΑ. Αλλά γιατί να το αφήσουν στην ησυχία του;; αφού θέλουν να γεμίσουν τις τσέπες τους οι πολιτικοί της καρπαζιάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμος 09/02/2013 12:22

    Άλλα ντι άλλων λες,
    χωρίς να μπορείς να αντιληφθείς πως

    και το Κράτος, μια ''επιχείρηση'' είναι.

    Και ως τέτοια, σε ένα ''ιδεατό'' Καπιταλιστικό Σύστημα, μπορεί και πρέπει να λειτουργεί με τους Νόμους του Καπιταλισμού.

    Οπότε, πριν βιαστείς να γράψεις εδώ μέσα, κάτσε και σκέψου σοβαρά.

    Ως ''επιχείρηση'' το Κράτος, μπορεί να αγωνιστεί για την παντοκρατορία του στην Αγορά μονοπωλιακώς, όπως κάνουν όλες οι εταιρίες και οι επιχειρήσεις.

    Αγαπητέ, σκέψου πριν γράψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @omoios

    Λογική @omoios: "και το κράτος, μια επιχείρηση είναι". Πάμε να δούμε: και η Βόρειος Κορέα μια κρατική επιχείρηση είναι με 100% "κρατικού Καπιταλισμού" με 100% μονοπωλιακού ελέγχου. Περνάνε ζωή και κότα οι Βορειοκορεάτες, δεν έχουν που να βάλουν τα χρήματα από την Κρατική Καπιταλιστική ανάπτυξη, τρέχουν από τα πατζάκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ανώνυμος

    μην τα λες σε εμένα. Σε όσους πιστεύουν στην βελτίωση ενός καπιταλιστικού μοντέλου οικονομίας να το πεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή