Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Τι μας φωνάζουν οι ''Μεγάλοι Έλληνες'' του Σκάι;;;

Αναλύοντας τη σειρά του Σκάι ‘’Μεγάλοι Έλληνες’’, και κοιτώντας την τελική 10άδα, κατέληξα σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία θα ήθελα να τα μοιραστώ.
Περικλής, Σωκράτης, Αριστοτέλης, Πλάτων και Μέγας Αλέξανδρος έδρασαν την περίοδο μεταξύ 490 π.Χ(γέννηση Περικλή)και 322 π.Χ.(θάνατος Αριστοτέλη).

Από εκεί πέρα, δύο Μεγάλοι Έλληνες, ο Καποδίστριας και ο Κολοκοτρώνης, εκπροσωπούν μια τεράστια χρονική περίοδο περίπου 2.100 ετών, χωρίς ενδιάμεσο εκπρόσωπο, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Παπανικολάου εκπροσωπούν την νεοσύστατη εποχή της χώρας (περίπου 100 έτη: 1864 γέννηση Βενιζέλου-1962 θάνατος Παπανικολάου) και μοναδικός εκπρόσωπος της ‘’σύγχρονης’’ χώρας είναι ο παλιός Κωνσταντίνος Καραμανλής (1907-1998).

Τι παρατηρούμε δηλαδή.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Μεγάλοι Έλληνες (Πλάτων)-μικροί παρουσιαστές (Ζούνη)

Την Δευτέρα, 9 Μαρτίου, στη σειρά ‘’Μεγάλοι Έλληνες’’ έγινε η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Πλάτωνα.

Παρουσιαστής του αφιερώματος στον θεϊκό Πλάτωνα, επιλέγη να είναι η ηθοποιός και καλλιτέχνης κ. Πέμη Ζούνη.

Θα προτιμούσα να επέλεγαν την κ. Πέγκυ Μπάντυ (Παντρεμένοι με Παιδιά).

Μα, καλά, ποιος αποφάσισε για αυτή την επιλογή;;;;

Πρώτα από όλα, και όπως η ίδια παραδέχθηκε δεν είχε ΠΟΤΕ της, πριν την ανάθεση, διαβάσει Πλάτωνα. Όπως χαριτολογώντας εκμυστηρεύτηκε η ίδια, ο Πλάτωνας ‘’την βρήκε επιτέλους’’, μιας και ‘’πάντα ήθελε να ασχοληθεί με το έργο του μεγάλου φιλοσόφου, αλλά πάντα το ανέβαλε’’.
Οπότε, σύμφωνα με την δική της οπτική, ο Πλάτωνας την αναζητούσε εις τους αιώνας των αιώνων, για να την πείσει να ασχοληθεί και λίγο μαζί του.
Είμαι σίγουρος, πως αν γνώριζε ο Πλάτωνας τι πράγματα θα ξεστόμιζε η συγκεκριμένη ‘’καλλιτέχνης’’ για το έργο του, μάλλον θα προτιμούσε και ο ίδιος την Πέγκυ Μπάντυ (Παντρεμένοι με Παιδιά).

Θα αναφέρω δύο πολύ συγκεκριμένα παραδείγματα.