Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Υποψήφιοι Περιφερειάρχες Αττικής

Εχθές στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, στο Alter, άρχισε επίσημη η προεκλογική περίοδος, με το mini debate των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής.

Οι προσκεκλημένοι-υποψήφιοι ήταν:
Ο Σγουρός από το ΠΑΣΟΚ, ο Κικίλιας από την ΝΔ, ο Παφίλης από το ΚΚΕ, ο Γεωργιάδης από το ΛΑΟΣ, ο Μητρόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ Α’, ο Αλαβάνος από το ΣΥΡΙΖΑ Β’, ο Ψαριανός από την Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη, κάποιος περιπτεράς Δούκας από τους Οικολόγους, και ο Δημαράς ως Ανεξάρτητος.

Η στάση του καθενός προσωπικά, έδειξε ξεκάθαρα και την πολιτική ατζέντα του φορέα που τον υποστηρίζει, αλλά επίσης έδειξε και πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τον θεσμικό ρόλο που διεκδικεί.

Ο Σγουρός, προσπάθησε σε όλη την διάρκεια της συζήτησης να αποποιηθεί την σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Αφενός προσπαθούσε να περάσει στους τηλεθεατές πως οι προσεχείς εκλογές δεν έχουν την μορφή ‘’δημοψηφίσματος’’ όσο αφορά την έγκριση ή την καταδίκη της πολιτικής της κυβέρνησης, αφετέρου φώναζε και διατυμπανούσε πως δεν εκπροσωπεί σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Πολύ εύστοχα, τον αποστόμωσε ο Αλαβάνος, πως αποδέχεται εμμέσως πως θεωρεί προσβολή να θεωρείται ‘’εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ’’.

Ο Κικίλιας, με έναν ξύλινο λόγο, αλλά κυρίως με ένα ξύλινο παρουσιαστικό, άκαμπτο και ανέκφραστο, προσπάθησε να ανταπεξέλθει με επιτυχία τον ρόλο που του έδωσαν να παίξει, αλλά δεν του ταιριάζει καθόλου. Ως εκπρόσωπος της ΝΔ, προσπάθησε να κάνει την γνωστή στείρα και άνευ ουσίας αντιπολίτευση, που σκοπό δεν έχει να πείσει για το σωστό του δικού του λόγου, αλλά για το λανθασμένο του απέναντι. Η εμμονή του για τη λέξη ‘’μνημόνιο’’, ακόμη και όταν η συζήτηση δεν σχετιζόταν με αυτό, έδειξε ξεκάθαρα πως το δασκάλεμά του, από τους συμβούλους του, δεν του άφησαν την ευελιξία να κινείται στην συζήτηση, όπως οφείλει κάθε πολιτικός.

Ο Παφίλης, ήταν ο γνωστός Παφίλης. Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε ξανά-μανά για το κεφάλαιο, τους προλετάριους, την Ε.Ε., το μνημόνιο, τα αντιλαϊκά μέτρα και τους λαϊκούς αγώνες. Αναφέρθηκε σε βιώματά του με ανθρώπους του μόχθου, που το μνημόνιο έχει στήσει στον τοίχο, και επέμεινε, αυτός και οι υπόλοιποι πλην ελαχίστων, πως οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν σαφέστατο πολιτικό χαρακτήρα όσο αφορά τη ψήφο εμπιστοσύνης στο μνημόνιο ή στην καταδίκη του. Από προτάσεις, ως συνήθως, καμία απολύτως. Μόνο καταδίκη. Κλασικό πλέον για το ΚΚΕ, μιας και κατά αυτό, για να μπορέσει να διαχειριστεί την εξουσία, θα πρέπει ‘’συνειδησιακά να αφυπνιστεί όλος ο κόσμος’’. Έως να γίνει αυτό, το ΚΚΕ ας περιχαρακώνεται στην εξορία του.

Ο Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ, άφησε στην άκρη τα οικονομικά της Περιφέρειας, το μνημόνιο και το χρέος της χώρας, και καταπιάστηκε με έβαλε στη συζήτηση άλλα θέματα. ‘’Θα διώξω το παραεμπόριο’’ είπε, και αιτιολόγησε πως το παραεμπόριο στοιχίζει πολύ στη χώρα και στην Περιφέρεια μιας και το κράτος δεν κερδίζει τίποτα από αυτό . ‘’Σε έξι μήνες από τον εκλογή μου’’, είπε, δεν θα υπάρχει παραεμπόριο στην Αττική, και δεσμεύτηκε για αυτό.
Αναφέρθηκε ακόμη μια φορά στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμωνα, και εξαπέλυσε υποσχέσεις και δεσμεύσεις για την πάταξη των γκέτο. ‘’Οι Αθηναίοι, πλέον δεν μπορούν να ζήσουν στην πόλη τους’’, είπε και υποσχέθηκε πως εφόσον γίνει Περιφερειάρχης, να πατάξει τα γκέτο.
Αναφέρθηκε και στο τζαμί. Δεν θα αφήσει να γίνει μεγάλο τζαμί στην Αθήνα, για να μην μουσουλμανοποιηθεί η περιοχή, είπε. Προφανώς, αν δεν μουσουλμανοποιηθεί η Αθήνα, αυτομάτως να εξυγιανθούν τα οικονομικά της περιφέρειας, θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, θα φτιαχτεί το αποχετευτικό.
Κανένας από τους συνυποψήφιους του, δεν καταδέχθηκε να του αντικρούσει το λόγο του, πέραν από τον περιπτερά των Οικολόγων, που ζήτησε από τον Γεωργιάδη να καταδικάσει την πρόσφατη έκκριση του δημάρχου Αθηναίων να δοθεί κεντρική πλατεία στους μουσουλμάνους για να προσευχηθούν.

Ο Αλαβάνος του ΣΥΡΙΖΑ Β’, είχε την περισσότερη πλάκα από όλους. Αναφερόμενος στο ξεκάθαρο αντιμνημονικό μήνυμα που θέλει να στείλουν οι Αθηναίοι στις εκλογές, υποστήριξε πως αν εκλεγεί, ‘’δεν θα δεχθεί το μνημόνιο στην Περιφέρειά του’’. Σοβαρά, τώρα, μόνο για αυτό, θα ήθελα να εκλεγεί, ώστε να αποκαλυφθεί πλήρως ακόμη και σε αυτούς τους πλανεμένους οπαδούς του, πως ο άνθρωπος νομίζει πως η πολιτική ασκείται με κουκούλες και μολότοφ.

Ο Μητρόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ Α’, ήταν ο πιο σοβαρός. Ως συνηθισμένος ΣΥΡΙΖέικος λόγος, διατύπωσε τον προβληματισμό του, διατύπωσε την ανησυχία του, διατύπωσε την αντίδρασή του για το μνημόνιο και πως αυτό θα επηρεάσει τις τοπικές διοικήσεις (μίλησε για μετατροπή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε απλό μηχανισμό είσπραξης), για να καταλήξει στο τέλος πως για να βρεθεί λύση σε όλα αυτά ‘’θα πρέπει να το σκεφτούμε και να το συζητήσουμε’’. Κλασικός ΣΥΡΙΖαίος. Καταγγέλλω τα πάντα, αλλά δεν έχω να προτείνω τίποτα για να τα βελτιώσω.

Ο Ψαριανός του Κουβέλη, βρακούλες αρμενίζουνε… Θέλει, λέει, να ζωγραφίσει την Αθήνα. Μάλιστα. Ο λόγος του, μάλλον ποιητικός και καθόλου πολιτικός, μου θύμισε το ανέκδοτο με τους τρεις δραπέτες που βρέθηκαν μπροστά στον τοίχο της φυλακής. Ο πρώτος είπε να πάρουν φόρα να τον πηδήξουν. Ο δεύτερος είπε να πάρουν φόρα να τον γκρεμίσουν. Και ο τρίτος, ο χασικλής είπε να σκάσουν έναν μπάφο, να αράξουν και να το σκεφτούν…. Θα μπορούσε βεβαίως να πει, να σκάσουν έναν μπάφο, και να ζωγραφίσουν τον τοίχο…. Α, ρε Κουβέλη με την Αριστερά σου!!!!!

Ο Οικολόγος περιπτεράς, προσπάθησε να περάσει μια διαφορετικότητα του δικού του λόγου, από τους λόγους των υπολοίπων, αναφερόμενος συνεχώς πως αυτός δεν είναι πολιτικός καριέρας, αλλά με τον ξύλινο λόγο που χρησιμοποίησε σε κάθε του παρέμβαση, δεν μπόρεσε να το καταφέρει. Ουδέν περαιτέρω σχόλιο, για τον υποψήφιο των Οικολόγων που με τις έντονες κινήσεις του σώματος και των χεριών του κατά την διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε την αδυναμία του στην έκφρασή του.

Τελευταίος και καταϊδρωμένος ο Δημαράς. Ο πρόσφατα εκδιωχθέν βουλευτής από το ΠΑΣΟΚ, λόγω της άρνησή του να ψηφίσει το μνημόνιο, έδειξε την πιο ηττοπαθή στάση. Ξεκάθαρα φανερή η επιθυμία του να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ, έδειξε σε όλους πως η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος στις εκλογές για την περιφέρεια Αττικής, έχει απλά ως στόχο να χρησιμοποιήσει τις όσες ψήφους μαζέψει, για να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.

High light , όταν ο Γεωργιάδης, τον ξεμπρόστιασε λέγοντάς του, πως γίνεται να καταγγέλει το ΠΑΣΟΚ, όταν ο ίδιος, εδώ και χρόνια με τη ψήφο εμπιστοσύνης που έδινε στο ΠΑΣΟΚ, στην ουσία του έδινε το ελεύθερο για να πράξει όσα έπραξε. Ο Δημαράς προσπάθησε να αποποιηθεί ευθύνες, υποστηρίζοντας πως δεν άσκησε ποτέ εξουσία, αλλά οι παρευρισκόμενοι του τόνισαν πως στην πολιτική, μπορείς να ασκείς και Αντιπολίτευση μέσα στο κόμμα σου, κάτι που ο ίδιος, τόσα χρόνια, και πριν το μνημόνιο, δεν το έκανε ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου